Featured

Ανακοινώθηκε η ίδρυση του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»

Μια εμβληματική πρωτοβουλία από τους Χρίστο Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και Τίμο Σελλή ενσωματώνεται ως ανεξάρτητη Μονάδα του ΕΚ «Αθηνά».

H Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ανακοινώνουν την ίδρυση του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», με επικεφαλής τρεις κορυφαίους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, τους Χρίστο Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και Τίμο Σελλή.

Ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη Μονάδα του ΕΚ «Αθηνά», είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία για τη χώρα, η οποία θα αξιοποιήσει το ελληνικό ερευνητικό δυναμικό και θα φέρει την Ελλάδα στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τεχνολογικής πρωτοπορίας. Η Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 21 εκατομμύρια Ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η λειτουργία της Μονάδας θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022, ενώ την Άνοιξη του 2022 αναμένεται να προκηρυχθούν οι πρώτες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για συνεργαζόμενους ερευνητές.

Η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 22 Δεκεμβρίου 2021, παρουσία μεταξύ άλλων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιου Κυριαζή, της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΕΚ «Αθηνά» Γιάννη Εμίρη, των Καθηγητών Κωνσταντίνου Δασκαλάκη και Χρίστου Παπαδημητρίου και του Μάρκου Βερέμη, επικεφαλής του τμήματος Καινοτομίας του ΣΕΒ.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη αναφέρθηκε στον στόχο που είχε θέσει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» από την πρώτη στιγμή να συμπεριληφθούν στους εορτασμούς και δράσεις με σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα. «Με την ίδρυση του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» αντικρύζουμε ένα παράθυρο του μέλλοντος, υπό την καθοδήγηση Ελλήνων επιστημόνων που είναι αυθεντίες. Η νέα μονάδα του ΕΚ «Αθηνά» θα ανθίσει και θα φέρει την αλλαγή παραδείγματος», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Αθανάσιος Κυριαζής, αναφερόμενος στον ρόλο της ΓΓΕΚ, εποπτευόμενος φορέας της οποίας είναι το ΕΚ «Αθηνά» είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη τιμή που μας εμπιστευθήκατε για μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» θα προωθήσει τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη. Η μεγάλη ιδέα είναι ότι με έναυσμα τον «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» θα έρθουν στην Ελλάδα μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό».

Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αναφερόμενος στους στόχους του «Αρχιμήδη» τόνισε: «Θέλουμε να πετύχουμε τη διασύνδεση των Ελλήνων επιστημόνων στην Ελλάδα με τους Έλληνες της διασποράς. Να ενισχύσουμε τη διάδραση των επιστημόνων της διασποράς με το ταλέντο της Ελλάδας. Να γίνουν συμμέτοχοι ενός παγκόσμιου επιστημονικού γίγνεσθαι και η γνώση αυτή να έχει αποτελέσματα τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε παραγωγικούς τομείς της χώρας. Και αντιστρόφως, οι τομείς αυτοί να μας θέσουν ερωτήματα που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη».

«Σκοπός του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» είναι να γίνει μια πύλη εισόδου που θα συγκεντρώσει τους καλύτερους επιστήμονες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, θα δημιουργήσει ευκαιρίες και θα βοηθήσει ενεργά στη μετάβαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και την οικονομία», ανέφερε ο Χρίστος Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι πίσω από τον «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» βρίσκεται επίσης ένα επιστημονικό συμβούλιο που αποτελείται από τα μεγαλύτερα ονόματα διεθνώς, ένας πρωτοφανής γαλαξίας από μεγάλους επιστήμονες ελληνικής καταγωγής. Μια τεράστια δύναμη από την οποία θα επωφεληθεί η Μονάδα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εγγυημένη χρηματοδότηση του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας με περισσότερα από 21 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι μέσω της πρωτοβουλίας «Η Ελλάδα προσφέρει και κάτι παραπάνω· προσφέρει τον διάλογο της τεχνητής νοημοσύνης με την παρακαταθήκη της αρχαίας Ελλάδας». Αναφερόμενος, τέλος, στον ρόλο της πολιτείας τόνισε ότι το κράτος θα συνδράμει κινητοποιώντας δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, για να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας σε αντιστοιχία με τα «μυαλά» που έχουμε.

Ο Γιάννης Εμίρης τόνισε ότι «η νέα Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» θα λειτουργήσει σαν μοχλοβραχίονας που θα μας μεταφέρει σε μια νέα διάσταση, και θα τονίσει την εξωστρέφεια που έχουμε ήδη στο ερευνητικό μας οικοσύστημα. Η ερευνητική παραγωγή της χώρας έχει μια σημαντική ιστορία και η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει ώθηση σε μια επιστημονική περιοχή που είναι ήδη πολύ δυναμική. Στο ΕΚ «Αθηνά», υπηρετούμε το τρίγωνο της γνώσης, Έρευνα – Εκπαίδευση – Καινοτομία, και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» θα αφιερώσει το 50% του προϋπολογισμού του στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων». 

Ο Μάρκος Βερέμης τέλος, έδωσε μια άλλη οπτική για τον «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» αναφερόμενος στην σχέση επιστήμης και επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι η διάκριση επιστήμονα και επιχειρηματία δεν είναι τόσο στεγανή πλέον. Κατέληξε ότι «ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να έχουμε».

Κύριος σκοπός του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» είναι να υπηρετήσει τόσο τη βασική, όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, μέσω της χρηματοδότησης επισκεπτών ερευνητών, καθώς και υποψηφίων διδακτόρων, στις περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων γύρω από θεματικούς άξονες που ενδεικτικά περιλαμβάνουν: Μηχανική Μάθηση, εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική, τη Βιολογία και τη Γενετική, ζητήματα ηθικής, διαφάνειας και δικαιοσύνης στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης,                εφαρμογές της διαχείρισης μεγάλων βάσεων δεδομένων στις Φυσικές Επιστήμες, στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στην τέχνη και τον πολιτισμό, εφαρμογές σε έξυπνες υποδομές, οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στον τουρισμό, στη γεωργία και στη ναυτιλία.

Απώτερος σκοπός είναι ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» να καταστεί ένας κόμβος διεθνούς εμβέλειας που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασίας σε νέους και ώριμους ερευνητές, προς όφελος της χώρας. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα άλλα ερευνητικά ιδρύματα, βοηθώντας τα να συμμετάσχουν, μέσω των στελεχών τους, σε έρευνα παγκόσμιου επιπέδου, προωθώντας παράλληλα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στην αγορά.

Στις επιδιώξεις της Μονάδας είναι επίσης, η ανάπτυξη συνεργασιών με επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να δημιουργηθούν θερμοκοιτίδες νεοφυούς επιχειρηματικότητας στους τομείς που θα δραστηριοποιείται.