Όταν οι διακοπές με σκάφος ήταν συνώνυμο μιας ακριβής επιλογής και η εμπειρία του να ανοίγεις πανί, να κολυμπάς με τα δελφίνια και να καταλήγεις σε μια παραλία εσύ, η παρέα σου και τα αστέρια σεκάνς από ταινία, η Incrediblue σκέφτηκε να την προσφέρει σε οικονομικό πακέτο. Η Incrediblue μετά από 2 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό προσκήνιο των starups είναι πλέον μία καταξιωμένη πλατφόρμα και ένα πετυχημένο παράδειγμα για ευρηματικά startups.
Τι είναι αυτό; Ακόμη μία εφαρμογή που αναλαμβάνει να φέρει κοντά όσους διαθέτουν κάτι προς πώληση και όσους ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Στην περίπτωση του Incrediblue αυτό το «κάτι» είναι τα σκάφη αναψυχής και δεν πρόκειται ακριβώς για πώληση αλλά για ενοικίαση.
Η πλατφόρμα απευθύνεται στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να προωθήσουν τα σκάφη τους σε εν δυνάμει αγοραστές. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι πολύ αυστηρά (το Incrediblue στέλνει το ίδιο φωτογράφο για να πάρει φωτογραφίες του σκάφους) αφού αυτό που προσφέρει το δίκτυο δεν είναι απλά «σκάφη προς ενοικίαση» αλλά μία υπερπλήρη θαλάσσια εμπειρία. Όσο για το κόστος; Ακόμα και με 20-30€ κατ’ άτομο την ημέρα βρίσκει κανείς σκάφος, για να ζήσει έτσι μία πρωτόγνωρη εμπειρία διακοπών.
Ποιος είπε ότι η ενοικίαση ενός σκάφους για τις διακοπές μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων; Πάντως σίγουρα όχι ο Αντώνιος Φιοράκης, ο Γιώργος Γάτος και ο Θεόδωρος Ορφανίδης, η τριάδα που βρίσκεται πίσω από το Incrediblue.
Τον Ιανουάριο του 2012 Γιώργος γνώρισε τον Αντώνη στο Open Coffee (event) στο Βόλο, πιάσανε κουβέντα γύρω από την ιδέα του Αντώνη, η οποία και άλλαξε τον τρόπο σκέψης του περί καριέρας ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε μέλος μία ομάδας startup. Εντωμεταξύ ο Αντώνης είχε γνωρίσει ήδη τον Θοδωρή Ορφανίδη που τότε δούλευε για την PeoplePerHour και μαζί ξεκινήσανε την Incrediblue. Τον Ιανουάριο του 2013 βγήκε η πλατφόρμα live ενώ ήδη είχανε πάρει την αρχική χρηματοδότηση από το Jeremie Openfund II ύψους 100 χιλιάδων ευρώ.
Η ιδέα για το Incrediblue τους ήρθε όταν ο Αντώνης Φιοράκης, μαζί με μια παρέα από το εξωτερικό θέλησαν να νοικιάσουν ένα σκάφος για τις διακοπές τους. Αυτοί που έψαξαν μάλιστα να βρουν το σκάφος αρχικά ήταν οι ξένοι και όχι ο ίδιος, με αποτέλεσμα η όλη εμπειρία να είναι αρκετά δύσκολη. Αυτό που τελικά νοίκιασαν, δεν ήταν αυτό που νόμιζαν πως είχαν νοικιάσει. Ο Αντώνης άρχισε να σκέφτεται ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να νοικιάσει κανείς ένας σκάφος online, με τον ίδιο απλό τρόπο που μπορεί να κλείσει σπίτι, δωμάτιο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Incrediblue. Η λειτουργία της είναι πολύ απλή. Κάποιος ψάχνει στην πλατφόρμα ανάλογα με την περιοχή, τις ημερομηνίες, τον τύπο του σκάφους (ιστιοπλοϊκό, γιοτ, φουσκωτό κ.τλ.) και τα άτομα που μπορεί να κοιμηθούν στο σκάφος. Μπορεί επίσης να επικοινωνήσει απευθείας με τον κάθε ιδιοκτήτη για συμπληρωματικές πληροφορίες και διευκρινήσεις.
Φυσικά και μάλιστα με ιδιαίτερη ταχύτητα ειδικά σε μία αγορά όπως η δική τους. Ο Γιώργος γάτος αναφέρει “Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσεις με μία μικρή και ευέλικτη ομάδα και καθώς η υλοποίηση της ιδέας φέρνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα να προχωρήσεις την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο”.
Το Incrediblue ετσιάζει την επέκταση του στόλου του κυρίως στη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα, έχουν κάνει και σημαντικές ενέργειες για ανάπτυξη της εταιρείας σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία. Με τις ενέργειες αυτές στοχεύουν στη προσφορά όλο και περισσότερων σκαφών που ικανοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του Ευρωπαϊκού και όχι μόνο κοινού. Μέσα στο 2015 θα παρουσιαστούν και νέα καινοτόμα προϊόντα της incrediblue που κάνουν την κράτηση διακοπών με σκάφος ακόμα ευκολότερη και σε πιο πολλούς προορισμούς (Ιταλία και Μοντενέγκρο είναι οι δύο νέεοι προορισμοί).
Αποτελείται από περίπου 2.900 σκάφη αυτή τη στιγμή, χοντρικά το 25% αυτών βρίσκεται στην Ελλάδα, το άλλο 25% στην Κροατία και τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία, Ολλανδία κα. Το μεγαλύτερο πάντως κομμάτι του στόλου τους σήμερα βρίσκεται στη Μεσόγειο.
Tο Incrediblue έχει διαπρέψει σε διεθνείς εκδηλώσεις: TEDxAthens Salon, How to Web Festival, European Pirate Summit,«ibank καινοτομία και τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας, έχουν υποκλιθεί στη χάρη του. Ελληνικά και ξένα κεφάλαια το έχουν από κοντά και το Incrediblue έχει κατορθώσει σε δύο γύρους funding να συγκεντρώσει περισσότερα από $800 χιλιάδες με το Openfund να συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων στους επενδυτές του. Αλλά, δεν σταματάει εκεί, η Ιncrediblue, είναι πλέον έτοιμη για τον εποόμενο κύκλο χρηματοδοτήσεων της. Ο ξένος Τύπος ασχολείται ολοένα και περισσότερο μαζί του, ιδίως όλους εκείνους τους μήνες που προηγούνται του καλοκαιριού. Η πελατεία του περιλαμβάνει Έλληνες και ξένους οι οποίοι μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν οι εμπνευστές της υπηρεσίας έχουν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά.
Original Information: www.epixeiro.gr και huffingtonpost.gr