Στο Λονδίνο, οι εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με υψηλά κόστη και τεράστιο ανταγωνισμό και έτσι επιλέγουν να «μετακομίσουν» σε περιφερειακές πόλεις όπως το Μάντσεστερ, το Μπρίστολ και το Εδιμβούργο, οι οποίες έχουν αναπτύξει τα δικά τους ανεξάρτητα οικοσυστήματα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Sifted, ο αριθμός των startups στα Βορειοανατολικά του Η.Β αυξήθηκε κατά 78% πέρυσι, ξεπερνώντας ακόμη και το Λονδίνο! Στο σημαντικό αυτό ποσοστό περιλαμβάνονται και μερικά μεγάλα ονόματα όπως η TalkTalk, η οποία μεταφέρει την έδρα της και 500 στελέχη από το Λονδίνο στο Σάλφορντ, καθώς και οι Amazon, Boohoo και Booking.com.
Μέχρι πρόσφατα, το Λονδίνο, που συνδύαζε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και επενδυτές, ήταν η σίγουρη επιλογή για μια startup γι’ αυτό και έχει κυριαρχήσει στον βρετανικό τομέα τεχνολογίας, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα των επενδύσεων τα τελευταία 12 χρόνια.
Φυσικά, η κυριαρχία του δεν αμφισβητείται ούτε σήμερα, αλλά τα τελευταία χρόνια το μονοπώλιο φαίνεται να «σπάει». Επιχειρηματίες που άλλοτε θα μετακόμιζαν στην πρωτεύουσα για να ανοίξουν την εταιρεία τους δεν το κάνουν, ενώ άλλοι γυρίζουν πίσω στην πόλη τους.
Τι άλλαξε;
Οι τιμές: Το Λονδίνο ήταν πάντοτε ακριβό, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά. Η λεγόμενη Silicon Roundabout, κάποτε δημοφιλής για τα χαμηλά ενοίκια της, έχει τώρα μερικά από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο. Το 2017, η περιοχή χαρακτηρίστηκε η πιο ακριβή τεχνολογική περιοχή στον κόσμο, ξεπερνώντας την αντίστοιχη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο αλλά και του Δουβλίνου, όπου στεγάζονται τα ευρωπαϊκά γραφεία των Facebook, Google και Twitter.
Το προσωπικό: Αρχικά, οι μισθοί στο Λονδίνο χαρακτηρίζονται «premium» και ανεβάζουν κατά πολύ τα έξοδα μιας startup – τόσο που πολλές φορές δεν μπορεί να τα αντέξει. Επιπλέον, στις μεγάλες πόλεις υπάρχει ο κίνδυνος «κλοπής» ταλαντούχου προσωπικού από κολοσσούς όπως η Google, το Facebook και η Amazon που συνηθίζουν να παίρνουν εργαζόμενους από μικρότερες εταιρείες προσφέροντας τους υπέρογκα ποσά. Οι περιφερειακές startups αφενός βγαίνουν από τα «ραντάρ» των μεγάλων εταιρειών, γλιτώνουν ένα μέρος του ανταγωνισμού, και αφετέρου μπορούν να προσφέρουν κάτι εντελώς διαφορετικό στο προσωπικό τους – μια καλύτερη ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής.
Τα μειονεκτήματα της «μετακόμισης»
Αυτό που «χάνουν» οι περιφερειακές startups είναι η πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις. Το Λονδίνο συνεχίζει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών επενδύσεων – πέρυσι κατείχε το 57% των 7 δισ. λιρών που επενδύθηκαν στον βρετανικό τεχνολογικό τομές.
Επιπλέον, η εύρεση ταλαντούχου προσωπικού που είναι πρόθυμο να ζήσει σε μια μικρότερη πόλη δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, παρόλο που πολλές startups προσφέρουν μισθούς Λονδίνου και όπως είπαμε, ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας. Πολλές φορές αναγκάζονται να προσλάβουν άτομα εξ αποστάσεως καθώς το Λονδίνο συγκεντρώνει τη «μέκκα» των εργαζομένων.
Σίγουρα, η κυριαρχία του Λονδίνου δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν άλλοτε. Είμαστε ακόμα μακριά όμως από την «πτώση» της- η οποία ίσως δεν συμβεί και ποτέ. Το καλό είναι ότι τώρα οι επιχειρηματίες έχουν επιλογές και μπορούν να επιλέξουν το μέρος που τους ταιριάζει, αυτό που «αντέχει» η τσέπη τους και αυτό που θα εξελίξει την επιχείρησή τους.
Πηγή: startupper.gr