Για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και το ελληνικό startup οικοσύστημα, μίλησαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, στο πλαίσιο της 6ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.
Δήμας: Προτεραιότητα η γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος
Στη συζήτηση, η οποία είχε θέμα «Χρηματοδοτικά Εργαλεία, Πολιτικές & Πρωτοβουλίες για την Ενίσχυση του Οικοσυστήματος», ο κ. Δήμας αρχικά δήλωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην χώρα. Στη βελτίωση αυτή, όπως είπε, περιλαμβάνονται και ζητήματα διαδικασιών, πολλά από τα οποία εντοπίζονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει τη χώρα ακόμα πιο φιλική στις επενδύσεις εστιάζοντας παράλληλα στη «διευκόλυνση» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν κατά κάποιον τρόπο τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο κ. Δήμας εξηγώντας ότι δύο από αυτές τις διαδικασίες αφορούν την αδειοδότηση επιχειρήσεων και τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων.
Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας ανέφερε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν δύο πάρκα ή innovation districts, όπως τα κατονόμασε, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο οι startuppers να βρεθούν σε έναν κοινό φυσικό χώρο με την επιστημονική κοινότητα, να δημιουργηθούν συνέργειες αλλά και να προσελκύσουν – κυρίως το πάρκο της Θεσσαλονίκης- κόσμο και επιχειρήσεις από τα Βαλκάνια και άλλες γειτονικές χώρες.
Αυτό είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για να γίνει η Ελλάδα κέντρο ιδεών, εξήγησε ο υφυπουργός τονίζοντας ότι για τον ίδιο σκοπό πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας της ΔΕΘ και να μεταμορφωθεί σε ένα roadshow για Startuppers. Πέρα από αυτές τις πρωτοβουλίες, ο κ. Δήμας δήλωσε εμφατικά ότι το κράτος πρέπει να στηρίξει τους startuppers με φορολογικά και μισθολογικά κίνητρα γιατί η χώρα έχει ανάγκη την καινοτομία. «Αν δεν δώσουμε κίνητρα, αν δεν επενδύσουμε στην καινοτομία θα μας προσπεράσουν οι εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά.
Τσακίρης: Δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υποστήριξη των startups
Για την κινητροδότηση και τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων μίλησε και ο Ιωάννης Τσακίρης, ενώ ανέφερε και τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία είχε προαναγγείλει για πρώτη φορά στο STARTUPPER MAG. Ο υφυπουργός εξήγησε ότι πρέπει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια συγκροτημένη αγορά επιχειρηματικών αγγέλων αλλά και να αναπτυχθεί το crowdfunding, το οποίο όπως είπε δεν έχει «έρθει» στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό.
Παράλληλα, το υπουργείο θέλει να επεκτείνει το equifund αυτό καθ’αυτό αλλά και τις χρηματοδοτήσεις μέσω άλλων καναλιών όπως είναι για παράδειγμα η αναπτυξιακή τράπεζα. Σκοπεύει επίσης να εξετάσει τη δημιουργία εναλλακτικών funds, όπως guaranty fund (που θα εγγυάται μέρος των δανείων που επιθυμούν να λάβουν οι εταιρείες, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι τράπεζες), ταμείων συνεπενδύσεων και technology transfer funds, ειδικών δηλαδή ταμείων που θα βρίσκονται μέσα στα πανεπιστήμια και θα χρηματοδοτούν χρηματοδοτούν την έρευνα που παράγεται εκεί, «βγάζοντάς» την απευθείας στην αγορά.
Όσον αφορά την σημερινή εικόνα του ελληνικού startup οικοσυστήματος, ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι πλέον έχει ωριμάσει αρκετά και αυτό φαίνεται από το άκουσμα πολλών χρηματοδοτήσεων αλλά και τη διεξαγωγή πολλών επιχειρηματικών διαγωνισμών. Στη συνέχεια ο υφυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται ειδική πολιτική και εργαλεία και για τις scaleups καθώς και ότι πλέον «πλέον όσοι επενδύουν σε startups πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν κέρδη», μέσω exits και όχι μόνο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ωριμάσει ακόμα περισσότερο το οικοσύστημα, κατέληξε ο Ιωάννης Τσακίρης.
Πηγή: startupper.gr