Επικαιρότητα

Πόσο επηρεάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη τις εκλογές;

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, τους ψηφοφόρους παγκοσμίως αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του 12ου Athens Democracy Forum, που διεξάγεται στην Αθήνα από τις 1 έως τις 3 Οκτωβρίου 2024, από το  Athens Democracy and Culture Foundation σε συνεργασία με την εφημερίδα The New York Times.

Η Farah Nayeri, αρθρογράφος της εφημερίδας The New York Times, η οποία συντόνισε τη συζήτηση ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια χρονιά πολλών και μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων, με περισσότερες από 64 εκλογές να διεξάγονται σε όλο τον πλανήτη, και αναρωτήθηκε αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι «ο σκύλος που δεν έχει ακόμα γαβγίσει».

Πρώτη απάντησε η Ginny Badanes, Γενική Διευθύντρια του Democracy Forward της Microsoft, η οποία δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα θετικό ενημερωτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στις εκλογές, αλλά πρέπει όλοι να είμαστε ενήμεροι για την κακή πλευρά της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, αυτή της παραπληροφόρησης. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει δραστική επίδραση στα εκλογικά αποτελέσματα και ότι αυτό το θεωρεί η ίδια καλή είδηση. Απαντώντας σε μια ερώτηση του κοινού από τον δημοσιογράφο Steven Erlanger, σχετικά με το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το ποιος αγοράζει την τεχνητή νοημοσύνη και ποιος είναι υπεύθυνος για τη χρήση της σε πολέμους ως εργαλείο που σκοτώνει ανθρώπους, δήλωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές και διαδικασίες στην Microsoft για να ελέγχει τους πελάτες της και πώς χρησιμοποιούν τα προϊόντα της, ωστόσο η κακή χρήση μπορεί πάντα να οδηγήσει σε κακά αποτελέσματα, αν αυτές οι αρχές παραβιαστούν.

Ο Carlos Luca de la Tena Piera, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Διακυβέρνησης της Αλλαγής του IE University, προσπάθησε να εστιάσει στην “καλή πλευρά” της τεχνητής νοημοσύνης και των εκλογών. Είπε ότι σε μια έρευνα που διεξήχθη το 2023, από 112 περιπτώσεις εκλογών, μόνο σε 19 από αυτές υπήρχε απόδειξη ότι η τεχνητή νοημοσύνη είχε αρνητική επιρροή. “Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης, και έχει αποδειχθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη στη δημόσια διοίκηση έχει λειτουργήσει καλά και μπορεί να θεωρηθεί θετικό εργαλείο”, πρόσθεσε.

Η Vivian Schiller, Αντιπρόεδρος και Εκτελεστική Διευθύντρια του Aspen Digital του Aspen Institute, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «ο σκύλος που ήδη γαβγίζει και ότι γαβγίζει δυνατά». Επισήμανε ιδιαίτερα την εκθετική ταχύτητα με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία deep fake ειδήσεων, αλλά και  παραπληροφόρησης. “Η τεχνητή νοημοσύνη από μόνη της δεν είναι ούτε κακή ούτε καλή”, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μπορεί να μετατραπεί σε όπλο που μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους, είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά. “Δεν έχω ιδέα πώς μπορεί κάποιος να το σταματήσει αυτό”, πρόσθεσε.

Tο Φόρουμ υποστηρίζεται από: Microsoft, Google, Libra Philanthropies, Climate Democracy Initiative, Arizona State University, Global Challenges Foundation, Greek National Tourism Organisation, Council of Europe, Cosmote, National Bank of Greece, Athens International Airport, Democratic Odyssey, Apolitical Foundation, Ministry of Foreign Affairs of the Hellenic Republic, Aegean Airlines, Grand Bretagne Hotel, Berggruen Institute, Tsomokos Communications, Kathimerini, The American College of Greece, Global Liberal Arts Alliance, La Repubblica, Politico, Euronews, CNN Greece, Robert Bosch Stiftung, International IDEA, International Foundation for Electoral Systems, RepresentWomen, Forum on Information & Democracy, International Fund, Papastratos and SolidarityNow.