Από αριστερά: Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων – Γιάννης Παπαδόπουλος, Senior Partner, EOS Capital Partners – Ευγενία Τζώρτζη, Δημοσιογράφος, Καθημερινή – Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής, Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO (Copyright © 2021 Tsomokos S.A., All rights reserved.)
Ο ρόλος των περιφερειών βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που συντόνισε η Ευγενία Τζώρτζη, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» που πραγματοποιήθηκε στο Olympia Forum III, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.
«Οι πόροι που θα έρθουν στην Ελλάδα δεν έχουν έρθει ξανά ποτέ στην ιστορία μας», ανέφερε κατά την παρέμβασή του ο Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη EPLO. Σχολίασε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό η ελληνική περιφέρεια να ευθυγραμμιστεί με τις οδηγίες της ΕΕ και τους κανόνες που υπάρχουν για την βιώσιμη ανάπτυξη ενώ χρειάζεται συγχρόνως σχεδιασμός που να απαντάει στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, συντονισμός αλλά και σωστή χρηματοδότηση. Αναφέρθηκε επίσης στην υποχρέωση που θα ισχύσει για τις μεγάλες εταιρίες να δημοσιοποιούν στοιχεία σχετικά με τα κριτήρια ESG, ενώ σχολίασε ότι δυστυχώς οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις έχουν ακόμα πολύ δουλειά να κάνουν για να φτάσουν στο σημείο που πρέπει. «Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε αλλά αυτό είναι θετικό και οδηγεί στην εξυγίανση», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Senior Partner της EOS Capital Partners τόνισε ότι χάρη στο νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης οι επενδύσεις που προβλέπονται να γίνουν θα ξεπεράσουν τα 60-70 δις. Ωστόσο, σημείωσε ότι συχνά οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ίδια κεφάλαια που πρέπει να επενδυθούν και χρειάζονται τρίτους επενδυτές. Υπογράμμισε την αξία των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελούν προτεραιότητα, εξηγώντας ότι 5 από τις 9 επενδύσεις που έχει κάνει η EOS Capital Partners είναι στην ελληνική περιφέρεια και όχι στην Αθήνα. «Ενισχύουμε την περιφέρεια όχι μόνο για λόγους κοινωνικούς αλλά και γιατί εκεί βρίσκεται η καρδιά της παραγωγής και της βιομηχανίας», είπε προσθέτοντας ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή που έρχεται. «Η εικόνα σήμερα στην περιφέρεια είναι πολύ καλύτερη από αυτήν πριν 10 χρόνια», σημείωσε προσθέτοντας ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις που πέρασαν στις επόμενες γενιές διαμορφώνουν πλέον μία κουλτούρα πιο ανοιχτή στις συνεργασίες. Ωστόσο, σημείωσε ότι παραμένει η ανάγκη να ξεφύγουν από το στενό οικογενειακό πλαίσιο και να γίνουν κερδοφόρες υγιείς επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Χάρης Λαμπρόπουλος μίλησε για τις μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα 5-6 χρόνια και οι οποίες δεν αφορούν μόνο «σκληρές υποδομές» αφού θα υπάρξουν επίσης επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην καινοτομία που τελικά θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστική ισχύ στο παραγόμενο εγχώριο προϊόν και θα δώσουν δυναμική στις περιφερειακές δυνάμεις που ακόμα δεν έχουν αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της ελληνικής περιφέρειας όπου υπάρχει, όπως τόνισε, τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε δυνητικά να προσελκύσει «smart money». «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει διαθεσιμότητα κεφαλαίων», είπε, προσθέτοντας ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων τα υπό διαχείριση κεφάλαια είναι πάνω από 2 δις και μαζί με τους άλλους πόρους μπορούν να μαζέψουν τελικά 7-10 δις που θα επενδυθούν σε επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια. Σχετικά με τα κριτήρια ESG, σχολίασε ότι είναι σημαντικά για την πρόσβαση των επιχειρήσεων είτε σε κεφάλαια επενδυτικά είτε γενικά στην χρηματοδότηση.