Την Τρίτη και τελευταία μέρα των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου Athens Democracy Forum , που φέτος κλείνει δέκα χρόνια και διοργανώνεται από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times και με τίτλο «Δέκα χρόνια Δημοκρατίας και τώρα τι;». Οι συζητήσεις διεξήχθησαν στο ιστορικό κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο συγγραφέας και συνιδρυτής του New Citizenship Project, Jon Alexander, σε μία, θα έλεγε κανείς, performative παρέμβαση, προσπάθησε να παρακινήσει το κοινό σε μία αναθεώρηση του κλασικού προβλήματος «οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς», σε μια εποχή που είναι ίσως, όπως σημείωσε, συναρπαστική για τη δημοκρατία. Αντέστρεψε την προβληματική, λέγοντας ότι πηγή του προβλήματος είναι ότι οι πολιτικοί δεν εμπιστεύονται τους πολίτες, σε έναν κύκλο που καταλήγει φαύλος, αλλά μπορεί, δι’ αυτής της «ανακύκλωσης», να αποκαταστήσει την αμφίδρομη εμπιστοσύνη.
Πρότεινε την αλλαγή του ρου, με τους πολίτες να έρχονται στο προσκήνιο ώστε να επηρεάσουν την ίδια τους τη ζωή και την καθημερινότητα, αντικαθιστώντας την ταυτότητά τους -ως καταναλωτών- με εκείνη των πραγματικών πολιτών. Έφερε ως παράδειγμα τη γένεση του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) το 1937, το οποίο σταδιακά μετέτρεψε τους πολίτες σε καταναλωτές προϊόντων, πληροφορίας, πολιτικής, αντί για δραστικούς και αποφασιστικούς παράγοντες. Με τον Δείκτη Εμπιστοσύνης των Πολιτών που πρότεινε, και που θα δημιουργηθεί το 2023 μέσω του οργανισμού του, ο Jon Alexander κάλεσε τους πολίτες να πάρουν την ευθύνη, να γίνουν πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί διά της συμμετοχής τους στη δημοκρατία, κάτι που θα απελευθερώσει, όπως είπε, τη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών.