Athlometrix: Η ελληνική startup κατά της αναξιοκρατίας στις ακαδημίες ποδοσφαίρου

πηγή: fortunegreece.com

Η εταιρεία οργανώνει σε εβδομαδιαία βάση events αξιολόγησης και μετρά περισσότερα από 90 αγωνιστικά χαρακτηριστικά, σε παιδιά από 9 ετών και άνω.

Μια από τις μεγαλύτερες «πληγές» σε επίπεδο ποδοσφαιρικών ακαδημιών, είναι η αναξιοκρατία. Άπειρες οι περιπτώσεις παιδιών που έχουν αδικηθεί, από το σύστημα που προβλέπει «πλάγιες» μεθόδους για την εξέλιξη και την ανάδειξη των ταλαντούχων αθλητών.

Κάπου εκεί μπαίνει στο παιχνίδι μια αμιγώς ελληνική startup που -εάν ευνοηθεί από τις συνθήκες- θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Οι εμπνευστές της Athlometrixοραματίστηκαν την εξέλιξη των νέων ποδοσφαιριστών μέσα από τεχνοκρατικές μεθόδους, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία της αξιολόγησης. Μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα μετρήσεων, ο ποδοσφαιριστής γνωρίζει τα πλεονεκτήματά του, όπως και τους τομείς στους οποίους θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά. Συλλέγονται δεκάδες στοιχεία τα οποία ταξινομούνται σε ειδική βάση δεδομένων (database), κατατάσσοντας τον ποδοσφαιριστή σε συγκεκριμένο επίπεδο. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι ορατά στους απανταχού ενδιαφερόμενους, πλην ενός, της ταυτότητας του ποδοσφαιριστή.

Φανταστείτε λοιπόν μια πλατφόρμα, όπου εμφανίζονται τα αναλυτικά στοιχεία κάθε ποδοσφαιριστή, από τη δύναμη στο σουτ μέχρι την ψυχολογική του σταθερότητα σε στιγμές πίεσης, είναι στη διάθεσή του scout, του προπονητή, του τεχνικού διευθυντή. Το μόνο που λείπει είναι το όνομα του παίκτη. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγεται de facto ο καλύτερος ή μάλλον εκείνος που τη δεδομένη χρονική στιγμή πληροί τις απαιτήσεις της ενδιαφερόμενης ομάδας.

Το πρωτόκολλό τής Athlometrix δημιουργήθηκε μέσα από επιστημονική έρευνα 2,5 ετών.  Εργοφυσιολόγοι, Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Αθλητικοί Παιδοψυχολόγοι, Τεχνικοί διευθυντές ακαδημιών και προπονητές μετά από αμέτρητες ώρες μελέτης, σχεδιασμού και δοκιμών κατέγραψαν την «πληροφορία» που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος που ασχολείται με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, από οποιοδήποτε ρόλο, αθλητής, γονέας, ακαδημία.

Η ελληνική startup οργανώνει σε εβδομαδιαία βάση events αξιολόγησης και μετρά περισσότερα από 90 αγωνιστικά χαρακτηριστικά, σε παιδιά από 9 ετών και άνω. Η ανάλυση είναι διεξοδική. Για παράδειγμα τα τεστ Σωματομετρίας αξιολογούν 21 χαρακτηριστικά για τον σωματότυπο των αθλητών (ύψος, βάρος, αλλά ακόμα και έκταση χεριών, περίμετρο μηρού κλπ). Η φυσιομετρία περιλαμβάνει 26 χαρακτηριστικά σχετικά με τη φυσική κατάσταση (εκρηκτικότητα, επιτάχυνση, άλμα) η τεχνομετρία 22 μετρήσεις τεχνικής ποδοσφαίρου (πρώτη επαφή, ακρίβεια πάσας και σουτ). Ολες αυτές τις μετρήσεις έχει επιμεληθεί ο εργοφυσιολόγος Γιάννης Ντουρουντός, συνεργάτης του Τάκη Λεμονή σε πολλές ομάδες της Super League.

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, είναι η Ψυχομετρία. Η παλιά πρωταθλήτρια του στίβου και νυν Αθλητική Παιδοψυχολόγος, Φρόσω Πατσού, έχει επιμεληθεί 23 χαρακτηριστικά που βοηθούν στην κατανόηση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του αθλητή, από αυτοσυγκέντρωση μέχρι αυτοπεποίθηση.

Τεχνικός Διευθυντής είναι ο Τάσος Στασινόπουλος, κάτοχος διπλώματος προπονητικής UEFA A’ με θητεία στην ΠΑΕ ΑΕΚ από το 2007 έως το 2013.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com