Πολιτική & Οικονομία

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για σκληρό Brexit

«Το Brexit θα έχει κόστος, όσο καλά και να προετοιμαστούμε. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε το κόστος για την ελληνική οικονομία και να θέσουμε ως στρατηγικό στόχο να έχουμε καλύτερες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με πριν». Με τα λόγια αυτά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έδωσε χθες το στίγμα για τις συνέπειες του Brexit –ειδικά για τις συνέπειες ενός άτακτου Brexit– αλλά και τις ευκαιρίες που μπορεί να υπάρξουν για την ελληνική οικονομία σε επίπεδο κυρίως επενδύσεων.

Ο ίδιος, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση 23 ημέρες πριν από την ημερομηνία που έχει οριστεί για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, με το οποίο θα ρυθμίζεται σειρά ζητημάτων για την αντιμετώπιση του άτακτου Brexit. Ρυθμίσεις που εκτείνονται από τη ναυτιλία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τελωνειακά ζητήματα και ΦΠΑ έως τις άδειες οδήγησης, το εάν θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι Βρετανοί που εργάζονται στην Ελλάδα, καθώς και τι θα ισχύει για τα ζώα συντροφιάς που φέρνουν μαζί τους οι Βρετανοί τουρίστες.

 

Εμπόριο, αγροτική παραγωγή και τουρισμός αναμένεται να είναι οι τομείς που θα πληγούν περισσότερο από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., χωρίς να αποκλείονται αρνητικές συνέπειες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στη ναυτιλία. Σύμφωνα με τον Κώστα Φραγκογιάννη, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, από τους δασμούς που σχεδιάζει να επιβάλει η Βρετανία θα επηρεαστεί το 3,6% της αξίας των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη χώρα αυτή. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι ελληνικές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν σε 1,19 δισ. ευρώ.

Το παρήγορο είναι ότι μέχρι τώρα έχουν μείνει εκτός σχεδιασμού για την επιβολή δασμών το τυρί φέτα και τα φρούτα, όμως θίγονται άλλα προϊόντα με ιδιαίτερη διείσδυση στη βρετανική αγορά, όπως το γιαούρτι (δασμός 5%), η γραβιέρα (επίσης 5%), ενώ από τους σχεδιαζόμενους δασμούς 12% στα ενδύματα, που γνωστοποιήθηκαν μόλις χθες, εκτιμάται ότι θα επηρεασθεί το 10% των εξαγωγών ενδυμάτων. Εξαιρετικά υψηλοί δασμοί έχουν ανακοινωθεί για τα κρέατα (από 4% στο χοιρινό έως 76% στα αμνοερίφια). Η φέτα, δε, μπορεί να μην πλήττεται από δασμολογικής άποψης, όμως, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πλέον τρίτη χώρα, δεν θα αναγνωρίζεται το εν λόγω τυρί –τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν σχετικές διμερείς συμφωνίες– ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η μείωση του πραγματικού εισοδήματος των Βρετανών και η εκτιμώμενη υποχώρηση της στερλίνας έναντι του ευρώ αναμένεται να προκαλέσουν πλήγμα στον τουρισμό. Η Βρετανία είναι η δεύτερη κυριότερη χώρα προέλευσης των ξένων τουριστών στην Ελλάδα. Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η ταξιδιωτική κίνηση και οι τουριστικές εισπράξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 12,2% και 25,9% αντιστοίχως.

Ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε, εξάλλου, ότι αν και υπάρχει περιορισμένη άμεση έκθεση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι έμμεσες επιπτώσεις σκληρής εξόδου μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης των τραπεζών. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το 44% των ελληνικών ομολόγων διακινείται μέσω Λονδίνου. Οσον αφορά τέλος τη ναυτιλία, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη συνομολόγηση μνημονίου κατανόησης για θέματα αμιγώς εθνικής αρμοδιότητας.

Πηγή: kathimerini.gr