Το μανιφέστο των startups έπρεπε να είναι πιο σοβαρό

πηγή: deasy.gr
Τάσος Παγκάκης

Αν και το «μανιφέστο» είναι μια λέξη κάπως των 80s …οι νεοφυείς επιχειρήσεις το χρειάζονται. Θέλουν ένα πρακτικό σχέδιο και θέσεις απέναντι στους φορείς διοίκησης που δεν γνωρίζουν και δεν συμπαθούν την επιχειρηματικότητα. Για το μανιφέστο έγραψαν προηγούμενα οι Ν. Μουμούρης, το «Startup με κουπόνια» και Δ. Μαλλάς, ως απάντηση «Τα κουπόνια, τα startups και ένα μανιφέστο»! Είπα κι εγώ να μπω στην κουβέντα αυτή. Το μανιφέστο διακατέχεται από τη λογική «δώσε κι εμένα μπάρμπα», όπου μπάρμπας είναι το κράτος-πατερούλης και ως συνήθως ο μπαμπάς κάνει χατίρια. Το μανιφέστο ζητά πολλά πράγματα, τα οποία στη δική μου ερμηνεία, δεν εγγυώνται τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου, ούτε ενός υγιούς οικοσυστήματος.

Πρόσβαση σε 100 εκατ. δημοσίων κεφαλαίων και δημιουργία ταμείου με συμμετοχή 30% από ιδρύματα και 70% από το Δημόσιο…

Τα αποθεματικά του κράτους από δυσβάσταχτους φόρους, είναι για να αντιμετωπίσουν αβεβαιότητες στο μέλλον (που είναι πολλές) και τη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Η πρόταση αυτή (χωρίς σχέδιο) δεν ωφελεί τον «σταρταπά» που πασχίζει να χτίσει την ιδέα του. Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να διατεθεί σε απροσδιόριστο ρίσκο. Αν θέλουν οι νέες επιχειρήσεις, ας υποβάλλουν προτάσεις σε τράπεζες, σε μεγάλες εταιρίες, ή φορείς του εξωτερικού, και να χτίσουν συνεργατικά σχήματα της ψηφιακής οικονομίας για να ανθίσουν. Ας υποβάλλουν έργα στο επενδυτικό ταμείο της ΕΚΤ, στο Γερμανικό κλπ. Οχι άλλα «ανέξοδα» δημόσια χρήματα των πολιτών….

Vouchers των 12.000 ευρώ για 600 startups και των 35.000 ευρώ για 300 startups.

Το μανιφέστο εδώ φαίνεται δίκαιο, για παροχή ευκαιριών σε όλους, αλλά ποιός αποφασίζει την εξίσωση όλων των startups και του ταλέντου σε ένα ίδιο voucher; Ποιός εξισώνει τους ταλαντούχους, με τους «θα δούμε πως πάει» και ποιός ελέγχει το σύστημα vouchers; Η πρόταση είναι συμβολική προσβολή για εταιρίες ταχείας ανάπτυξης και για το ταλέντο που δεν εξισώνεται. Θα αρκούσε η συμπλήρωση …«να δίνεται σε όσες νέες επιχειρήσεις έκλεισαν τον πρώτο χρόνο break-even ή με κέρδος».

Φορολογική ελάφρυνση για «επαναπατρισθέντα» κεφάλαια (5%) που επενδύονται σε startups και απάλειψη της ανάγκης εγγυητικών

Χρειάζονται κίνητρα για το επενδυτικό ρεύμα προς τη χώρα. Εύκολα όμως παίζεις με το ποσοστό χωρίς χρηματοοικονομική μελέτη προσδοκόμενων εσόδων, από ποιές αγορές περιμένεις, με ποιό ορίζοντα, με ποιό marketing plan; Πως θα καλυφθεί το δημόσιο κόστος από την οικονομική δραστηριότητα; Χωρίς εγγυητικές; Οι εγγυητικές αντασφαλίζουν οικονομικές ζημιές. Δεν μπορούμε να έχουμε αγορά δύο ταχυτήτων. Κάνεις επιχείρηση, κι αν τυχόν υπάρξει αρνητικό κόστος τότε η τράπεζα (δηλαδή οι πολίτες) θα την αποπληρώσει, αλλά από που;

διαβάστε περισσότερα εδώ:
deasy.gr