Featured

Χαρά Στάθη (HandsUP): Αλλάζοντας τα δεδομένα στις επικοινωνιακές ανάγκες ατόμων με προβλήματα ακοής

Περίπου µισό δισεκατοµµύριο άνθρωποι, ή µε άλλα λόγια το 5% του παγκόσµιου πληθυσµού, αντιµετωπίζει προβλήµατα ακοής. Συνειδητοποιώντας τις δυσκολίες τις οποίες συναντούν καθηµερινά αυτοί οι άνθρωποι, η Χαρά Στάθη ένιωσε την ανάγκη να κάνει κάτι ώστε να συµπεριληφθούν ισότιµα στην κοινωνία.

Έτσι, µαζί µε τον αδερφό της Γιώργο Στάθη (άνω των 30 ετών), ο οποίος είναι διερµηνέας νοηµατικής γλώσσας, δηµιούργησαν τη HandsUp. Μια κοινωνική  startup η οποία προσφέρει υπηρεσίες προσβασιµότητας σε κωφά και βαρήκοα άτοµα, όπως διερµηνεία στη νοηµατική γλώσσα, χειλεανάγνωση, διαφήµιση εταιρειών και οργανισµών µε βίντεο στη νοηµατική, υπηρεσίες υποτιτλισµού, υπηρεσίες διαµόρφωσης ιστοσελίδων. Δηµιούργησε, µάλιστα, το πρώτο προσβάσιµο website στη νοηµατική γλώσσα, το hands-up.org, όπου κείµενα, άρθρα και ενηµερώσεις µετατρέπονται σε µορφή βίντεο µε ταυτόχρονη διερµηνεία στη νοηµατική γλώσσα.

Επιπλέον, η HandsUP έχει επιµεληθεί την προσβασιµότητα σε θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, σεµινάρια και συνέδρια.

Η HandsUp, η οποία δηµιουργήθηκε από το µηδέν χωρίς πόρους, µε µοναδική δύναµη το όραµα των δύο νέων, κατάφερε µέσα σε 4 χρόνια να αποσπάσει πολλά βραβεία, να διακριθεί σε διαγωνισµούς και να συνεργαστεί µε µεγάλες εταιρείες και οργανισµούς, όπως η Cosmote, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Διάζωµα και το Χαµόγελο του Παιδιού, ενώ έλαβε χρηµατοδότηση 10.000 ευρώ από τη µη κερδοσκοπική εταιρεία The People’s Trust, µε την οποία απέκτησε τον υλικοτεχνικό εξοπλισµό που χρειαζόταν.

Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία έχει αναπτύξει µια εφαρµογή µε την οποία κωφά και βαρήκοα άτοµα µπορούν να ξεναγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους και µουσεία χωρίς την παρουσία ξεναγού και διερµηνέα. Ακόµα, η HandsUp, σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Κύπρου, εκµεταλλευόµενη την πρόοδο της τεχνολογίας, δουλεύει για τη δηµιουργία ενός αλγόριθµου άβαταρ που θα µεταφράζει την ανθρώπινη οµιλία και το γραπτό κείµενο σε νοήµατα.

Έτσι, η HandsUp άνοιξε νέους δρόµους για την αναπηρία της κώφωσης, τόσο στον τοµέα της εκπαίδευσης όσο και στον τοµέα του πολιτισµού και της ψυχαγωγίας.

Πηγή: Capital.gr