Στη δημοσιότητα δόθηκε, πριν από μερικές ημέρες, το φετινό StartupBlink Rankings Report, το οποίο κατατάσσει τα startup οικοσυστήματα 1.000 πόλεων, σε 100 χώρες, καταγράφοντας τις τάσεις που παρουσιάζει η εκάστοτε περιοχή γύρω από το θέμα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας εντοπίζεται στην 42η θέση, έχοντας χάσει 6 θέσεις σε σύγκριση με το αρχικό report, του 2017. Στις κορυφαίες τρεις ελληνικές startup σκηνές, σημαντική είναι η άνοδος που παρουσιάζει η Αθήνα, η οποία «σκαρφάλωσε» 62 θέσεις για να φτάσει στην 101η, μια ανάσα πριν την πρώτη εκατοντάδα.
Εντούτοις, σημαντική είναι και η πτώση που παρουσιάζει η δεύτερη και η τρίτη πόλη (κάτι που οδήγησε και στην πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη των χωρών). Στη δεύτερη, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον στην 197η θέση στην κατάταξη των πόλεων, έχοντας χάσει 27 θέσεις, ενώ στην τρίτη είναι τα Ιωάννινα, που εντοπίζονται στην 956η της γενικής κατάταξης, χάνοντας 74 θέσεις.
Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει η έρευνα, «η κύρια εστίαση για το ελληνικό οικοσύστημα πρέπει να είναι η αξιοποίηση της δυναμικής της Αθήνας ως σημαντικού περιφερειακού κόμβου. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει έλλειψη επιπρόσθετων ελληνικών πόλεων που θα προωθήσουν το οικοσύστημα, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί».
«Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, θα ωφεληθούν από μια πολιτιστική αλλαγή που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα εντός κοινοτήτων, καθώς οι περισσότεροι νέοι εξακολουθούν να ψάχνουν για εργασία 9-5 ως προτιμώμενη σταδιοδρομία, κυρίως λόγω των οικογενειακών κανόνων.
Η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει ό,τι είναι δυνατό για να κάνει την ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς συναντήσαμε πάρα πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που λένε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να επιλέξουν ένα επιχειρηματικό μονοπάτι λόγω της δυσβάσταχτης γραφειοκρατίας και του κόστους κοινωνικής ασφάλισης. Χρειάζεται απαραίτητα μια αλλαγή» καταλήγει η αναφορά.
Κατά τα λοιπά, στις δέκα πρώτες θέσεις της κατάταξης, από πλευράς πόλεων, βρίσκεται κατά σειρά το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, η Βοστόνη, το Τελ Αβίβ, το Βερολίνο, το Σικάγο, το Σιάτλ και η Μόσχα. Από πλευράς χωρών, στη δεκάδα βρίσκονται οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ισραήλ, Αυστραλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Γερμανία και Ισπανία.
Σημειώνεται πως στο top των πρώτων τεσσάρων χωρών δεν υπήρξε καμία αλλαγή, σε σύγκριση με πέρυσι. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς και Ισραήλ εμφανίζονται να δημιουργούν μια δική τους λίγκα στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, ένα «Big 4», στο οποίο επικρατούν με τη σειρά τους οι ΗΠΑ. Άλλωστε, περισσότερες από 400 χώρες, το 40% του συνόλου της σχετικής κατάταξης, προέρχεται από τη συγκεκριμένη χώρα.
Την ίδια στιγμή, στη λίστα εμφανίζονται να κυριαρχούν χώρες που χρησιμοποιούν τα αγγλικά ως βασική τους γλώσσα αλλά και άλλες που διαθέτουν υψηλό επίπεδο σε αυτά. Βάσει αυτού, εάν μια χώρα θέλει να βελτιώσει τη θέση του οικοσυστήματος της, θα πρέπει να βελτιώσει το επίπεδο των αγγλικών του γενικού πληθυσμού.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως και οι μικρές χώρες μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά, με 8 από τις κορυφαίες 20 να έχουν λιγότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους, παρόμοια, δηλαδή, με την Ελλάδα. Σε αυτές εντοπίζονται το Ισραήλ, η Σουηδία, η Ελβετία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Λιθουανία.
Πηγή: Epixeiro.gr