Το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών που αποτελεί άλλωστε και πρωθυπουργική εξαγγελία, η διείσδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω της αποχώρησης εργαζομένων, η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και η νέα εμπορική πολιτική μέσω καινούργιων τιμολογιακών πακέτων που θα εξαγγελθούν αναμένεται να αποτελέσουν τα βασικότερα σημεία του πολυσυζητημένου business plan που θα παρουσιάζει τη διοίκηση της ΔΕΗ την Δευτέρα.
Πρόκειται για επιχειρησιακό σχέδιο που επικαιροποίησε εταιρεία McKinsey & Company στο πλαίσιο των αλλαγών που επιθυμεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση ώστε να ανακάμψει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Θα πρέπει να τονιστεί πάντως ότι η αναλυτική παρουσίαση θα γίνει τους επενδυτές τον Ιανουάριο του 2020 ώστε να συνδυαστεί με την απόπειρα έκδοσης ομολόγου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες το business plan που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσης, θα επικεντρωθεί στα εξής σημεία:
«Λουκέτο» στις 14 μονάδες λιγνίτη
Θα υπάρξει ταχύτατη απεξάρτηση από τον λιγνίτη καθώς θα μπει «λουκέτο» στις συνολικά 14 μονάδες φαιάνθρακα αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πολλές φορές τονίσει ότι προκαλούν αρνητική επιβάρυνση της τάξης των 200 έως 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Μέχρι το έτος 2022 θα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μονάδες ισχύος μόλις 1 GW (γιγαβάτ) επί συνόλου 3,9 GW ενώ η πλειοψηφία των σταθμών θα κλείσει το 2025. Άμεσα θα κλείσουν οι μονάδες της Καρδιάς 1,2 που είναι ούτως ή άλλως εκτός συστήματος εξαιτίας της εξάντλησης των ωρών λειτουργίας για περιβαλλοντικούς λόγους, ενώ οι αντίστοιχες μονάδες της Καρδιάς 3 και 4 θα σφραγιστούν το 2021. Το έτος 2020 θα κλείσει η μονάδα του Αμύνταιου 1 και 2 ενώ για το 2022 δρομολογείται το κλείσιμο άλλων έξι μονάδων, ήτοι το πρώτο εξάμηνο του εν λόγω έτους οι μονάδες 1 και 2 του Αγίου Δημητρίου και το δεύτερο εξάμηνο του Αγίου Δημητρίου 3 και 4 και της Μεγαλόπολης 3 και 4. Από το 2023 έως το 2028 μονάχα η υπερσύγχρονη μονάδα της Πτολεμαΐδας 5 ισχύος 660 MW θα λειτουργεί.
Διείσδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
Το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 3%. Φιλοδοξία της επιχείρησης είναι να ξεπεράσει το 10% που προέβλεπε το προηγούμενο business plan μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Άλλωστε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτυπώνεται μια αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών στην τελική κατανάλωση ενέργειας από το 32% στο 35% μέχρι το έτος 2030.
Μείωση του προσωπικού κατά περίπου 5.000 άτομα
Μετά και τις αλλαγές που προβλέπει ο τελευταίος νόμος για τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και την ευελιξία στις προσλήψεις σε συνδυασμό με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων με τα συνοδευτικά τους ορυχεία, εκτιμάται ότι το business plan θα προβλέπει μέτρα μείωσης του προσωπικού. Αναμένεται ότι θα αποχωρήσουν περίπου 5.000 εργαζόμενοι (πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών και είναι μεγάλης ηλικίας, σε αντίθεση με τους διοικητικούς υπαλλήλους που είναι νεότεροι) είτε με την παροχή κινήτρων εθελούσιας εξόδου είτε με μετακίνησή τους στον Δημόσιο τομέα. Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν από την άνοιξη που θα σταματήσουν να καπνίζουν και τα πρώτα φουγάρα.
Αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,7 δισ. ευρώ
Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που φθάνουν τα 2,7 με 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, το business plan εκτός από την πορεία του νέου προγράμματος διακανονισμού θα προβλέπει και τιτλοποιήσεις χρεών ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
Νέα εμπορική και τιμολογιακή πολιτική
Τέλος αναμένεται να δοθεί έμφαση στη νέα εμπορική και τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσω νέων τιμολογιακών πακέτων που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, στο πλαίσιο και των αντίστοιχων κινήσεων του ανταγωνισμού.
Πηγή: Newsbeast.gr