Startups

Ενας Ελληνας βάζει στην… πρίζα τα πατίνια

Στην αγκαλιά της γερμανικής νεοφυούς εταιρείας Tier Mobility, μιας ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ηλεκτρικών πατινιών (e-scooter), περιήλθε στα τέλη Ιανουαρίου η βρετανική νεοφυής εταιρεία Pushme του Ελληνα Γιώργου Καλλίγερου. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη εξαγορά εταιρείας στην οποία έχει επενδύσει κάποιο από τα εγχώρια fund του Equifund, και συγκεκριμένα το ελληνικής καταγωγής Velocity.Partners.

Ο κ. Καλλίγερος ίδρυσε την εταιρεία μαζί με τον Νταν Kιν το 2016 και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να κινήσει το ενδιαφέρον επενδυτών, αλλά και μεγάλων startups του κλάδου. Τι κάνει όμως η Pushme; «Εχουμε κατασκευάσει ένα σύστημα διανομής ενέργειας για κοινόχρηστα ηλεκτρικά οχήματα, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια. Τοποθετούμε δηλαδή σταθμούς με εναλλασσόμενες μπαταρίες μέσα σε περίπτερα και καφέ που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στην πόλη. Ετσι, επιτρέπουμε στους χρήστες να επαναφορτίσουν το όχημά τους σε λίγα δευτερόλεπτα», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Καλλίγερος. Η εταιρεία μάλιστα, περίπου δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, αναπροσάρμοσε το μοντέλο της. «Αρχικά το δίκτυο ενέργειας σχεδιάστηκε για εταιρείες ντελίβερι με ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά στην πορεία συνειδητοποιήσαμε την ευκαιρία που παρέχουν οι εταιρείες ηλεκτρικών πατινιών».

Το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, λοιπόν, είναι το εξής: «Εταιρείες όπως η Lime επαναφορτίζουν τα πατίνια τους σε καθημερινή βάση αφαιρώντας τα πατίνια από το κέντρο της πόλης με βανάκια. Υστερα τα φορτίζουν σε κεντρικές αποθήκες και τα επιστρέφουν στο κέντρο. Αυτή η διαδικασία, όμως, κοστίζει χοντρικά 5 ευρώ ανά επαναφόρτιση. Ωστόσο, με το δικό μας σύστημα αυτό το κόστος μπορεί να μειωθεί κατά 70%».

Σε δήλωσή του στο Business Insider, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tier Mobility, Λόρενς Λόσνερ, υπογράμμισε: «Η ομάδα της Pushme διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και του design. Θα μας βοηθήσει να αναβαθμίσουμε τις δεξιότητές μας μακροπρόθεσμα στο κομμάτι του hardware». Η τεχνογνωσία και η κατάρτιση της ομάδας αποτέλεσαν, λοιπόν, τους βασικότερους παράγοντες που οδήγησαν στο συγκεκριμένο deal. Ο συνιδρυτής και CEO της Pushme κ. Καλλίγερος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ομάδα μας –η οποία απαρτίζεται κατά βάση από μηχανικούς– θα απορροφηθεί πλήρως από την Τier Mobility. Επίσης, με αυτή την εξαγορά η Tier αποκτά μια πολύ ικανή ομάδα hardware design και η ομάδα μας έναν ξεκάθαρο στόχο και πολύ πιο ισχυρούς πόρους για να μεταφέρουμε την τεχνολογία μας στην αγορά».

Η Tier, με έδρα το Βερολίνο, ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2018, ενώ ο στόλος των ηλεκτρικών πατινιών της «εντοπίζεται» σε περίπου 55 πόλεις σε 11 χώρες. Μάλιστα, όπως δημοσίευσε χθες το techcrunch, η γερμανική εταιρεία κατόρθωσε να διευρύνει τον δεύτερο κύκλο χρηματοδότησής της αντλώντας συνολικά 100 εκατ. ευρώ και επισφραγίζοντας έτσι τη φήμη της ως έναν από τους ταχέως αναπτυσσόμενους παρόχους λύσεων μικροκινητικότητας στην Ευρώπη. H Pushme με έδρα στο Λονδίνο διατηρεί ομάδα R&D στην Αθήνα, με τον αριθμό της να αγγίζει συνολικά τα 10 άτομα. Μετά αυτήν την εξαγορά δεν αποκλείεται να προστεθούν και νέα μέλη στην ομάδα της.

Πηγή: Καθημερινή