Kαι το όνομα αυτού… «σχέδιο Ηρακλής» ή «Hercules project». Ετσι, «βάφτισε» η κυβέρνηση το σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS) για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το όνομα παραπέμπει στους… άθλους του Ηρακλή, συγκρίνοντας ίσως τα κόκκινα δάνεια με την «κόπρο του Αυγεία», από την οποία καλούνται να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι –αν όλα πάνε καλά– να ενταχθούν στο σχήμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου της τάξης των 30 δισ. ευρώ από σύνολο 75 δισ. ευρώ.
Γι’ αυτό θα χρειαστεί η βοήθεια του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θα εγγυηθεί το senior (συγκριτικά υψηλότερης ποιότητας) κομμάτι των δανείων, που θα τιτλοποιήσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με το σχέδιο. Η εγγύηση θα είναι της τάξης των 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, κάτι που αντιστοιχεί στην ένταξη στο σχήμα δανείων περίπου 30 δισ. ευρώ (περίπου το 30% των δανείων ανήκει στην κατηγορία των senior, για τα οποία θα δοθεί εγγύηση).
Το ζητούμενο είναι να μη θεωρηθεί η εγγύηση αυτή κρατική ενίσχυση και γι’ αυτό ζητείται η έγκριση της Κομισιόν. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το σχήμα «δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στον Ελληνα φορολογούμενο» και θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν το προηγούμενο διάστημα, υπό τον κ. Ζαββό, οδήγησαν στη διατύπωση του σχεδίου με τέτοιο τρόπο, ώστε να τύχει θετικής υποδοχής από την Κομισιόν. Περιμένουν, βεβαίως, σύντομα την τελική της απάντηση.
Εν αναμονή της απάντησης αυτής, εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομικών ετοιμάζει ήδη το νομοσχέδιο για την τιτλοποίηση, ώστε να το καταθέσει στη Βουλή και να ψηφιστεί αμέσως μόλις οι Βρυξέλλες ανάψουν το πράσινο φως.
Η κεντρική ιδέα του σχήματος είναι να μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών σε ένα όχημα ειδικού σκοπού και να τιτλοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την ποιότητά τους, senior, mezzanine και junior. Tο ελληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί το senior κομμάτι τους, και για την εγγύηση αυτή θα πληρώνουν οι τράπεζες κάποια προμήθεια. Τα senior ομόλογα θα παραμένουν μάλιστα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, έτσι ώστε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή της αγοράς, «οι τράπεζες να απαλλάσσονται από τον κίνδυνο, αλλά όχι από τα asset, άρα να μην πλήττεται η κερδοφορία τους». Η προμήθεια θα ανταποκρίνεται στην πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.
Το Δημόσιο θα δώσει την εγγύησή του για διάρκεια 18 μηνών, σύμφωνα με το σχήμα που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν. Βεβαίως, η διάρκεια θα μπορεί να ανανεώνεται.
Στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν ότι θα υπάρξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, ιδίως καθώς οι τίτλοι αυτοί θα διατεθούν σε μια περίοδο αρνητικών επιτοκίων.
Οι πληροφορίες, εξάλλου, από αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως οι και 4 συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχουν στο σχήμα.
Για την προετοιμασία του «Ηρακλή» εργάσθηκε εντατικά τις τελευταίες ημέρες μια μικρή ομάδα ανθρώπων, υπό τον κ. Ζαββό. Σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για το συγκεκριμένο έργο ήταν η JP Morgan.
Το σχέδιο βασίζεται, ως γνωστόν, στο ιταλικό μοντέλο, αν και έχει κάποιες διαφοροποιήσεις από αυτό.
Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προώθηση του σχεδίου το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να διευκολύνει την επιστροφή των τραπεζών στην «κανονικότητα» του πιστωτικού ρόλου τους και να τονωθεί έτσι η ανάπτυξη.
Πηγή: kathimerini.gr