Η ελληνική startup σκηνή γίνεται όλο και πιο ελκυστική για επιχειρηματίες, funds, και angel investors, καθώς από την αρχή της οικονομικής κρίσης και μετά έχει να επιδείξει πολλές και σημαντικές επιτυχημένες επιχειρηματικές εκκινήσεις, ενώ έχει συγκεντρώσει χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Σήμερα, το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα που βρίσκονται στην αρχή της πορείας τους είναι ελκυστικό για τους επιχειρηματίες από όλη την Ευρώπη, καθώς η χώρα μας έχει να επιδείξει πλήθος ιστοριών επιτυχίας κρατώντας έτσι σημαντική θέση στην ευρωπαϊκή σκηνή των startup, έχοντας το 2018 αναδειχθεί σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της καινοτομίας ενώ κατέλαβε την 11η θέση στον κόσμο σε πτυχιούχους επιστήμης και τεχνολογίας από τον δείκτη παγκόσμιας καινοτομίας 2018, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη ταλέντων.
Το διαδικτυακό περιοδικό eu-startups.com, κατέγραψε τις κορυφαίες ελπιδοφόρες ελληνικά startups για το 2020 και μετά, με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης σύμφωνα με πτυχές όπως ο αριθμός των ομάδων, οι χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει αλλά και ο τομέας που δραστηριοποιούνται.
Το Plum, που ιδρύθηκε το 2016, είναι ο πλήρως αυτοματοποιημένος βοηθός που συμβάλλει στη βέλτιστη διαχείριση των χρημάτων των χρηστών. Η εταιρεία έλαβε 3 εκατ. δολάρια επιπρόσθετη επένδυση για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της καθώς και την επέκτασή της στην Ευρώπη. Παράλληλα λανσάρει και την Android εφαρμογή, για να προσελκύσει ακόμα περισσότερους χρήστες στο Η.Β και όχι μόνο. Η επιπρόσθετη χρηματοδότηση είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την startup εταιρεία, η οποία έχει βάση το Λονδίνο και την Ελλάδα, και συγκέντρωσε 7,5 εκατ. δολ. Το πρώτο μέρος του επενδυτικού γύρου ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2019. Η συνολική επένδυση στην εταιρία φθάνει τα 9,3 εκατ. δολάρια. Επενδυτές είναι μεταξύ άλλων η EBRD και οι Venture Friends, το VC fund αλλά και ο Christian Faes, ιδρυτής και CEO της LendInvest (fintech startup εταιρεία που έχει σηκώσει συνολική επένδυση σχεδόν 1 δισ. δολαρίων).
Το BibeCoffee, που ιδρύθηκε το 2018, μετατρέπει κάθε επαγγελματική μηχανή καφέ σε ένα έξυπνο συνδεδεμένο τερματικό. Χρησιμοποιώντας μια λύση παρακολούθησης IoT σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να τραβήξει δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση καφέ και συνολικά να προτείνει αλλαγές για να μειώσει την απώλεια εσόδων. Η έξυπνη συσκευή υψηλής τεχνολογίας, μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε επαγγελματική μηχανή καφέ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και έτους παραγωγής, και συγκεντρώνει δεδομένα για την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται, για τις βλάβες, αλλά και την πρόληψη των ζημιών στις μηχανές. Μέσω της συσκευής της BibeCoffee, η οποία στέλνει τα δεδομένα σε πλατφόρμα στο Διαδίκτυο (σε cloud), μπορεί για παράδειγμα μια εταιρεία καφέ να διαγνώσει εάν σε κάποια καφετέρια χρησιμοποιούν άλλη μάρκα καφέ από αυτή που προβλέπει η συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες παραγωγής και διανομής καφέ μπορούν να προστατεύσουν το σήμα τους και να περιορίσουν πιθανές απώλειες εσόδων. Βασικές αγορές-στόχοι για τους ιδρυτές της BibeCoffee είναι η ελληνική, όπου υπάρχουν 140.000 επαγγελματικές μηχανές καφέ, και η ισπανική, με 360.000 μηχανές καφέ. Το 2019, η startup, έλαβε χρηματοδότηση 400.000 ευρώ.
Το Ferry Hopper, το οποίο ιδρύθηκε το 2016, είναι η μοναδική πλατφόρμα κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που παρουσιάζει στους ταξιδιώτες όλες τις απευθείας διαδρομές αλλά και όλους τους δυνατούς συνδυασμούς δρομολογίων, βρίσκοντας τις ανταποκρίσεις πλοίων για περισσότερους από 160 προορισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι η μόνη πλατφόρμα που δείχνει έμμεσες συνδέσεις με άλλους προορισμούς και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν κράτηση πολλαπλών εισιτηρίων ταυτόχρονα. Η εταιρεία έχοντας ηγετική θέση στην αγορά της Ελλάδας, επεκτείνεται γρήγορα στην Ισπανία και την Ιταλία και έχει φτάσει σε μια ομάδα περισσότερων από 30 ανθρώπων.
Η Augmenta, που ιδρύθηκε το 2016, δημιουργός του συστήματος διαφοροποιημένης λίπανσης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, έλαβε το 2019 χρηματοδότηση ύψους 2.5 εκατ. δολαρίων από την Hardware Club, με έδρα το San Francisco, και την Marathon Venture Capital με έδρα την Αθήνα με στόχο να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Βόρεια και Νότια Αμερική και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Η Augmenta έχει δημιουργήσει ένα σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, που χρησιμοποιεί 6 έως 12 πολυφασματικές κάμερες και εγκαθίσταται σε μηχανήματα όπως τρακτέρ, ψεκαστικά ή λιπασματοδιανομείς. Με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας εικόνας σε πραγματικό χρόνο, το σύστημα αποφασίζει για το μέγεθος των εισροών στον αγρό (π.χ. νιτρικά λιπάσματα, εντομοκτόνα, κτλ.). παρακολουθώντας τις κινήσεις των τρακτέρ, βοηθά τον αγρότη να αυξήσει την απόδοση έως και 15%, να μειώσει την ποσότητα εισροών χημικού πεδίου κατά έως 20% και να αυξήσει την ποιότητα του τελικού του πεδίου προϊόντος κατά 15%. Η ομάδα της έχει αυξηθεί σε περίπου 20 άτομα από την έναρξή της
Η Syncbnb που ιδρύθηκε το 2017 χτίζει τις δραστηριότητές της στην αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία και στην αγορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην Ελλάδα. Είναι μια υπηρεσία που βοηθά ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να ανεβάσουν τα ακίνητά τους σε πολλαπλές πλατφόρμες/κανάλια (όπως Airbnb, Homeaway, Booking.com, Tripadvisor, κλπ) με σκοπό να αυξήσουν τα έσοδά τους, και στην συνέχεια φροντίζει ώστε όλες οι κρατήσεις από όλα τα κανάλια να συγχρονίζονται σε όλα τα άλλα ημερολόγια ώστε να αποφεύγονται οι διπλοκρατήσεις. Συνδυάζει εξελιγμένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης με Ποιοτικό Έλεγχο από εξειδικευμένα στελέχη και προσφέρει ένα ταμπλό τύπου all-in-one, με λειτουργία συγχρονισμού ημερολογίου, η οποία χρησιμοποιεί AI και ελέγχους ποιότητας ανθρώπων για να βεβαιωθεί ότι όλα ενημερώνονται. Η ομάδα με έδρα την Αττική άντλησε στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της, το 2019, 770 χιλ. ευρώ, για να συνεχίσει να επεκτείνεται και να βοηθήσει περισσότερους ιδιοκτήτες να νοικιάσουν το 100% των ακινήτων τους ανά πάσα στιγμή.
Το MyJobNow, που ιδρύθηκε το 2018, είναι μια online πλατφόρμα που βοηθάει επιχειρήσεις εστίασης και καταστήματα λιανικής να προσλάβουν προσωπικό. Μέσα στην εφαρμογή του MyJobNow εργοδότες και υποψήφιοι εργαζόμενοι μπορούν να συνδεθούν και να ανακαλύψουν ευκαιρίες συνεργασίας με απλό και άμεσο τρόπο, παρακάμπτοντας την παραδοσιακή (και φαινομενικά ατελείωτη) διαδικασία συνεντεύξεων, γραφειοκρατίας και μακροχρόνιων κλήσεων. Έχει ήδη μεγάλους πελάτες όπως το GAP, το Startbucks, το TGI Fridays και η Vodaphone, και το 2019 έλαβε χρηματοδότηση 530.000 ευρώ με στόχο να καταξιωθεί στην ελληνική αγορά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διεθνή της ανάπτυξη.
Η ORamaVR, που ιδρύθηκε το 2016, αποτελεί τεχνοβλαστό από το ΙΤΕ και φέρνει το χειρουργείο στην εικονική πραγματικότητα. Χρησιμοποιώντας πρωτοποριακή τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, έχει αναπτύξει μια ασύγκριτη, ιδιόκτητη ψυχοκινητική πλατφόρμα λογισμικού πολλαπλών χρηστών που δείχνει στους μαθητές την «πραγματικότητα» της διεξαγωγής μιας χειρουργικής επέμβασης. Οι χρήστες μπορούν να εκπαιδευτούν στο σπίτι, ενώ στα πανεπιστήμια μπορούν να αποκτήσουν απομακρυσμένη σύνδεση έως και 7 άτομα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως αρθροπλαστική γονάτου και ισχίου, σενάρια τραυματισμού έκτακτης ανάγκης και οδοντικά εμφυτεύματα. Το λογισμικό της μικρής αλλά πρωτοπόρου εταιρείας έχουν προμηθευτεί και ενσωματώσει στο εκπαιδευτικό τους σύστημα οι ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Αντζελες, της Νέας Υόρκης (NYU), το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, της Γενεύης, όπως επίσης το ΙΤΕ και το τμήμα e-learning του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ORamaVR απονεμήθηκε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο FARE από την Αμερικανική Ακαδημία Χειρουργών ισχίου και γόνατος (Μάιος 2018), καθώς και το δεύτερο βραβείο στην Καινοτομία και Τεχνολογία από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (επίσης Μάιος 2018). Επιπλέον, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες Intel, Oculus, Google και HTC/Vive αξιοποιούν το λογισμικό και συνεργάζονται με την ORamaVR.Έχει επίσης κερδίσει το βραβείο Auggie (Βραβεία AR & VR) για τον μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο 2019.
Το Loceye, που ιδρύθηκε το 2018, είναι μια βιομετρική πλατφόρμα μια καινοτόμος online υπηρεσία για την διεξαγωγή ερευνών με την μέθοδο του eyetracking. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εφαρμογή λογισμικού που εντοπίζει με ακρίβεια το σημείο όπου εστιάζουν τα μάτια ενός χρήστη όταν επισκέπτεται μια ιστοσελίδα ή μια ψηφιακή εφαρμογή δίνοντας έτσι την δυνατότητα συγκέντρωσης δεδομένων σε εταιρείες media, online καταστήματα, επαγγελματίες του marketing και UXdesigners. Η Loceye με την συμμετοχή της στο Demo Day του OK!Thess κατάφερε από side-project φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να γίνει μια startup εξασφαλίζοντας το ποσό των 300.000 ευρώ από το επενδυτικό σχήμα Velocity.Partners.
Η Workathlon, που ιδρύθηκε το 2017, είναι μια αποκλειστική πύλη εργασίας και πρόσληψης για τον κλάδο της φιλοξενίας. Η πύλη της βοήθησε πάνω από 30.000 επαγγελματίες φιλοξενίας μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας εκατοντάδες ξενοδοχειακές θέσεις εργασίας για άτομα που αναζητούν εργασία και βοηθώντας τις εταιρείες να βρουν το σωστό ταλέντο. Το σύστημα αντιστοίχισης με τεχνολογία AI έχει κατακτήσει την Ελλάδα και τώρα εξυπηρετεί εταιρείες και άτομα στην Κύπρο, τη Γερμανία, τη Μάλτα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελβετία. Η ομάδα με έδρα την Αθήνα έχει κλείσει δύο γύρους χρηματοδότησης, με το τελευταίο φέτος το 2020 να φτάνει το ποσό των € 110K.
Το Causaly, που ιδρύθηκε το 2017, κατασκευάζει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα δεδομένων τεκμηρίων παγκοσμίως, για επαγγελματίες βιολογικού χαρακτήρα. Οι ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας που υποστηρίζει το AI βοηθούν τους επαγγελματίες του βιολογικού τομέα να βρίσκουν, να απεικονίζουν και να ερμηνεύουν τις βιοϊατρικές γνώσεις και γενικότερα να επιταχύνουν τη διαδικασία εξεύρεσης λύσεων στις μεγαλύτερες βιοϊατρικές προκλήσεις μας. Η Causaly έχει δημιουργήσει ουσιαστικά αλγoρίθμους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που μπορούν να διαβάζουν, να κατανοούν και να οπτικοποιούν πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε ιατρικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, βοηθώντας ακόμη και στις διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) καινοτόμων θεραπειών. Η γρήγορη τεχνολογία ανάγνωσης μηχανής μπορεί σε δευτερόλεπτα να απεικονίσει σχετικές σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος από όλες τις δημοσιευμένες βιοϊατρικές αποδείξεις μέχρι σήμερα. Η τεχνολογία του χρησιμοποιείται ήδη σε διάφορους τομείς και μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη φαρμάκων, στην ασφάλεια, στις κλινικές δοκιμές, στην επιδημιολογία και στην κλινική φροντίδα. Η Causaly, κατάφερε να αντλήσει το 2019 χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκατ ευρώ, από το βρετανικό fund Pentech, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το εγχώριο Marathon Venture Capital. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση έρχεται σε συνέχεια της αρχικής επένδυσης ύψους 900.000 ευρώ που πραγματοποίησε η Marathon Venture Capital, το 2018.
Πηγή: businessdaily.gr