Startups

Το Uni.Fund επενδύει 850.000 ευρώ σε τρεις νέες startups

Σε τρεις νέες επενδύσεις, ύψους 850.000 ευρώ προχωρά το Uni.Fund ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των startups στις οποίες έχει τοποθετηθεί σε δέκα. Πρόκειται για τις νεοφυείς επιχειρήσεις Nanoplasmas, Allcancode και  BibeCoffee Connected Machines,όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Public Συντάγματος.

Η κα Κατερίνα Πραματάρη, Partner του Uni.Fund. η οποία άνοιξε την εκδήλωση, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις επενδύσεις του Uni.Fund από την έναρξη λειτουργίας του, μέχρι σήμερα, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους το fund υποστηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά την ανάπτυξη και πορεία των ομάδων του, με εξατομικευμένο training, αξιοποίηση του δικτύου του και συμμετέχοντας ενεργά στην επίτευξη των milestones που τίθενται για καθεμία.

Όπως ανέφερε μάλιστα μέσα στους επόμενους δύο μήνες το Uni.Fund θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ακόμη οκτώ επενδύσεις που βρίσκονται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο συμφωνίας και δραστηριοποιούνται στους χώρους του e-business, της Υγείας και της Ενέργειας, μεταξύ των οποίων και τρεις εταιρείες από τον χώρο της έρευνας.

«Είναι αλήθεια ότι σήμερα, μετά από 15 μήνες λειτουργίας, νιώθουμε πολύ πιο αισιόδοξοι απ’ ό,τι στο ξεκίνημα της προσπάθειάς μας και αυτό είναι απόρροια του πραγματικά μεγάλου αριθμού αξιόλογων προτάσεων για χρηματοδότηση που έχουμε δεχτεί. Υπάρχει μεγάλη, αλλά «κρυμμένη» δυναμική στο ελληνικό οικοσύστημα, την οποία επιθυμούμε να αναδείξουμε. Με αυτό το δεδομένο, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια, αντλώντας νέα χρηματοδότηση. Οι ενέργειες από την πλευρά μας έχουν ήδη ξεκινήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση και η ανταπόκριση που βρίσκουμε μας κάνει ακόμη πιο αισιόδοξους», συμπλήρωσε η κα Πραματάρη.

Πέρα από τις επενδύσεις η κα Πραματάρη αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες δράσεις που αναλαμβάνει το Uni.Fund για την ενεργή υποστήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας με έμφαση στην επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας που παράγεται στα ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε την πραγματοποίηση εκδήλωσης στις 11 Απριλίου 2019 με θέμα «Entrepreneurship in Higher Education and Research Commercialization» σε συνεργασία με το HEInnovate, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του OECD για τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητα στα Πανεπιστήμια.

Αναφερόμενη στην εξαιρετική ποιότητα, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον ελληνικό ερευνητικό χώρο και καθιστούν πιο δύσκολη και χρονοβόρα την προετοιμασία μιας ερευνητικής ομάδας για την έξοδό της στην αγορά, η κα Πραματάρη παρουσίασε την πρώτη από τις τρεις νέες επενδύσεις του Uni.Fund στην εταιρεία Nanoplasmas.

Nanoplasmas: Kαινοτόμα βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια (lab-on-a-chip) στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας

Η  Nanoplasmas είναι τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που δραστηριοποιείται στην κατασκευή καινοτόμων βιοαναλυτικών μικροεργαστηρίων (lab-on-a-chip) για την ταχύτατη ανίχνευση βακτηρίων και βιομορίων. Το τελευταίο διάστημα εστίασε την έρευνά της στην ανάπτυξη ενός νέου βιοαναλυτικού μικροεργαστηρίου για την ανίχνευση του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας στο νερό, με αφορμή την έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ασθένειες που προέρχονται από αυτό το βακτήριο και απαιτούν αυστηρότερους ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενώ τα standard πρωτόκολλα σήμερα απαιτούν 10-12 ημέρες για την ανάλυση, η καινοτόμος τεχνολογία της Nanoplasmas πραγματοποιεί την ανάλυση σε λιγότερο από 2 ώρες. Επιπλέον, η λύση της Nanoplasmas έχει μεγάλη ευαισθησία, απαιτεί μικρότερη ποσότητα αντιδραστηρίων (reagents) και ταυτόχρονα, πραγματοποιείται με εξοπλισμό που είναι φορητός και προσφέρεται σε πολύ ανταγωνιστική τιμή.

Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με 150.000 ευρώ από το Uni.Fund για την τελειοποίηση και πιστοποίηση του προϊόντος, τη δοκιμαστική χρήση του από μεγάλο βιοαναλυτικό εργαστήριο και την πρώτη διάθεσή του στην αγορά. Πρώτη αγορά στόχος της εταιρείας θα είναι βιοαναλυτικά εργαστήρια, δημόσια (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, κλπ) και ιδιωτικά κτήρια (π.χ. ξενοδοχεία) και εταιρείες εμφιάλωσης και εμπορίας πόσιμου νερού.

«Τόσο κατά τη διαδικασία υλοποίησης της επένδυσης όσο και μετά από αυτήν, η συνεργασία με το Uni.Fund είναι άμεση και αποτελεσματική, με τους ανθρώπους του πάντα πρόθυμους να συνεισφέρουν στην επίλυση τυχόν θεμάτων». Η Κατερίνα Πραματάρη, αντίστοιχα ανέφερε: «Στη Nanoplasmas βρήκαμε ξεχωριστή τεχνολογία, αλλά και επιστήμονες με επιχειρηματικό πνεύμα που έχουν καταφέρει να είναι κοντά στην αγορά. Πιστεύουμε πολύ στις δυνατότητες της Nanoplasmas για την επιτυχία του εγχειρήματος στην ανάλυση νερού όπου τώρα στοχεύει η ομάδα, αλλά και για την επέκταση της δραστηριότητάς της σε άλλους τομείς στους οποίους η τεχνολογία της δοκιμάζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Κοσμάς Έλληνας, ένας από τους συνιδρυτές της εταιρείας, για τη συνεργασία με το Uni.Fund.

Allcancode: Ανάπτυξη λογισμικού υψηλής ποιότητας σε μικρό χρόνο, ακόμη και από μη ειδικούς χρήστες

Πρόκειται για μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, η οποία αυτοματοποιεί τη διαδικασία παραγωγής web και mobile εφαρμογών, όπως ανέφεραν οι δύο ιδρυτές της, Κώστας Καρολεμέας και Σπύρος Αλβέρτης. H τεχνολογία της επιτρέπει ακόμη και σε μη ειδικούς να δημιουργούν μια εφαρμογή μία φορά για πολλές πλατφόρμες (mobile και web) και περιορίζει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης, αφού πλέον επιτρέπει τη δημιουργία συγκεκριμένων εφαρμογών και ιστοσελίδων μέσα σε μερικές ώρες, εκεί που παραδοσιακές μέθοδοι χρειάζονται μέρες.

Οι υπηρεσίες που παρέχει η Allcancode απευθύνονται σε επιχειρήσεις διαφορετικών μεγεθών, από την κατασκευή λογισμικού προωθητικών ενεργειών μέχρι και εταιρικών προϊόντων (π.χ. για startups). Tο δίκτυο των στενών συνεργατών της αποτελείται από εταιρείες στο χώρο του Design, του Marketing και της Διαφήμισης. Η ίδια η τεχνολογία της Allcancode θα διατίθεται πολύ σύντομα και στο ευρύτερο κοινό ως προϊόν και θα απευθύνεται κυρίως σε designers και developers που θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο δημιουργίας και δημοσίευσης web και mobile εφαρμογών.

Η χρηματοδότηση από το Uni.Fund ύψους 300.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της εταιρείας σε ανθρώπινο δυναμικό και την ανάπτυξη της βάσης πελατών της. Όπως ανέφεραν οι ιδρυτές: «Το Uni.Fund, με την εξειδικευμένη εμπειρία των partner του, κατανόησε άμεσα το όραμα, την αξία του προϊόντος της Allcancode και τις μεγάλες δυνατότητες κλιμάκωσης (scale-up) στη διεθνή αγορά. Η συμβουλευτική και η συνεισφορά της εμπειρίας τους είναι πολύτιμα συστατικά για την ανάπτυξη της εταιρείας». Ο Partner του Uni.Fund, Πάνος Λιουλιάς, σημείωσε: «H κορυφαία τεχνολογία της Allcancode δημιουργεί αξία στους πελάτες της πολλαπλασιάζοντας την παραγωγικότητα των software developers, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους και μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για ολοκλήρωση των projects. Η αξία αυτή έχει ήδη αναγνωριστεί. Βλέπουμε τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της εταιρείας στη διεθνή αγορά και σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, συστηματικά και δυναμικά».

BibeCoffee Connected Machines: Τεχνολογία ΙοΤ και ΑΙ που αλλάζει τα δεδομένα στην παρακολούθηση και διαχείριση ποιότητας στην αλυσίδα διανομής καφέ

Mε τη χρήση τεχνολογιών IoT και Artificial Ιntelligence, η BibeCoffee αλλάζει τα δεδομένα στην παρακολούθηση και διαχείριση ποιότητας στο τελευταίο στάδιο της αλυσίδας διανομής του καφέ, περιορίζοντας σημαντικά τo κόστος (από απώλεια εσόδων και φήμης) στις εταιρείες παραγωγής και διάθεσης καφέ και στις αλυσίδες καφέ.

H τεχνολογία της BibeCoffee μετατρέπει όλες τις επαγγελματικές μηχανές καφέ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και έτους παραγωγής, σε έξυπνα τερματικά ακριβείας που συγκεντρώνουν δεδομένα από κάθε μηχανή και επιτρέπουν σε διανομείς και αλυσίδες καφέ τη διαχείρισή τους σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, πραγματοποιεί online έλεγχο ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της κατανάλωσης καφέ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα πρόβλεψης και αυτοματοποίησης των επόμενων παραγγελιών.

Ακόμη, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τις εταιρείες και ομάδες συντήρησης επαγγελματικών μηχανών καφέ, αφού μέσω της εφαρμογής της (Bibe App) επιτρέπει στους συντηρητές να ενημερώνονται άμεσα για βλάβες, να προβλέπουν και να προλαμβάνουν ζημιές και κλοπές ή και να προγραμματίζουν τις εργασίες βάσει της χρήσης των μηχανών.

Η επένδυση του Uni.Fund στην BibeCoffee, ύψους 400.000 ευρώ, θα αξιοποιηθεί για την τελειοποίηση και πιστοποίηση του προϊόντος και την έξοδο σε αγορές του εξωτερικού. Σχετικά με τη συνεργασία με το Uni.Fund, οι ιδρυτές της, Παναγιώτης Βρεττός και Βασίλης Αποστολόπουλος, ανέφεραν πως «η χρηματοδότηση από το Uni.Fund μας δίνει τη δυνατότητα να εξελίξουμε ένα προϊόν που, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες IoT και Artificial Intelligence, επιτρέπει σε κάθε κατασκευαστή να έχει πλήρη εικόνα του στόλου των μηχανών του μέσω μιας απλής εφαρμογής, του Bibe App. Επίσης, μέσω του BibeCoffee Intelligent Platform, οι εταιρείες καφέ έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν προηγμένες στρατηγικές πωλήσεων και marketing για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, ανά χώρα, περιοχή, σημείο πώλησης».

«Η ομάδα της BibeCoffee αποτελείται από ανθρώπους καταξιωμένους στην αγορά που πήραν την απόφαση να αφήσουν τις σημαντικές θέσεις που κατείχαν σε μεγάλες εταιρείες έχοντας πίστη στην αξία της ιδέας τους. Η λύση της BibeCoffee παρέχει ανάλυση μαζικών δεδομένων (big data analysis) σε μια αγορά 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 6,4% ετησίως. Η καινοτομία της λύσης, το εύρος της αγοράς και η αφοσίωση της ομάδας ήταν καταλυτικές στην απόφασή μας να χρηματοδοτήσουμε την εταιρεία και να στηρίξουμε την επιτυχία του εγχειρήματος», ανέφερε ο Στέλιος Ηλιάκης, Partner του Uni.Fund.

Πηγή: Insider.gr