«Η Ελλάδα προβαίνει τάχιστα στην ψηφιακό της μετασχηματισμό, ο οποίος είναι διαρκής και αλλάζει την εικόνα της χώρας διεθνώς παρέχοντας επίλυση προβλημάτων δεκαετιών και μία διττή διάσταση κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης» σημείωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη στο χαιρετισμό του στο 2ου Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ).
Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης τα τελευταία τρία χρόνια έχει συντελεστεί μια τεράστια αλλαγή στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, κάτι που έχει αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών, και ο κόσμος αγκαλιάζει και βλέπει μία μεγάλη αλλαγή να συντελείται από το κράτος.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως «1.500 υπηρεσίες προσφέρονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών οι οποίες είναι μεγάλης πολυπλοκότητας, όπως αυτή του power pass. Η Ελλάδα αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα και θα συνεχίσει να αλλάζει».
Αναφερόμενος στο Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός», ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως «αποτελεί τεράστια καινοτομία, όπου το 25% των χρημάτων της δημοπρασίας πήγαν στο να δημιουργηθεί αυτό το fund, το οποίο σήκωσε και χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα και θα επενδύσει σε εφαρμογές 5G, που από εκεί θα έρθει η αξία. Εμείς το ΦΑΙΣΤΟΣ το παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει το χώρο της και τη θέση της στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που συντελούνται, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η επαναβιομηχανοποίηση της Δύσης και η μεταφορά παραγωγικών μονάδων στην Ευρώπη, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης «η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφερόμενος στην πρόταση του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους Επεξεργαστές (European Chips Act) σημείωσε ότι αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία για την ασφάλεια της Ευρώπης, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και πως αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις. «Ο τρεις μεγάλοι πάροχοι του Cloud, η Microsoft, η Amazon και η Google, έκριναν ότι η Ελλάδα πραγματικά αρχίζει να διαφοροποιείται και από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτόν τον τομέα και αποφάσισαν να κάνουν και οι τρεις επενδύσεις στη χώρα μας σε Data Center. Έτσι και τώρα, το European Chips Act, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη χώρα μας να πρωταγωνιστήσει και πάλι».
Κλείνοντας ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως «η μικροηλεκτρονική είναι βασική τεχνολογία στην ψηφιακή εποχή και οι ημιαγωγοί αποτελούν τη βάση για όλες τις ψηφιακές εφαρμογές. Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μικροηλεκτρονικού οικοσυστήματος. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο το σχεδιασμό όσο και την παραγωγή».