Startups

L-Stone Capital: Startups Βιομηχανικής Τεχνολογίας

Σύμφωνα με την έκθεση του Deelroom,  «2022 State of European Industrial Tech» που εκδόθηκε σε συνεργασία με τον Speedinvest, ο κλάδος της Βιομηχανικής Τεχνολογίας (IndustrialTech), έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος τα τρία τελευταία χρόνια, αντλώντας κεφάλαια αξίας $6 δισεκατομμυρίων ανά έτος.

Η ραγδαία αυτή αύξηση, πέρα από φυσική εξέλιξη του τεχνολογικού μετασχηματισμού, οφείλεται τόσο στη πανδημία όσο και στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που επιτάχυναν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου. Αυτός ο υπεραυτοματισμός αναμένεται να επηρεάσει και να εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς της Βιομηχανικής Τεχνολογίας όπως οι Ρομποτικές Αποθήκες, η κατασκευή πρόσθετων υλικών, οι τεχνολογίες Ενέργειας και Μπαταριών, καθώς και Πράσινες Τεχνολογίες όπως η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα.

Παρά τη μείωση στις αποτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου, οι οποίες ακολούθησαν τη γενικότερη καθοδική πορεία της αγοράς, πρόσφατες χρηματοδοτήσεις και εξαγορές, όπως αυτές των Climeworks, Celonis και Magna, αποδεικνύουν ότι ο κλάδος αναπτύσσεται ταχύτατα. Συγκεκριμένα, μόνο το 2022, στον κλάδο του IndustrialTech, 5 νέες Ευρωπαϊκές εταιρείες έγιναν Unicorns, ενώ οι αξίες των εξαγορών στον χώρο ξεπέρασαν το $1 δισεκατομμύριο.

Στην Ελλάδα, εξαγορές εταιρειών, όπως οι Augmenta, Myrmex και Think Silicon, αποδεικνύουν ότι ο κλάδος αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας, ακολουθώντας από κοντά κορυφαία Ευρωπαϊκά IndstrialTech Hubs, όπως αυτά της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν 113 Βιομηχανικού τύπου εταιρείες με Έλληνες (συν)ιδρυτές που χρησιμοποιούν κάποιου είδους Hardware στις λύσεις που προσφέρουν στην αγορά, όπως συσκευές IoT, Ρομπότ, Drones ή άλλου είδους Wearables. Αν και η λίστα δεν περιλαμβάνει όλες τις ελληνικές startups του κλάδου, παρακάτω καταγράφονται ορισμένα βασικά συμπεράσματα:

  1. B2C vs B2B: Το 9% των startups είναι B2C ενώ το υπόλοιπο 91% είναι B2B
  2. Χρονική Περίοδος Ίδρυσης και Τοποθεσία Έδρας: Το 53% των startups αυτών, ιδρύθηκε μεταξύ του 2015 – 2019. Συνεχίζοντας, το 29% είναι κάτω των 3 ετών, καθώς ιδρύθηκε μεταξύ του 2020 – 2023 και ένα 12% ιδρύθηκε μεταξύ του 2010 – 2014 και 5% μεταξύ του 2010 – 2014.  Όσον αφορά στην τοποθεσία τους, το 63% των startups έχει τη βάση του στην Ελλάδα, ενώ το 37% έχει έδρα στο εξωτερικό
  3. Ανάλυση ανά κλάδο: Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα
  • 18% δραστηριοποιείται στον κλάδο των βιομηχανικών κατασκευών (ConstructionTech), εκ των οποίων πάνω από τις μισές, χρησιμοποιούν Ρομποτικές τεχνολογίες, Drones, ή κάποιου άλλου είδους IoT συσκευή.
  • 14% είναι Ιατρικές (MedTech) startups που έχουν αναπτύξει κάποιου είδους wearable ή ιατρική συσκευή.
  • 11% είναι Αγροτεχνολογικές (AgriTech) startups, οι οποίες προσφέρουν λύσεις με Ρομπότ ή Drones εκτός από την Centaur και την Agenso, οι οποίες χρησιμοποιούν IoT τεχνολογίες για να βελτιστοποιήσουν τις υπηρεσίες τους.
  • 9% ανήκουν στον EnergyTech IoT κλάδο εκτός της Perceptual Robotics, εταιρεία που είναι στο portfolio της L-Stone, η οποία χρησιμοποιεί Drones για την επίβλεψη ανεμογεννητριών.
  • Ένα ακόμα 9% των startups χρησιμοποιεί συσκευές IoT (6%) ή Ρομποτικές εφαρμογές (3%) σε διάφορους άλλους κλάδους.
  • Κλάδοι όπως το Mobility (5%), Semiconductors (5%) καθώς και η Διαστημική και Αεροπορία (4$) είναι αυτοί που ακολουθούν.
  • Ένα 3% των startups αντιπροσωπεύουν τους κλάδους του Φαγητού (FoodTech), της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, του Αθλητισμού, της Πράσινης Τεχνολογίας, της Νανοτεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

4. Εξαγορές: Έξι IdustrialTech startups κατάφεραν να εξαγοραστούν. Συγκεκριμένα, το 67% αυτών, εξαγοράστηκε μετά από 4 – 8 χρόνια λειτουργίας, αφού είχαν ιδρυθεί μεταξύ του 2015 – 2019. Μόνο δύο από αυτές προσέφεραν λύσεις με ρομπότ ή drones. Αναλυτικά:

  • Η Think Silicon, ιδρυθείσα το 2017, δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των semiconductors και εξαγοράστηκε από την Applied Materials το 2020, μετά από 13 χρόνια λειτουργίας.
  • Η Smart Wires, ιδρύθηκε το 2010, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της Ενέργειας και μπήκε στο χρηματιστήριο του Nasdaq το 2021, μετά από 11 χρόνια λειτουργίας.
  • Η Myrmex, ιδρύθηκε το 2015, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας και εξαγοράστηκε από την Ocado Group το 2022, μετά από 7 χρόνια λειτουργίας.
  • Η Seervision, ιδρύθηκε το 2016, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της video τεχνολογίας και πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Q-SYS, μετά από 7 χρόνια λειτουργίας.
  • Η Augmenta, ιδρύθηκε το 2017, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της αγροτεχνολογίας και εξαγοράστηκε από την CNH Industrial το 2023, μετά από 6 χρόνια λειτουργίας.
  • Η MC chargers, ιδρύθηκε το 2019, δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ηλεκτροκίνησης και εξαγοράστηκε από την COSMOS ALUMINIUM το 2021, μετά από 2 χρόνια λειτουργίας.

 

5 . Είδος Χρηματοδότησης: Από τις εναπομείνασες 107 startups:

  • 47% είναι Bootsrapped με ίδια κεφάλαια, και οι περισσότερες είναι μικρότερες των 8 ετών.
  • 14% αυτών έχει σηκώσει Pre-Seed γύρο χρηματοδότησης και οι περισσότερες από αυτές έχουν λιγότερο από οκτώ χρόνια παρουσίας στην αγορά. Συγκεκριμένα, τρεις εταιρείες (Agroverse, Aidplex και Swam Aero), σήκωσαν τους γύρους τους μέσα στο 2023.
  • 9% των εταιρειών έχει χρηματοδοτηθεί από Angel επενδυτές ή έχει λάβει κάποιου είδους επιχορηγήσεις.
  • Ένα ακόμα 9% έχει σηκώσει Series A γύρο. Εξαίρεση αποτελεί η Axelera AI, που ιδρύθηκε το 2021, καθώς οι υπόλοιπες startups ιδρύθηκαν πριν το 2019.

 

6. Χρηματοδοτήσεις το 2023: Παρά τη μείωση στους Series A γύρους στην αγορά, φαίνεται ότι οι IndustrialTech startups, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τη χρηματοδότησή τους. Μέσα στο 2023, τρεις εταιρείες σήκωσαν Pre-Seed γύρους (σε σχέση με 4 το 2022), έξι σήκωσαν Seed γύρους (3 το 2022) και πέντε ακόμα εξασφάλισαν Series A χρηματοδότηση (2 το 2022).

 

Τα οφέλη του ChatGPT για τις Startups

Είναι προφανές ότι με το ChatGPT, ο κλάδος του IndustrialTech θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να εξελίσσεται,  δίνοντας την ευκαιρία σε υφιστάμενες εταιρείες να βελτιστοποιήσουν το προϊόν και σε νέες startups να μπουν στην αγορά. Με τη χρήση του ChatGPT, IndustrialTech θα μπορούν για παράδειγμα:

  • Να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία σχεδιασμού πρωτοτύπου του προϊόντος τους. Μηχανικοί και σχεδιαστές θα μπορούν να συμβουλευτούν το ChatGPT, να ζητήσουν προτάσεις, να κάνουν προσομοιώσεις και σενάρια απόδοσης των hardware λύσεων που προσφέρουν.
  • Να κάνουν το hardware τους πιο φιλικό προς τους χρήστες χρησιμοποιώντας Natural Language Processing (NLP) και Intelligent Task Assistance (ITA). Το NLP θα δώσει δυνατότητες τύπου Siri και Alexa σε ρομπότ και drones, επιτρέποντας στους χρήστες και χειριστές τους, να αλληλοεπιδρούν με τα μηχανήματα αυτά μέσω φωνητικών εντολών. Αντίστοιχα με τη χρήση ITA, το ChatGPT θα βοηθήσει τους εργαζομένους να μάθουν να χειρίζονται πιο εύκολα τα ρομπότ, μειώνοντας έτσι το χρόνο εκμάθησης τους και βελτιώνοντας την παραγωγική τους δυνατότητα.
  • Να κάνουν πιο αποδοτική τη λειτουργία των hardware προϊόντων τους, μέσω απομακρυσμένης παρακολούθησης και ελέγχου, προσφέροντας τη δυνατότητα σε εργαζόμενους να ασχολούνται με πολλαπλές εργασίες και διαφορετικά έργα την ίδια στιγμή.

Όσο ο κλάδος μεγαλώνει, ολοένα και περισσότερες ελληνικές starτups θα αδράξουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον χώρο. Καθώς το IndustrialTech συμπεριλαμβάνεται στα Megatrends της επενδυτικής μας στρατηγικής, η LStone θα είναι εδώ να επενδύσει και να στηρίξει τις εταιρείες αυτές.