Το 2017, το 33% των Ελλήνων αναζητούσαν εργασία στο εξωτερικό. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 11%.
Τάση αναστροφής του brain drain σημειώνεται σταθερά στην Ελλάδα, με τον ρυθμό φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό για εργασία να μειώνεται σταθερά την τελευταία τετραετία. Σήμερα, μόλις 1 στους 10 Έλληνες (11%) αναζητά την εργασιακή του τύχη εκτός συνόρων, ενώ η αντίστοιχη αναλογία το 2017 ήταν 1 στους 3 (33%).
Από την κορύφωση του brain drain το 2017, το ποσοστό όσων αναζητούσαν ευκαιρίες εργασίας εκτός Ελλάδας ακολουθεί σταθερά μειούμενη τάση, φθάνοντας στο χαμηλότερό του επίπεδο το 2021. Το ποσοστό των εργαζομένων που δήλωναν ότι αναζητούσαν ενεργά εργασία στο εξωτερικό μειώθηκε κατακόρυφα και το 2020, φτάνοντας στο 13%.
“Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν. Όμως, εν μέσω μίας άλλης μεγάλης κρίσης, αυτήν της πανδημίας, μειώθηκε αρκετά η φυγή ταλαντούχων εργαζομένων στο εξωτερικό”, διαπιστώνει η έρευνα “Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα”, που πραγματοποιήθηκε από την Adecco σε συνεργασία με την Global Link και την H+K Strategies.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά εργασίας ανακάμπτει και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που ανοίγουν αυξάνεται, η επανατοποθέτηση όσων βρίσκονται εκτός αγοράς συνεχίζει να απαιτεί αρκετό χρόνο, υποδηλώνοντας την ύπαρξη χάσματος δεξιοτήτων στην αγορά.
Διαβάστε όλο το άρθρο στο sepe.gr