Ένα ταξίδι του Ανάργυρου στην Κάλυµνο το 2016, στο πλαίσιο µιας εργασίας του, έµελλε να αλλάξει τόσο το δικό του µέλλον όσο και της βιοµηχανίας σφουγγαριού. Ορµώµενος από την αγάπη του για τη θάλασσα και το περιβάλλον και µε στόχο τη διάσωση του ελληνικού σφουγγαριού και της πανάρχαιας πολιτισµικής κληρονοµιάς που συνοδεύει τη σπογγαλιεία, ο δευτεροετής τότε φοιτητής δηµιούργησε την Cleopatra’s Sponges.
Η αρχική ιδέα, η οποία στηρίχθηκε σε ένα ερευνητικό έργο πολλών ετών, ήταν η σπογγοκαλλιέργεια. Παρά τις πολλαπλές διακρίσεις (ο Ανάργυρος κέρδισε, µεταξύ άλλων, τον τίτλο του καλύτερου Έλληνα φοιτητή – επιχειρηµατία – EO GSEA 2018), η ελληνική γραφειοκρατία έθεσε αµέτρητα εµπόδια, µε αποτέλεσµα η αδειοδότηση να παραµένει στον αέρα. Αυτό δεν στάθηκε, όµως, ικανό να αποτρέψει τον Ανάργυρο από τη συνέχιση του οράµατός του. Αποφάσισε, αντί της σπογγοκαλλιέργειας, να µεταφέρει την τεχνογνωσία, που συγκέντρωσε έπειτα από τόσα χρόνια πειραµατικής καλλιέργειας, στη βιώσιµη εκµετάλλευση των “άγριων” σφουγγαριών. Με βάση τη συγκεκριµένη µέθοδο, κόβουν ένα µικρό κοµµάτι από το σφουγγάρι, µε αποτέλεσµα το υπόλοιπο να παραµένει στη θάλασσα και να συνεχίζει να µεγαλώνει και να αναπαράγεται. Με αυτόν τον τρόπο προάγεται και η συνεργασία µε τους παραδοσιακούς σπογγαλιείς, τους Καλύµνιους σφουγγαράδες, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η βιωσιµότητα και η ανάπτυξη του επαγγέλµατός τους.
H Cleopatra’s Sponges έκανε το ντεµπούτο της στην αγορά τον Δεκέµβριο του 2018, µε το προϊόν της να γίνεται δεκτό µε ενθουσιασµό. H εταιρεία έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, µε πωλήσεις κυρίως σε Γερµανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, αλλά και Ιταλία, Ηνωµένο Βασίλειο, Βέλγιο, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία, Καναδά, Ντουµπάι, Αυστρία, Ρουµανία, Τουρκία και, φυσικά, στην Ελλάδα.
Πηγή: Capital.gr