Featured

Στα 100 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις του Equifund στις ελληνικές startups

Το “ψυχολογικό όριο” των 100 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν οι επενδύσεις των εννέα εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) που συμμετέχουν στο Equifund, μέσα στα περίπου 2,5 χρόνια ζωής του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε σε πρόσφατο άρθρο του ο Γιώργος Γιακουμάκης, Project Manager του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), μέχρι το τέλος του 2019 είχαν χρηματοδοτηθεί 89 startup επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό των 96 εκατ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό προστίθεται μια σειρά επενδύσεων που ανακοινώθηκαν μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 και παρά την πανδημία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι επενδύσεις της BigPi στην εταιρεία λογισμικού dataviva, των Velocity.Partners και Metavallon VC στην εταιρεία παροχής ψηφιακών λύσεων στο real estate, Prosperty, αλλά και του Uni.Fund στην εταιρεία βιοτεχνολογίας EnzyQuests.

Σημειώνεται πως η κάθε επένδυση κυμαίνεται από μερικές χιλιάδες έως και εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και ανάγκες της κάθε startup εταιρείας. Με βάση το πως έχει σχεδιαστεί το Equifund, τέσσερα funds (ΒigPi, Metavallon, Uni.fund και Velocity Partners) που συμμετέχουν σε αυτό, λειτουργούν στο λεγόμενο “παράθυρο καινοτομίας”, χρηματοδοτώντας με μικρότερα ποσά (περίπου 50-500.000 ευρώ) νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Δύο funds (Marathon και Venture Friends) λειτουργούν στο λεγόμενο “αρχικό στάδιο” χρηματοδοτώντας startups που έχουν ξεκινήσει την εμπορική τους λειτουργία. Τέλος, τρία funds (Elikonos 2, EOS και Synergia) χρηματοδοτούν, κατά κανόνα, εταιρείες που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης με ποσά που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 5 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, τα funds που επενδύουν μικρότερα ποσά πραγματοποιούν και περισσότερες επενδύσεις, ενώ όσα επενδύουν εκατομμύρια κάθε φορά, κάνουν πιο μετρημένες και άρα λιγότερες επενδυτικές κινήσεις. Οι επενδύσεις πάντως, χρόνο με το χρόνο αυξάνονται προοδευτικά. Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάκη, το 2018 τα επενδυμένα κεφάλαια των funds του Equifund, έφταναν τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο 2019 επενδύθηκαν περί τα 76 εκατ. ευρώ.

Οι VC ετοιμάζονται για τη μετά – Equifund εποχή

Οι επενδυτικές εταιρείες venture capital που συμμετέχουν στο Equifund, σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα ετοιμάζοντας νέα funds για μετά το 2023 όπου λήγει το πρόγραμμα και σταματούν οι επενδύσεις σε νέες εταιρείες. Τα funds μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν σε εταιρείες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο τους και μετά το 2023, συμμετέχοντας σε τυχόν νέους γύρους χρηματοδότησης.

Μάλιστα ορισμένες απ’ αυτές τις εταιρείες βρίσκονται ήδη στη διαδικασία συζητήσεων με το EIF για την αξιοποίηση επιπλέον κοινοτικών πόρων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών startup επιχειρήσεων, βασιζόμενες στην εμπειρία που απέκτησαν από το Equifund.

Ακόμη, διαχειριστικές ομάδες που βρίσκονται πίσω από τα εν λόγω funds εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στα προγράμματα Greek Green Funds και Co-investment Fund, συνολικούς ύψους 500 εκατ. ευρώ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι η επενδυτική πλατφόρμα EquiFund χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικοί πόροι), με 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund-EIF), με 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ – Juncker Plan). Mε την μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, η πρωτοβουλία έχει αγγίξει τα 450 εκατ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.

Πηγή: Capital.gr