Σημάδια εξέλιξης έχει αρχίσει να εμφανίζει το εγχώριο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), μολονότι ακόμη κατατάσσεται χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνο άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ήτοι της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Αυτό αποδεικνύει το φετινό StartupBlink Ecosystem Rankings Report για το 2019, το οποίο χαρτογραφεί και αξιολογεί τα startup οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες, καταγράφοντας και τις τάσεις της εκάστοτε περιοχής όσον αφορά την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Η Ελλάδα, το 2019 κατατάσσεται στην 42η θέση έχοντας χάσει 6 θέσεις σε σύγκριση με τα στοιχεία της προηγούμενης έκθεσης που δημοσιεύτηκε το 2017. Αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στη σημαντική άνοδο που έχουν καταγράψει τα startup οικοσυστήματα αναπτυσσόμενων οικονομιών, εν αντιθέσει με εκείνα ευρωπαϊκών χωρών που έχουν σημειώσει ελαφριά υποχώρηση.
Ενδεικτικά, ως ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, η Ινδία ανέβηκε 20 θέσεις σε σχέση με το 2017, στη 17η, ενώ η Ινδονησία, παρότι διατήρησε σταθερή τη θέση της στη σχετική λίστα, φιγουράρει στην 41η, ξεπερνώντας οριακά την Ελλάδα. Εντούτοις, εάν ρίξουμε μια ματιά στην κατάταξη των startup οικοσυστημάτων σε επίπεδο πόλεων, η Αθήνα έχει αναβαθμιστεί 62 θέσεις, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην 101η σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που έχει υποβιβαστεί 27 θέσεις και εντοπίζεται στην 197η. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών StartupBlink, Ελι Ντέιβιντ, «σε μία σχετικά μεγάλη χώρα όπως η Ελλάδα, υπάρχουν μόνο δύο βασικά κέντρα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Κατά τον ίδιο χρειάζεται η είσοδος περισσότερων πόλεων στη διαδικασία ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων, γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού. «Περνώντας λίγο χρόνο στην Ελλάδα και μιλώντας με νέους επιχειρηματίες, διαπίστωσα ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι δύσκολη υπόθεση. Υπάρχει ακόμη τεράστια γραφειοκρατία, δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από το κράτος, ενώ δεν δίνεται αρκετή προσοχή στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε σύγκριση με άλλες χώρες».
Κατά τον κ. Ντέιβιντ, έχουν γίνει ορισμένα σημαντικά βήματα για την ενίσχυση του οικοσυστήματος των ελληνικών startups, «όμως δεν είναι αρκετά», παρότι χαρακτηρίζει εξαιρετικό νέο την αναβάθμιση της Αθήνας στη σχετική λίστα. Στον αντίποδα, η Ισπανία σκαρφάλωσε 4 θέσεις, φθάνοντας στη 10η, ενώ η Πορτογαλία υποχώρησε κατά 5 θέσεις και πλέον φιγουράρει στην 29η. Αμετακίνητη στην 25η θέση βρίσκεται η Ιταλία, ενώ η Γαλλία συμπληρώνει τη «χρυσή» ενδεκάδα, υποχωρώντας ωστόσο δύο θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η StartupBlink έχει αξιοποιήσει δεδομένα από την πλατφόρμα Crunchbase και τη SimilarWeb που συλλέγουν στοιχεία και δεδομένα για νεοφυείς επιχειρήσεις. Παράλληλα, ελήφθησαν υπόψη ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και των οργανισμών που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, η ποιότητα των νεοφυών επιχειρήσεων της εκάστοτε περιοχής, δηλαδή o οικονομικός αλλά και πολιτισμικός αντίκτυπός τους στο οικοσύστημα των startups και τέλος, το επιχειρηματικό περιβάλλον των χωρών.
Από τις πρώτες θέσεις δεν θα μπορούσαν να λείψουν για άλλη μια φορά οι «Βig 4» – χαρακτηρισμό που αποδίδει η ίδια η έκθεση στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά αλλά και το Ισραήλ, που αποτελούν το λίκνο της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Ειδικά οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντικό προβάδισμα έναντι άλλων χωρών, όπως αποδεικνύει και ο αριθμός των αμερικανικών πόλεων που φιγουράρουν στη σχετική κατάταξη των startup οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερες από 400 πόλεις, δηλαδή το 40% του συνόλου της σχετικής κατάταξης, είναι από τις ΗΠΑ.
Πηγή: kathimerini.gr