Στην αξιοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τις startup επιχειρήσεις θα προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενώ παράλληλα το επόμενο τρίμηνο θα ενεργοποιηθούν η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα παρέχει εγγυοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, Τρίτη στην ΕΡΤ1.
«Θέλουμε να δώσουμε μεγάλη βάση στην καινοτομία, γι’ αυτό σκοπεύουμε με τον υφυπουργό μου, κ. Τσακίρη, να ενεργοποιήσουμε ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τις start up επιχειρήσεις. Όπως εξήγγειλε ο κ. πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, το να μετατραπεί η Ελλάδα σε κέντρο καινοτομίας είναι μεγάλη διέξοδος για το μέλλον των παιδιών μας. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα αξιοποιήσουμε και τα ευρωπαϊκά χρήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Μιλώντας για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τα εγγυοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημείωσε ότι «με την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τα εγγυοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα οποία σχεδιάζουμε και θα ενεργοποιηθούν το επόμενο τρίμηνο, θα μπορούμε να μοχλεύουμε πάρα πολλά λεφτά στην ελληνική οικονομία για τη μικρομεσαία επιχείρηση.
Θα εγγυόμαστε δηλαδή δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έτσι ώστε επιχειρήσεις που σήμερα δεν είναι σε βαθμίδα που τους καθιστά αξιόχρεους για να δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, με τη δική μας εγγύηση να ανεβαίνουν βαθμίδα και να αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αρκεί να έχουν ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο».
Για το ΕΣΠΑ δήλωσε ότι «είμαστε στη φάση ανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ για να αποδεσμεύσουμε πόρους από εκεί που δεν απορροφώνται και να τους μεταφέρουμε εκεί που απορροφώνται. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση μας άφησε υπερδεσμευμένο το ΕΣΠΑ σε ποσοστό άνω του 100% και μάλιστα σε προγράμματα που δεν έχουν ζήτηση. Γι’ αυτό κινδυνεύουμε να έχουμε απώλεια χρημάτων. Η διαδικασία ανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ δεν είναι μονομερής από την ελληνική κυβέρνηση. Γίνεται μέσω αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρειάζεται αρκετούς μήνες για να τελεσφορήσει».
Για το αν θα έρθει η Volkswagen στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεριάς της κυβέρνησης, ωστόσο για να γίνουν ανακοινώσεις θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο αρμόδιος υφυπουργός για την εξωστρέφεια, ο κύριος Φραγκογιάννης, έχουμε ήδη δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για αυτό το θέμα. Για να κάνω ανακοινώσεις, θα πρέπει να έχω αποτέλεσμα. Σας λέω όμως ότι και η Ελλάδα έχει μπει σε αυτή τη διεκδίκηση», ανέφερε.