Η εμπορία ενέργειας, αλλά και ο αντίκτυπος που έχουν οι νέοι θεσμοί και οι μηχανισμοί, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην αγορά ενέργειας τέθηκαν στο επίκεντρο του 10ου συνεδρίου Athens Energy Dialogues που πραγματοποιείται 26 και 27 Μαΐου.
«Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αποτελεί την άμυνα της ελληνικής πολιτείας απέναντι στην αναταραχή λόγω των γεωπολιτικών ασταθών συνθηκών ανακούφισης ενάντια στην ακρίβεια. Ενδυναμώνονται δράσεις ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τον μετριασμό του ενεργειακού κόστους», ανέφερε η Διευθύντρια Διαχείρισης ΕΛΑΠΕ, ΔΑΠΕΕΠ, κα. Ντιλένα Βασιλείου. Ενώ, έκανε λόγο για την ανάγκη πλήρους εξισορρόπησης των ΑΠΕ, προκειμένου να κατευθυνθούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια σε επιδοτήσεις και ενισχύσεις.
«Η κρίση του σήμερα δημιουργεί μία ρητορική για την αρχιτεκτονική της αγοράς. To target model, που έχουμε δημιουργήσει σε δέκα χώρες δουλεύει και δουλεύει πάντα. Δε φταίει η αρχιτεκτονική της αγοράς», ξεκαθάρισε απ΄ την πλευρά του ο Δρ. Alex Papalexopoulos, President & CEO, ECCO Intl, USA, προσθέτοντας ότι απαιτείται ισχυροποίηση της ΡΑΕ. «Κάθε προσπάθεια να αλλάξει αυτή η αγορά θα έχει τραγικά αποτελέσματα», εκτίμησε ο κ. Παπαλεξόπουλος. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στα διμερή συμβόλαια, αλλά και στα προαπαιτούμενα για την ενίσχυση των ΑΠΕ, με έμφαση στην προώθηση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας καθώς επίσης και σ το κόστος ενσωμάτωσης. Ενώ, τόνισε το σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά και των capacity markets. Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέλυσε τη μελλοντική αγορά ενέργειας, καθώς επίσης και τις πολυεπίπεδες δυνατότητες εμπορίας ενέργειας, που θα προκύψουν μέσω των εκτεταμένων virtual power plants που θα δημιουργηθούν σε κτίρια, σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο χονδρεμπορίας (Transactive model).
«Αντιμετωπίζουμε μία κρίση τιμών φυσικού αερίου. Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το target model», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο κ. Εμμανουήλ Καλαϊτζάκης, Strategy & Business Development Director, EnExGroup, και ανέφερε τις δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι αναταράξεις του target model, ενώ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα.
Δεν πρέπει να κατηγορούμε το target model που εφαρμόστηκε το 2020, αλλά πρέπει να αναζητήσουμε αλλού την πηγή του κακού, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο εξοικονομεί δισεκατομμύρια ευρώ για τους καταναλωτές, ανέφερε ο κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, Energy Management Director, MYTILINEOS (Protergia). Μάλιστα, πρότεινε περαιτέρω βελτιώσεις στην αγορά ΑΠΕ, αλλά και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη μικρών δομικών βελτιώσεων.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Νεκτάριος Νώτης, CEO, NOTICE Content & Services
Όλοι οι ομιλητές και περισσότερες πληροφορίες στο www.athensenergydialogues.com