Startup μετατρέπει τις ξηρές ερήμους σε εύφορες καλλιέργειες: Η πληθυσμιακή πρόβλεψη του ΟΗΕ προβλέπει ότι έως το 2050 θα υπάρχουν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Θα ζουν ως επί το πλείστον σε πόλεις και έχουν μεγαλύτερη μέση ηλικία από τον σημερινό παγκόσμιο πληθυσμό. Και εδώ γεννάται μια ερώτηση. Τι θα τρώνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι;
Την απάντηση ήρθε να τη δώσει μια νορβηγική startup που ονομάζεται Desert Control η οποία έχει μια πρόταση για την επίλυση του προβλήματος που θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα με υπολογισμούς εκατομμύρια στρέμματα γης που κάποτε ήταν παραγωγικά, υποβαθμίστηκαν, σε μια περιοχή διπλάσια από την Κίνα. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι έως το 2030 θα χρειαστούμε επιπλέον 300 εκατομμύρια εκτάρια γης για την παραγωγή τροφίμων.
Η τεχνολογία της νορβηγικής startup όχι μόνο εμποδίζει τη γη να υποβαθμιστεί περαιτέρω, αλλά μετατρέπει το άνυδρο, κακής ποιότητας έδαφος σε πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Πώς όμως γίνονται όλα αυτά; Η Desert Control ανέπτυξε μια ουσία που ονομάζει Liquid Nanoclay (LNC), η οποία επικαλύπτει τα σωματίδια άμμου. Η επικάλυψη επιτρέπει στην υγρασία να κολλήσει και να απορροφηθεί από την άμμο. Αυτό σημαίνει ότι το νερό και τα θρεπτικά συστατικά «κολλάνε» επίσης, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη φυτών.
Μπορεί κάποιος να φανταστεί την τεχνολογία ως ένα είδος γιγαντιαίου σφουγγαριού που τοποθετείται ακριβώς κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Το LNC ψεκάζεται στη γη χρησιμοποιώντας παραδοσιακά συστήματα (όπως ψεκαστήρες). Το «σφουγγάρι» συγκρατεί την υγρασία μέσα του, διατηρώντας την και ενισχύοντας τις επιπτώσεις του λιπάσματος.
Οι γεωπόνοι της Desert Control υποστηρίζουν ότι μέσα σε επτά ώρες με την εφαρμογή του LNC μπορεί να να μετατραπεί ένα κομμάτι γης από άνυδρο σε αρόσιμο. Μια δοκιμή κοντά στο Αμπού Ντάμπι έδωσε κουνουπίδια και καρότα που ήταν 108% μεγαλύτερα από εκείνα σε περιοχή ελέγχου και οι δοκιμές πεδίου στην Αίγυπτο κατέγραψαν τετραπλάσια αύξηση στην απόδοση του σίτου. Πιο πρόσφατα, το LNC χρησιμοποιήθηκε για την καλλιέργεια καρπουζιού, κεχριού και κολοκυθιών στην έρημο έξω από το Ντουμπάι.
Το πρόβλημα, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τις νέες τεχνολογίες, είναι το κόστος. Η επεξεργασία άνυδρης γης με LNC κοστίζει 2 έως 5 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.
Πηγή: Huffingtonpost.gr