Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει την «συμπάθεια» μας προς ιδέες και projetcs που αφορούν hardware αλλά και την υψηλή τεχνολογία και ερευνητική εξειδίκευση, χωρίς να υποτιμάμε το προσοδοφόρο Software και τις υπηρεσίες Internet.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η AiRFLOW, μια αμιγώς ελληνική ομάδα η οποία αναπτύσσει drones υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας κατασκευής ενώ πάει να κάνει το «colpo groso» φτιάχνοντας μια ανοικτή πλατφόρμα για το σύνολο της αγοράς drones.
Τα drones, οι ευέλικτες ιπτάμενες μηχανές, μπορεί να προκαλούν ακόμα προβλήματα στον αέρα με την μη ελεγχόμενη χρήση τους, αλλά σε κάθε περίπτωση προσφέρουν εξαιρετικές λύσεις σε μια σειρά από αγορές: από τα logistics, τις κατασκευές και την βιομηχανία, μέχρι τον στρατό, τους Δήμους και τους… φωτογράφους.
Η παγκόσμια αγορά drones αφορά κατά 70% την στρατιωτική βιομηχανία, με το 30% να μοιράζεται μεταξύ των καταναλωτικών και εμπορικών drones, με τα πρώτα να κυριαρχούν σε πωλήσεις μονάδων και τα δεύτερα σε έσοδα (με πολύ λιγότερες πωλήσεις).
Τα βασικά τους ζητήματα είναι η δυσκολία χρήσης, η ανάπτυξη και η ευελιξία των υπηρεσιών τους και ειδικά το κόστος τους. Όλα αυτά και πολλά ακόμα υπόσχεται να λύσει η ελληνική AiRFLOW.
Το αρτικόλεξο σημαίνει Autonomous & Intelligent Robotic Flight for Orchestrated Work με τα drones της AiRFLOW να ενσωματώνουν υψηλές τεχνολογίες. πολλές πατέντες και φυσικά το «μαγικό» ΑΙ που πάντα κάνει και θα κάνει τη διαφορά εφόσον υλοποιείται σωστά.
Εξειδικευμένο λογισμικό πτήσης και ελέγχου, σύστημα αυτόματου πιλότου εφοδιασμένο με επαγγελματικά GPS, πολλαπλές πυξίδες μαγνητόμετρα, αξελερόμετρα, ειδικά κατασκευασμένος κεντρικός υπολογιστής, τεχνητή Νοημοσύνη & Ρομποτικός Έλεγχος (για αυτόνομες πτήσεις), κρυπτογράφηση στρατιωτικού επιπέδου και ασφαλή επικοινωνία, κάμερες υψηλής ευκρίνειας (HD) με αναγνώριση προσώπων και προτύπων (σε πραγματικό χρόνο) καθώς και νυχτερινή όραση, ειδική βάση αυτόματης φόρτισης και προσγείωσης, διασύνδεση με ασφαλές Wi-Fi για τοπικό έλεγχο και ρυθμίσεις, σύνδεση με πλατφόρμα στο cloud για παρακολούθηση μέσω Internet καθώς και χειρισμό σεναρίων πτήσης είναι μόνο μερικά από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των drones από μια μακροσκελή λίστα.
Η ιδέα ξεκίνησε από τον hacker Γιώργο Δελαπόρτα όταν ασχολείτο με έργα στον Ισραηλινό, Σουηδικό και Φινλανδικό στρατό αλλά και σε συνεργασίες με τη NASA και ESA. Προς αυτό το σκοπό συνεισέφεραν και τα παιδικά του όνειρα για τη δημιουργία έξυπνων ιπτάμενων ρομπότ, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Γιώργος.
Η ομάδα βρίσκεται σε φάση εύρεσης χρηματοδότησης, μια και τα κόστη ανάπτυξης είναι μεγάλα, αυτή τη στιγμή καλύπτονται με ίδιους πόρους αλλά και με στρατηγικές συνεργασίες όπως αυτή με την (επίσης ελληνική) εταιρεία παροχής λύσεων ασφάλειας VEDICORE που μόλις ανακοινώθηκε.
Μια και αναφερθήκαμε σε μοναδικά χαρακτηριστικά, η AiRFLOW απαριθμεί αρκετές πατέντες συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών:
ALiSA (AiRFLOW’s Lightweight Integrated Services Assistant): Σύστημα αναγνώρισης φωνής και εκτέλεσης ελέγχου καθώς και πολύπλοκων σεναρίων πτήσης μέσω απλών φωνητικών εντολών. H ALiSA απαντά και συνδιαχειρίζεται πολύπλοκες εντολές κατευθύνοντας τον διαχειριστή της προς αποφυγή λαθών.
CYCLOPS: Σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε πραγματικό χρόνο με ταυτόχρονη καταγραφή συμβάντων και στατιστικών. Το CYCLOPS μπορεί να λειτουργήσει με οποιαδήποτε κάμερα του εμπορίου πέραν των οπτικών μέσων του AiRFLOW.
Το επιχειρηματικό μοντέλο δεν βασίζεται στην πώληση των drones ή της πλατφόρμας αλλά στην παροχή τους σαν υπηρεσία ανάλογα τις ανάγκες κάθε πελάτη, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να πετάξουν ένα ή περισσότερα drones για να επιτελέσουν μια εργασία. Η δε πτήση όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να είναι εντελώς αυτόνομη ή ημι-αυτόνομη προσθέτοντας πολλούς πόντους ευελιξίας και ευκολίας στην επιλογή.
Αν και η AiRFLOW μπορεί να κάνει σχετικά εύκολα scale τις υπηρεσίες της ωστόσο παραμένουν περιορισμοί: γεωγραφικοί, υψηλής ζήτησης κ.α. Τα ζητήματα αυτά θα λύσει η πλατφόρμα PERCEPTRON, μια πλατφόρμα υλικού και λογισμικού που επιτρέπει σε ανεξάρτητους κατασκευαστές drones να εισαχθούν στην πλατφόρμα του AiRFLOW και υπό προϋποθέσεις να υπενοικιάζουν τις δικά τους drone στην AiRFLOW με ανάλογο αντίτιμο βέβαια, αυξάνοντας δραματικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Startup.
Τέλος, η ομάδα. πέρα από τα μεγάλα drones, αναπτύσσει μικρότερα μοντέλα με την κωδική ονομασία «minions» τα οποία θα εκτελούν πτήσεις σε δύσκολα και στενά σημεία και θα μπορούν να κατευθύνονται από τα μεγάλα μοντέλα μάλιστα!
Πηγή: Startupper.gr