Πολιτική & Οικονομία

Τα σχέδια της κυβέρνησης για νόμο Κατσέλη και κόκκινα δάνεια

Μελέτη η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις των αναδρομικών και περιλαμβάνει σχέδιο κάλυψης του δυνητικού κόστους αλλά και σενάρια για καταβολή σε βάθος χρόνου έχει έτοιμη η κυβέρνηση όπως ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η ίδια πηγή έκανε σαφές ότι θα έρθουν σε δύο δόσεις οι ρυθμίσεις οφειλών, με το μεγάλο πακέτο να μεταφέρεται για το β΄ εξάμηνο του έτους.

Επίσης περιέγραψε τις θέσεις της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και για τον “διάδοχο” του Ν. Κατσέλη. Επιπλέον, εκτίμησε ότι μία αύξηση 5-8% στον κατώτατο μισθό θεωρείται ανεκτή για την οικονομία.

Δικαστικές αποφάσεις

Αναλυτικά, για τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τα αναδρομικά η πηγή του ΥΠΟΙΚ είπε ότι η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης έχουν εκπονήσει μελέτη για τις επιπτώσεις καθώς και σχέδιο κάλυψης του δυνητικού κόστους. Εξήγησε ότι η επίπτωση θα είναι άπαξ στον προϋπολογισμό αλλά και ότι η καταβολή θα μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου. Σε ερώτημα για το τι θα γίνει αν το ΣτΕ αποφανθεί ότι κακώς καταργήθηκαν τα Δώρα, και για το αν θα πρέπει μετά να καταβάλλονται κάθε χρόνο, η ίδια πηγή απάντησε ότι “εκεί μπορείς να φέρεις ένα άλλο νομοσχέδιο”…

Την Τρίτη ξεκινά η διαπραγμάτευση  

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αύριο το μεσημέρι θα λάβει χώρα επιτελική σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία για τις εκκρεμότητες της β’ αξιολόγησης.  Οι θεσμοί φτάνουν σε επίπεδο επικεφαλής την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα αλλά η συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει οριστεί  για την Τρίτη το απόγευμα, καθώς θα πρέπει να επιστρέψει από το Eurogroup (που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου). Η αποστολή θα παραμείνει στην Αθήνα έως και την Παρασκευή, ενώ θα μετέχει σε αυτή και το ΔΝΤ που γράφει την δική του έκθεση.

Εκτίμησε πάντως για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα ότι “δεν υπάρχει κίνδυνος” να μην εγκριθούν. Και επανέλαβε ότι θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου η Έκθεση της Κομισιόν.

Τράπεζες

Η ίδια πηγή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραδέχθηκε ότι είναι το πιο πολύπλοκο και το πιο σημαντικό θέμα.

Για το πρώτο ζήτημα, για τον διάδοχο του Ν. Κατσέλη, ανέφερε ότι αύριο υπάρχει συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια. Η συζήτηση όπως είπε είναι πιο κοντά στο Κυπριακό μοντέλο. Δηλαδή σε μία επιδότηση δόσεων δανείου. Διευκρίνισε ότι  θα υπάρχει  όριο αξίας προστασίας της  πρώτης κατοικίας. Η διαπραγμάτευση όπως είπε με τις τράπεζες αφορά στο αν και πώς θα γίνεται το “κούρεμα” δανείου σε αντιστοιχία με εμπορική αξία του ακινήτου (για παράδειγμα στο σενάριο που η τρέχουσα αξία ακινήτου είναι μεγαλύτερη από υπόλοιπο δανείου)

Αναφορικά με την μείωση των NPLs η ίδια πηγή είπε ότι η συζήτηση είναι  πιο κοντά στο σχέδιο του ΤΧΣ (για APS). Και τούτο διότι σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι πιο εύκολο να περάσει από την Κομισιόν γιατί έχει εφαρμοστεί ήδη στην Ιταλία. Για το σχέδιο της ΤτΕ επισήμανε ότι ίσως ενσωματωθεί σε επόμενη  φάση, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν μπορεί να εγκριθεί από την Κομισιόν λόγω των κρατικών ενισχύσεων που περιλαμβάνει.

Δύο κύματα ρυθμίσεων οφειλών 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη ρύθμιση οφειλών, σημείωσε ότι βρίσκεται στα σκαριά μία ολιστική ρύθμιση που θα φορά σε χρέη προς εφορίες, ταμεία, αλλά και τράπεζες μέσα από έναν μόνιμο μηχανισμό που θα λειτουργεί εξωδικαστικά. Την προσδιόρισε χρονικά ωστόσο για το β’ εξάμηνο του 2019.

Επιπλέον προανήγγειλε άμεσα μία ρύθμιση για χρέη προς εφορίες και ταμεία αλλά που δεν θα αφορά σε όλους. Ο λόγος για ρύθμιση που θα φτάνει έως τις 120 δόσεις και θα γίνει από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Επισήμανε επίσης ότι το ακατάσχετο του λογαριασμού θα συνδέεται με την έγκαιρη καταβολή των δόσεων.

Ιδιωτικοποιήσεις – κατώτατος

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων προανήγγειλε άμεσα την προκήρυξη άδειας Καζίνο για το Ελληνικό αλλά και την υπογραφή της σύμβασης για το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις στην Εγνατία, μίλησε για  νομοσχέδιο στην αγορά ενέργειας αναφορικά με τον διαχωρισμό των δικτύων αλλά και για τους λιμένες και  εκτίμησε ότι προχωρά το θέμα των ΕΛΠΕ.

Στο θέμα του κατώτατου μισθού επισήμανε ότι υπήρξε συζήτηση για το πώς υπολογίζεται η παραγωγικότητα. Σε ερώτηση για το πόσο αντέχει η οικονομία και αν ένα εύρος αυξήσεων 5-8% είναι ανεκτό η ίδια πηγή απάντησε “κάπου εκεί”.