Κατά την επίσκεψή του στην Ολλανδία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν, όπου συναντήθηκε με τον Μάριο Χρυσολούρη.
Ο Μάριος Χρυσολούρης σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μηχανολόγος Μηχανικός αλλά έφτασε να κάνει τη δική του start up εταιρία που διπλασιάζει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου ψαριού.
Η απόφασή του να φτιάξει την επιχείρηση συνδέεται με το γεγονός ότι οι σπουδές του δεν τον βοήθησαν να βρει την αντίστοιχη δουλειά στον τομέα του. Κάτι που δεν συμβαίνει στα Πανεπιστήμια της Ολλανδίας.
Όπως δήλωσε ο ίδιος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Χριστίνα Καλοκύρη, η ανεργία στην Ολλανδία είναι κάτω του 5%.
Ήδη στα χρόνια των σπουδών ένας φοιτητής έχει κάνει μία ή δύο πρακτικές ασκήσεις σε μια εταιρία και εκεί μπορεί να ζητήσει δουλειά, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει τη δική του εταιρία από το ίδιο το κρατικό ταμείο
Οι εταιρίες στην Ολλανδία χτυπούν τις πόρτες των πανεπιστημίων που έχουν εξειδικευμένα προγράμματα
Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο τεχνολογίας Ντελφτ διδάσκεται Αεροδιαστημική Μηχανική, Εφαρμοσμένες Επιστήμες της Γης, όπου οι φοιτητές συμμετέχουν σε υπόγειες κατασκευές και ενεργειακά αποθέματα και Κλινική Τεχνολογία όπου οι φοιτητές κατασκευάζουν πρόσθετα ανθρώπινα όργανα.
Στο πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων τεχνών του Ρότερνταμ διδάσκεται σχεδιασμός μεταμόρφωσης του τρόπου ζωής όπου ανάλογα με το στυλ της εποχής και τον πολιτισμό οι απόφοιτοι διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Από το τι θα αγοράσουν μέχρι το πως θα φτιάξουν το σπίτι τους και πως θα συμπεριφέρονται.
Ένα ακόμη τμήμα που προσελκύει τους φοιτητές είναι στο πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν, το οποίο έχει τμήμα Ψυχολογίας και Τεχνολογίας. Εκεί οι φοιτητές μαθαίνουν την επίδραση της τεχνολογίας στον ανθρώπινο ψυχισμό.
Υστερούν τα ελληνικά πανεπιστήμια στη σύνδεση με την αγορά εργασίας
Στην Ελλάδα το κλειδί της επικοινωνίας με την αγορά εργασίας έχει χαθεί.
«Θεωρώ ότι δεν έχει δοθεί έμφαση στις ανάγκες της αγοράς. Αυτό θα πρέπει να γίνει οργανωμένα. Δε θα πάει το κάθε πανεπιστήμιο να χτυπήσει την πόρτα της βιομηχανίας. Πρέπει να υπάρχει μια κεντρική δομή που να συνδέει έρευνα με παραγωγή» ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Πηγή: Star.gr