Από αλλού το περιμέναμε, από αλλού φαίνεται να δίνεται η μάχη για το εμβόλιο έναντι του νέου κορωνοϊού, COVID-19, με τις μεγάλες φαρμακευτικές να δείχνουν μέχρι στιγμής απρόθυμες να συνδράμουν στον αγώνα, άμεσα τουλάχιστον.
Το βάρος στο εμβόλιο που θα μας απαλλάξει από τον νέο, μάλλον ήπιο αλλά εξαιρετικά μεταδοτικό, ιό έχει πέσει στην Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), μια κοινοπραξία των κυβερνήσεων της Νορβηγίας, της Ινδίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας του Ιδρύματος του Bill & Melinda Gates, του Welcome Trust και του World Economic Forum. . Η συγκεκριμένη κοινοπραξία ιδρύθηκε το 2017 στο Νταβός της Ελβετίας και έχει την έδρα της στο Όσλο της Νορβηγίας. Έχει στόχο να σηκώσει 1 δις δολάρια για να χρηματοδοτήσει έρευνες για θεραπείες για σπάνιες αλλά άκρως επικίνδυνες και μεταδοτικές ασθένειες, μέσω εμβολίων.
Ήδη πάνω από 20 εκατ. δολάρια έχουν συγκεντρωθεί για τον COVID-19 και στη κλήση του CEPI έχουν ανταποκριθεί δυο καινοτόμες biotech Startups: η Moderna Therapeutics με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης και η Γερμανική CureVac με έδρα το Tubingen.
Οι δυο αυτές Biotech Startups, ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, η CureVac ιδρύθηκε το 2000 και είναι εδώ και καιρό μονόκερος, ενώ η Moderna ιδρύθηκε το 2010 είναι επίσης μονόκερος και έχει κάνει Exit μέσω χρηματιστηρίου. Στην Moderna έχουν επενδύσει μεγάλα VCs, όπως για παράδειγμα Sequoia, EDBI και Fidelity Management ενώ στην CureVac έχει επενδύσει το Ίδρυμα του Bill & Melinda Gates.
Και οι δύο ασχολούνται με το θέμα Messenger RNA (mRNA) μια διαφορετική προσέγγιση στην θεραπεία και αντιμετώπιση των ασθενειών. Στα παραδοσιακά εμβόλια χρησιμοποιείται μια εξασθενημένη έκδοση του ιού ή κάποια πρωτεΐνη του για να προτρέψει το αμυντικό μας σύστημα να παράγει αντισώματα για να τον αντιμετωπίσει όταν έρθει σε επαφή μαζί του.
Ta μόρια mRNA χρησιμοποιούνται από τα κύτταρά μας για να μετατρέψουν το DNA σε πρωτεΐνες, μια εξαιρετικά σημαντική και “ζωτική” λειτουργία του οργανισμού μας. Οι biotech Startups θέλουν να επέμβουν στην διαδικασία παραγωγής πρωτεϊνών mRNA έτσι ώστε να παραχθούν τα απαραίτητα αντιγόνα για αντιμετωπιστεί ένας νέος ή υπάρχων ιός, όπως γίνεται και με τα παραδοσιακά εμβόλια.
Οι προκλήσεις είναι πολλές μια και πρέπει να εισαχθεί το νέο, εργαστηριακό. mRNA μέσα στα κύτταρα, μια και αυτό συνήθως προέρχεται από τον ίδιο τον πυρήνα τους, ενώ θα πρέπει να ξεγελαστεί και το αμυντικό μας σύστημα μια και ότι ξένο σώμα εντοπίσει το σκοτώνει, μαζί ίσως με τα (υγιεί) κύτταρα.
Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι οι μεγάλες φαρμακευτικές, ίσως κάτω από την πίεση της πιθανής πλέον πανδημίας, βοηθούν στην ανάπτυξη του εμβολίου. Για παράδειγμα χθες Δευτέρα η GlaxoSmithKline (GSK) ανακοίνωσε μια συνεργασία με την κινεζική Biotech Startup Clover Biopharmaceuticals, με έτος ίδρυσης το 2007, η οποία έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο για τον COVID-19, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα ανοσοενισχυτικών εμβολίων της GSK. Τα ανοσοενισχυτικά είναι ειδικά συστατικά τα οποία υπάρχουν μέσα στα εμβόλια και επιτρέπουν τη μαζική παραγωγή τους και κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να παραχθεί αν δεν εμπλακούν έστω και εμμέσως η μεγάλες φαρμακευτικές. Η GSK συνεργάζεται επίσης με την κοινοπραξία CEPI.
Από τις υπόλοιπες μεγάλες φαρμακευτικές μόνο η Sanofi Pasteur και η Janssen (Johnson & Johnson) έχουν ανακοινώσει προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, αλλά και οι μικρότερες αλλά ειδικευμένες Novavax και Innovio συμμετέχουν στη προσπάθεια, βλέποντας τις μετοχές τους να ανεβαίνουν.
Σε κάθε περίπτωση χωρίς συνεργασίες και έστω πολλές ατομικές προσπάθειες δεν θα βγει το εμβόλιο γρήγορα για να αντιμετωπιστεί ο νέος κορωνοϊός.
Πηγή: emea.gr