Οι Έλληνες αρχίζουν να βλέπουν την άσχημη πλευρά της διαδικτυακής υπηρεσίας βραχυπρόθεσμης μίσθωσης κατοικιών Airbnb.
Σύμφωνα με ένα προσφάτως δημοσιευθέν άρθρο του euronews: “Τα ενοίκια βρίσκονται στα ύψη, οι ντόπιοι κάτοικοι έχουν ‘εξοριστεί’ και οι γειτονιές έχουν ερημώσει”.
“Το Airbnb άλλαξε το παιχνίδι στην ελληνική αγορά ακινήτων”, λέει η δικηγόρος Κυριακή Πέρρου. “Ενίσχυσε τη ζήτηση για ενοικίαση κατοικίας και βοήθησε στη σταθεροποίηση της αγοράς”.
Ο Σάκης Διονυσόπουλος, πρόεδρος της Dion, συμφωνεί: “Η Airbnb έφερε ανακατατάξεις στον τομέα της αγοράς ακινήτων”, λέει και συμπληρώνει: “Προκάλεσε ένα κύμα ανακαινίσεων των κτιρίων, δημιούργησε θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και εξασφάλισε εισόδημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων”.
Αυτό ήταν κάτι που χρειαζόταν πολύ η Ελλάδα. Ο δείκτης τιμών των ελληνικών κατοικιών μειώθηκε από τις 100 μονάδες το 2009 στις 58,9 το 2017, μετά την πτώση της συνολικής οικονομίας, η οποία προκάλεσε υποβάθμιση των εισοδημάτων και των ενοικίων. Η ιδιοκτησία μειώθηκε από το 76% πριν το ξέσπασμα της κρίσης το 2010 στο 72% πρόσφατα.
Γι’ αυτό, στην αρχή, η παρουσία της Airbnb στην ελληνική αγορά ήταν κάτι καλό. Στα τέλη του 2018, οι τιμές των κατοικιών είχαν ανακάμψει, ενώ ο δείκτης τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων αυξήθηκε πάνω από τις 60 μονάδες.
Εξακολουθεί να είναι κάτι καλό, αν είστε ακόμα ιδιοκτήτης σπιτιού ή οικοπέδου. Αλλά είναι επιβαρυντικό αν πουλήσατε το σπίτι σας και είστε ενοικιαστές. “Το Airbnb δυσκολεύει τους κατοίκους μιας περιοχής να βρουν και να αντέξουν οικονομικά έναν χώρο που πρέπει να νοικιάζουν”, προσθέτει η Πέρρου.
Ο Θεοφάνης Ματσόπουλος, σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, συμφωνεί. “Δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μακροχρόνια ενοικίαση, εξαιτίας της οποίας ωθούνται τα ενοίκια στα ύψη”.
Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε περιοχές που δεν βρίσκονται κοντά σε δημοφιλή σημεία της πρωτεύουσας της Ελλάδας. Όπως η περιοχή των Πατησίων, μια περιοχή χαμηλού εισοδήματος, όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
“Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί να βγει από τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση”, προσθέτει ο Ματσόπουλος. “Πώς μπορούν οι Έλληνες να πληρώνουν αυτά τα ενοίκια;” αναρωτιέται.
Η απάντηση είναι ότι, δεδομένης της καταβαράρθωσης των εισοδημάτων, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά κάτι τέτοιο.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας των νέων παραμένει κοντά στο 40%. Και αυτό καθιστά την πληρωμή του ενοικίου μεγάλο πρόβλημα για τους νέους της Ελλάδας.
Αν και δεν είναι σαφές αν τα πλεονεκτήματα του Airbnb υπερβαίνουν τα μειονεκτήματα, για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι: οι περιοχές της Αθήνας που βρίσκονται κοντά σε δημοφιλή κεντρικά σημεία δεν θα είναι πλέον προσιτά για τους ντόπιους.
Πηγή: Forbes.com