Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, συνεχίζοντας την παράδοση της άμεσης σύνδεσης της προηγμένης Έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, συστήνει τον ένατο κατά σειρά τεχνοβλαστό του (spin-off). Η AviSense.AI ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για την αυτονομία των οχημάτων μέσω της χρήσης διαφορετικών τύπων οπτικής πληροφορίας. Όραμά της είναι να ανοίξει τον δρόμο για την ασφαλή και αυτόνομη πλοήγηση των οχημάτων.
Η ερευνητική ομάδα, στελέχη του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του Ερευνητικού Κέντρου ΑθηνάΑΣ και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών (Ομάδα Οπτικοποίησης και Εικονικής Πραγματικότητας VVR), αποτελείται από ερευνητές εξειδικευμένους σε διάφορους κλάδους, όπως η Ρομποτική, η Ανάπτυξη Λογισμικού, η Βαθιά Μάθηση και οι εφαρμογές Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας (AR/VR). Σε στενή επικοινωνία με συνεργάτες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η AviSense.AI δημιουργήθηκε για να δώσει καινοτόμες λύσεις στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης.
Βασικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει είναι, μεταξύ άλλων, η βελτιστοποίηση της συμπεριφοράς των αυτόνομων οχημάτων με τη σχεδίαση πορείας, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της οδικής κυκλοφορίας, προσομοιώσεις με χρήση προηγμένων προσομοιωτών αυτόνομης οδήγησης, διαισθητική αλληλεπίδραση AR/VR μεταξύ οδηγών/επιβατών και συνδεδεμένων/αυτόνομων οχημάτων. Τεχνολογίες οι οποίες επιτυγχάνουν την αύξηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στα συστήματα πλοήγησης.
Η ιδρυτική ομάδα:
Γεράσιμος Αρβανίτης: Διευθύνων Σύμβουλος
Άρης Λάλος: Διευθυντής ερευνών, Συνιδρυτής, Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων / ΕΚ Αθηνά
Κωνσταντίνος Μουστάκας: Συνιδρυτής, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών / Πανεπιστήμιο Πατρών
Σταύρος Νούσιας: Ειδικός σε Deep Learning και 2D Ανάλυση
Νίκος Πιπερίγκος: Μηχανικός Επεξεργασίας Σημάτων και Μηχανικής Νοημοσύνης
Χρίστος Αναγνωστόπουλος: Μηχανικός Πλατφόρμας και Υπολογιστικής Προσομοίωσης
Η AviSense.AI συνεργάζεται ήδη με τις εταιρείες Panasonic, Robotec ΑΙ, Catalink, ενώ έπονται άμεσα συνεργασίες με τις Xenomatix, Sony Automotive, Innoviz, Sdtech και Huawei. Αυτές οι συνεργασίες, υπογραμμίζουν τη δέσμευση της AviSense.AI σε ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για ασφαλή και αξιόπιστα αυτόνομα και διασυνδεδεμένα οχήματα.
Ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, καθηγητής Γιάννης Εμίρης, δήλωσε: «Για ακόμη μία φορά, οι ερευνητές του ΕΚ Αθηνά βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της Επιστήμης, ενσωματώνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διαφορετικούς τομείς βασικής έρευνας, ώστε να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα για την οικονομία και την κοινωνία. Η Avisense AI θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και υιοθέτηση μεθόδων που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αυτόνομων οχημάτων και, τελικά, να φέρει επανάσταση στον χώρο των Μεταφορών. Επίσης, χαιρετίζω μέσα στην πρωτοβουλία αυτή την σύμπραξη του Αθηνά με ένα κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Πατρών, που αποδεικνύει την προστιθέμενη αξία της συνέργειας και της εξωστρέφειας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γεράσιμος Αρβανίτης σημειώνει: «Ο τομέας της αυτόνομης οδήγησης θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία του μέλλοντος, τοποθετώντας τον άνθρωπο, ως κεντρικό άξονα της, σε ένα πιο ασφαλές οδηγικό περιβάλλον προσφέροντάς του, επίσης, μεγαλύτερη άνεση, περισσότερες ευκολίες και δυνατότητες, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στις μετακινήσεις του. Οι επενδύσεις και η έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία τα επόμενα χρόνια προσπαθώντας να ετοιμάσουν το έδαφος, ώστε το όραμα της άνετης και ασφαλούς μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών, με σχεδόν μηδενικό αριθμό ατυχημάτων, να γίνει πραγματικότητα. Στόχος της AviSense είναι να έχει έναν δυναμικό και πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις οδηγώντας τες και κατευθύνοντάς τες. Η υψηλού επιπέδου έρευνα και η χρήση τεχνολογιών αιχμής δίνει στην AviSense ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη καινοτόμων και ανταγωνιστικών λύσεων που ο τελικός χρήστης θα εμπιστεύεται, θα καταλαβαίνει και, εντέλει, θα χρησιμοποιεί μετατρέποντας το όχημα από απλό μέσο μεταφοράς σε έμπιστο συνεργάτη οδήγησης, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο και την προθυμία της κοινωνίας με στόχο την ευκολότερη υιοθέτηση τέτοιων εφαρμογών».
Info
Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά ιδρύθηκε το 2003 και διαθέτει υποδομές σε Αθήνα, Πάτρα και Ξάνθη. Είναι το μοναδικό Ερευνητικό Κέντρο στην Ελλάδα με αποκλειστικό προσανατολισμό τις Ψηφιακές Επιστήμες και Τεχνολογίες. Αποτελείται από τέσσερα Ινστιτούτα με αντικείμενο δραστηριοποίησης τη Γλώσσα και την Επεξεργασία του Λόγου, τα Βιομηχανικά Συστήματα, τα Πληροφοριακά Συστήματα και τη Ρομποτική αντιστοίχως και από επτά Μονάδες με αντικείμενο τους Τεχνολογικούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς, τα Διαστημικά Προγράμματα, τις Περιβαλλοντικές και Δικτυακές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, τη Φαρμακοπληροφορική, την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων και τους Αλγορίθμους και τέλος τη Γυναικεία Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα.