Επικαιρότητα

Σε ποιες χώρες «σκοτώνονται» στη δουλειά

Ο μέσος χρόνος εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 38,6 ώρες εβδομαδιαίως, με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο να κατατάσσεται στην 19η θέση της λίστας που καταρτίζει ο ΟΟΣΑ. Η ετήσια έκθεση του Οργανισμού περιλαμβάνει 40 χώρες και φέτος προκύπτει ότι ο μέσος χρόνος εργασίας σε αυτές τις χώρες είναι 36,8 ώρες την εβδομάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση και ο μέσος όρος εργασίας είναι οι 38,8 ώρες την εβδομάδα. Και μπορεί να φαίνονται πολλές και ίσως να ζηλεύουν πολλοί το μέσο Ολλανδό εργαζόμενο, που εργάζεται κατά μέσο όρο 29 ώρες την εβδομάδα, όμως υπάρχουν και χειρότερα. Δείτε παρακάτω τις δέκα χώρες με τα χειρότερα ωράρια εργασίας.

Στη 10η θέση βρίσκεται η Βραζιλία με μέσο όρο τις 39,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Ο μέσος Βραζιλιάνος εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες από τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ ξοδεύει 14,6 ώρες την εβδομάδα για φαγητό, ύπνο και κοινωνικές συναναστροφές.

Στην 9η θέση βρίσκεται η Ουγγαρία με 39,6 ώρες την εβδομάδα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι γυναίκες στην Ουγγαρία έχουν το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας από όλες τις γυναίκες στις χώρες του ΟΟΣΑ και αυτό οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές παροχές για τις εργαζόμενες μητέρες ώστε να έχουν βοήθεια στο μεγάλωμα των παιδιών τους, πέραν της άδειας μητρότητας. Μόνο το 11% των παιδιών κάτω από την ηλικία των τριών δέχονται κάποιου είδους ημερήσιας φροντίδας.

Στην 8η θέση βρίσκεται η Πολωνία με εβδομάδα 39,8 ωρών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η απασχόληση στους ανθρώπους από 15 έως 64 ετών ανέρχεται στο 66%, ελαφρώς χαμηλότερα από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που αγγίζει το 68%.

Στην 7η θέση βρίσκεται το Ισραήλ με εβδομάδα 40,6 ωρών. Από τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι ο μέσος όρος εργασίας των Ισραηλινών δεν είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, όμως το σύνολο είναι πολύ υψηλό για πολλούς. Συγκεκριμένα, περίπου το 15,4% των εργαζομένων δουλεύουν πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο μέσος εργαζόμενος στο Ισραήλ έχει στη διάθεσή του μόνο 13,4 ώρες εκτός εργασίας την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του ύπνου.

Στην 6η θέση είναι η Χιλή με εβδομάδα 42,8 ωρών εργασίας. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στην 38η θέση από τις 40 χώρες που μελετά ο ΟΟΣΑ όσον αφορά το χρόνο ξεκούρασης. Οι Χιλιανοί έχουν στη διάθεσή τους μόνο 13,3 ώρες την ημέρα σε σχέση με το μέσο όρο των 15 ωρών του ΟΟΣΑ.

Στην 5η θέση είναι η Νότια Αφρική με 42,9 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ μόνο το 44% των πολιτών από 15 έως 64 ετών έχουν δουλειά, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλότερο από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που ανέρχεται σε 66%. Όσον αφορά αυτούς που όντως εργάζονται, το 18% δουλεύουν πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα.

Στην 4η θέση βρίσκεται η Κόστα Ρίκα με 44,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Μάλιστα, η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά την ετήσια εργασία, μετά το Μεξικό.

Στην 3η θέση είναι το Μεξικό με 45,1 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ενώ το εντυπωσιακό 28,7% των εργαζομένων δουλεύει πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα. Ο μέσος μεξικανός έχει στη διάθεσή του μόνο 12,4 ώρες την ημέρα για ύπνο και ξεκούραση.

Στη 2η θέση βρίσκεται η Τουρκία με 47 ώρες εργασίας της εβδομάδα. Μάλιστα, το 32% των εργαζομένων αναφέρουν ότι δουλεύουν πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο, πολλοί βρίσκουν τρόπο να έχουν και ελεύθερο χρόνο, με το μέσο όρο να φτάνει τις 14,8 ώρες την ημέρα, κοντά δηλαδή στο μέσο όρο των 15 ωρών του ΟΟΣΑ.

Στην 1η θέση βρίσκεται η Κολομβία με 47,7 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Πέραν αυτού, οι Κολομβιανοί έχουν το λιγότερο ελεύθερο χρόνο από κάθε άλλη εθνικότητα – μόλις 12 ώρες την ημέρα για ύπνο και ξεκούραση.

Πηγή: economistas.gr