Startups

Η ελληνική startup που φροντίζει για την ποιότητα του νερού σας

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που μας χάρισε σε αφθονία η φύση και το απαραίτητο συστατικό για την καλή κατάσταση της υγείας μας και κατ’ επέκταση για την επιβίωσή μας. Ωστόσο, αν μπορούσε το ανθρώπινο μάτι να δει πόσα μικρόβια «κατοικούν» και αναπτύσσονται καθημερινά στο εσωτερικό του, η εικόνα θα μάλλον απογοητευτική και θα μας έβαζε σίγουρα σε δεύτερες σκέψεις.

Η ελληνική stastup, nanoplasmas, έχει εστιάσει  την έρευνά της στην ανάπτυξη ενός νέου βιοαναλυτικού μικροεργαστηρίου για την ανίχνευση του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας στο νερό, με αφορμή την έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ασθένειες που προέρχονται από  το εν λόγω βακτήριο και απαιτούν αυστηρότερους ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρόκειται για έναν τεχνοβλαστό του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που δραστηριοποιείται στην κατασκευή καινοτόμων βιοαναλυτικών μικροεργαστηρίων (lab-on-a-chip) για την ταχύτατη ανίχνευση βακτηρίων και βιομορίων και που πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χάρη στη χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ που έλαβε από το Uni.Fund για την τελειοποίηση και πιστοποίηση του προϊόντος, τη δοκιμαστική χρήση του από μεγάλο βιοαναλυτικό εργαστήριο και την πρώτη διάθεσή του στην αγορά.

«Η Nanoplasmas προέκυψε σαν ιδέα, αφού κερδίσαμε το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού «Ελλάδα Καινοτομείς» το 2013. Η μεγάλη ερευνητική εμπειρία σε τεχνολογίες αιχμής όπως: ηκατεργασίαπολυμερικών επιφανειών με τη χρήση νανοτεχνολογίας και οι μικρορευστονικές διατάξεις αλλά και η κρίσιμη μάζα ατόμων με συμπληρωματικές γνώσεις που βρεθήκαμε ταυτόχρονα στην ερευνητική ομάδα της κ. Τσερέπη και του κ. Γογγολίδη ήταν οι παράγοντες που μας ώθησαν να δημιουργήσουμε την εταιρεία» λέει στο fortunegreece.com ο Κοσμάς Έλληνας, εκ των συνιδρυτών της Nanoplasmas.

Η καινοτομία της ελληνικής startup έγκειται στο γεγονός, ότι ενώ τα standard πρωτόκολλα σήμερα απαιτούν 10-12 ημέρες για την ανάλυση, η ομάδα της nanoplasmas πραγματοποιεί την ανάλυση σε λιγότερο από 2 ώρες. Επιπλέον, η λύση της nanoplasmas έχει μεγάλη ευαισθησία, απαιτεί μικρότερη ποσότητα αντιδραστηρίων (reagents) και ταυτόχρονα, πραγματοποιείται με εξοπλισμό που είναι φορητός και προσφέρεται σε πολύ ανταγωνιστική τιμή.

Όπως εξηγεί ο κ. Έλληνας, το κενό που επιχειρεί να καλύψει η εταιρεία του  έχει να κάνει με την έλλειψη διατάξεων, που ιδανικά μπορούν να γίνουν και φορητές, για την ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό και μελλοντικά και σε τρόφιμα. Βέβαια, διευκρινίζει πως οι εφαρμογές της τεχνολογίας της Nanoplasmas δεν περιορίζονται μόνο στις διατάξεις αυτές, αλλά αυτός είναι ο τομέας που έχουν επικεντρωθεί προς το παρόν.

Η ομάδα της nanoplasmas

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι φιλική προς το περιβάλλον αφού δεν χρησιμοποιεί υγρές χημικές μεθόδους τροποποίησης.

Το target group της Nanoplasmas είναι τα κεντρικά εργαστήρια που κάνουν, είτε ανάλυση νερού, είτε τροφίμων, καθώς και εταιρείες που χρησιμοποιούν το νερό στην παραγωγική τους διαδικασία και ενδιαφέρονται για τον μικροβιολογικό έλεγχο του νερού. Ενώ στους δυνητικούς πελάτες έρχονται να προστεθούν οι εταιρείες ύδρευσης.

Εκτός από την ανίχνευση της λεγεωνέλλας στο νερό, η ομάδα της nanoplasmas  εξετάζει και την ανάπτυξη ενός labonachip για την ανίχνευση βακτηρίων και σε βιολογικά δείγματα (π.χ. ούρα) που θα βοηθούσε στην έγκαιρη ανίχνευση του βακτηρίου ώστε να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος, που κάνουν τους μικροοργανισμούς πιο ανθεκτικούς. Στα άμεσα σχέδια είναι και η εξέλιξη των τρισδιάστατων μικροσυστοιχιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανίχνευση βιομορίων, ένα προϊόν έτοιμο προς αξιοποίηση.

Στόχος η παγκόσμια αγορά

«Η εξωστρέφεια είναι μέσα στην κουλτούρα της εταιρείας αφού και ως ερευνητές πάντα προσπαθούμε να απευθυνόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το προϊόν μας απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά της ανάλυσης του νερού και σκοπεύουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας προς αυτή την κατεύθυνση την επόμενη περίοδο» επισημαίνει ο κ. Έλληνας.

Όσο για τη χρηματοδότηση του Uni.Fund, αναφέρει πως τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξέλιξη των προϊόντων, αλλά και για τη στελέχωση της εταιρείας με άρτια καταρτισμένους νέους επιστήμονες στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Παράλληλα, τονίζει πως στο Uni.Fund εκτός από την οικονομική βοήθεια που συμβάλλει τα μέγιστα στην γρήγορη ανάπτυξη της εταιρείας, βρήκαν ανθρώπους που τους βοήθησαν σε θέματα μάρκετινγκ, πωλήσεων, αλλά και σε ότι αφορά τη δικτύωση.

Παραδέχεται πως είναι ανοιχτοί στην είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή, εφόσον ο επενδυτής θα μοιραζόταν τους ίδιους στόχους και  το ίδιο όραμα με τη Nanoplasmas.  Ο στόχος σε λίγα χρόνια από σήμερα είναι η εταιρεία να καθιερωθεί στην αγορά των διαγνωστικών και να μπορέσει να διαθέσει εντελώς καινοτόμα προϊόντα, δημιουργώντας μια νέα γενιά διαγνωσικών για ανίχνευση παθογόνων σε τρόφιμα, ή επιφανειών εκλεκτικής πρόσδεσης κυττάρων, επεκτείνοντας έτσι τα προϊόντα της και τον κύκλο εργασιών της.

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν είναι  ικανοποιημένος από τον υφιστάμενο αριθμό και το επίπεδο των ελληνικών startups, ο κ. Έλληνας απαντά πως οι περισσότερες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ακολουθούν την παγκόσμια τάση και δραστηριοποιούνται κυρίως σε τομείς της πληροφορικής, όμως αναγνωρίζει πως τελευταία υπάρχει και μια τάση σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα αυτή της ανάπτυξης νέων υλικών ή τη χρήση νανοτεχνολογίας για τη βελτίωση των ιδιοτήτων υλικών.

«Νομίζω ότι το γεγονός αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό αφού πρόκειται για τομείς όπου υπάρχει σπουδαίο ερευνητικό υλικό προς αξιοποίηση στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες, αλλά σίγουρα ο αριθμός τους είναι μικρότερος από ανάλογες περιπτώσεις του εξωτερικού» καταλήγει.

Πηγή: Fortunegreece.com