Στην εφημερίδα μιλά ο Βαγγέλης Γογγολίδης, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, του Δημόκριτου και συνιδρυτής της startup Nanoplasmas. Ο κ. Γογγολίδης μιλά για τα επιτεύγματα της εταιρείας, η οποία στοχεύει σε ένα «έξυπνο τσιπ» για την ταχύτερη διάγνωση του δυνητικά θανατηφόρου βακτηρίου της λεγιονέλλας στο νερό.
Όπως αναφέρει, ενώ οι παραδοσιακές εργαστηριακές δοκιμές διαρκούν 10-15 ημέρες, η Nanoplasmas ελπίζει να μειώσει αυτό το χρόνο σε δύο ώρες χρησιμοποιώντας έναν δείκτη αλλαγής χρώματος για να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα. Τον Απρίλιο, η επιχείρηση έλαβε € 150.000 από το uni.fund, έναν ελληνικό φορέα παροχής κεφαλαίων για ερευνητικά και αναπτυξιακά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το κεφάλαιο θα διατεθεί σε πιο εκτεταμένες δοκιμές και στην κυκλοφορία του προϊόντος. «Πιστεύουμε ακράδαντα στις δυνατοτητες της Nanoplasmas», λέει η Κατερίνα Πραματάρη, συνιδρύτρια του uni.fund.
Η εταιρεία Nanoplasmas είναι μία μόνο από τις εταιρείες που λαμβάνουν στήριξη επιχειρηματικών κεφαλαίων σε πρώιμο στάδιο για να τονώσουν την ανάπτυξη που η ελληνική οικονομία χρειάζεται απεγνωσμένα, σημειώνει η εφημερίδα. Στη συνέχεια, εκτιμά ότι αυξάνεται η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την επιχειρηματικότητα και τις startups στην Ελλάδα καθώς σημειώνονται πολλές επιτυχίες, με ορισμένους επιχειρηματίες να ηγούνται πλέον ενός δεύτερου κύματος επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με έκθεση της Found.ation και δύο συνεργατών του κλάδου τεχνολογίας, που παραθέτουν οι FT, οι ελληνικές startups κέρδισαν 117 εκατ. ευρώ το 2018. Πάνω από 80 εκατ. Ευρώ “μοιράστηκαν” σε τρεις εταιρείες: τη Workable, τη Softomotive και τη Viva Wallet. Ο Χάρης Καρώνης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της VivaWallet, αναφέρει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να συγκεντρώσει 75 εκατ. ευρώ στον τρίτο γύρο φέτος.
«Νομίζω ότι το ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα είναι καταπληκτικό εάν οι άνθρωποι βρουν την ευκαιρία να το δείξουν», λέει ο Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής της Taxibeat. Η εταιρεία, πλέον γνωστή ως Beat, αγοράστηκε το 2016 από τη Mytaxi που ανήκει στην Daimler για 43 εκατομμύρια δολάρια και αποτελεί μέρος κοινοπραξίας με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW. Η διασπορά είναι ο «κρυμμένος θησαυρός» της ελληνικής τεχνολογίας, υποστηρίζει επίσης ο Μάρκος Βερέμης, ιδρυτής της επίσης επιτυχημένης εταιρείας τεχνολογίας Upstream.
Σήμερα η κατάσταση της χρηματοδότησης στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί , σημειώνουν οι Financial Times. Σημαντική εξέλιξη ήταν η ίδρυση του EquiFund, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την ελληνική κυβέρνηση με κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα του ΕΤΑΕ για επιχειρηματικά κεφάλαια σε ένα μόνο κράτος μέλος της ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα.
Πηγή: startupper.gr