Όλα ξεκίνησαν με ένα δένδρο ελιάς που εστάλη ως αναμνηστικό στον Καναδά. Μετά από 8 χρόνια έρευνας, η ομάδα της startup PlantBox κατάφερε να αναπτύξει την πρώτη ελιά-μπονσάι, φτιαγμένη με τρόπο που να την καθιστά ετοιμοπαράδοτη.
Το 2017 ο Βασίλης Τσίπας από το Καμάρι Κορινθίας, ακολουθώντας την οικογενειακή του παράδοση, ίδρυσε την Tsipas Green Investment Group. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην παραγωγή, συσκευασία, πώληση και διανομή γεωργικών προϊόντων. Ένα χρόνο μετά την εκκίνησή της, παρουσίασε το PlantBox, ένα προϊόν το οποίο εξάγεται ήδη σε 22 χώρες παγκοσμίως, σε συμμόρφωση με το νομικό τους πλαίσιο.
Η ελιά-μπονσάι μπορεί να διατηρηθεί στη συσκευασία της έως και 58 ημέρες χωρίς νερό, ηλιακό φως ή οποιαδήποτε χρήση χημικών ουσιών. Δεδομένου ότι ζυγίζει μόλις 200 γραμμάρια, μπορεί να ταξιδέψει εύκολα και με ευκολία σε μεγάλες αποστάσεις. Μια δεύτερη καινοτομία που βοηθά την εταιρεία να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς είναι η αναπαραγωγή του κλώνου, η οποία επιτρέπει επίσης την ολοκλήρωση της διαδικασίας πέντε φορές πιο γρήγορα και πιο οικονομικά σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη γνωστή αναπαραγωγική μέθοδο ελαιολάδου. Η τεχνική της κάθετης γεωργίας εφαρμόζεται γενικά στην κηπευτική καλλιέργεια και λιγότερο συχνά στην καλλιέργεια δέντρων, όπως οι ελιές και διευκολύνει την αναπαραγωγή και ανάπτυξη 230 δένδρων και 1.000 φυτών αντίστοιχα για κάθε τετραγωνικό μέτρο.
Επί του παρόντος, η ζήτηση είναι καλά ισορροπημένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου ο στόχος είναι οι πωλήσεις B2B. Η παραγωγή-στόχος για το 2019 είναι 40.000 τεμάχια, ενώ για το 2020 η εταιρεία θα μπορούσε να φτάσει τα 200.000 τεμάχια. Μέχρι τότε είναι πολύ πιθανό να έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον Βασίλη Τσίπα, η αγορά θα μπορούσε να απορροφά έως και 1.000.000 τεμάχια ετησίως.
Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς, η εταιρεία αναζητά ιδιωτικά funds για την άντληση περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν αρχικό γύρο χρηματοδότησης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας παραγωγής, την επέκταση των πωλήσεων και σε B2B, τον πειραματισμό και τη δημιουργία νέων προϊόντων που θα στηρίζονται σε άλλους καρπούς και φυτά, όπως η κάνναβη, η ροδιά, η συκιά και πολλά φρέσκα βότανα.
Δεν έχουν αναφερθεί παράπονα από πελάτες που αγόρασαν το PlantBox πέρυσι σχετικά με τη βιωσιμότητά του ή την κατάσταση στην οποία παραδόθηκε. Στην πραγματικότητα, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, ο Βασίλης Τσίπας λέει ότι το PlantBox θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ελιά με κανονική παραγωγή καρπών. Το PlantBox αναγνωρίστηκε ως καινοτόμο προϊόν από την Ευρωπαϊκή κοινότητα, το αρμόδιο τμήμα της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής και ανάπτυξης και το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας. Πρόσφατα η εταιρεία συμμετείχε στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας, όπου επιλέχθηκε από τους διοργανωτές ως η μόνη εταιρεία στον τομέα χρήσης τεχνολογίας σε γεωργικά προϊόντα.
Πηγή: forbes.com