Ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»

    Από: Startup Team

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ανοίγει την Τρίτη, στις 29 Μαρτίου 2022, η πλατφόρμα ntantades.gov.gr και το «Μητρώο Επιμελητών», όπου θα εγγραφούν όσες και όσοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν και να απασχοληθούν ως επιμελήτριες και επιμελητές στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Το πρόγραμμα αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών (2 ετών και 6 μηνών) και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη χρήση πιστοποιημένων υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών τους. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 32 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί σε όλη την επικράτεια.

Οι δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 είναι οι παρακάτω:

Δήμος Αβδήρων Δήμος Βόρειας Κυνουρίας Δήμος Καβάλας Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Αμφιλοχίας Δήμος Γόρτυνας Δήμος Καρπάθου Δήμος Παλαμά
Δήμος Ανατολικής Σάμου Δήμος Δίου-Ολύμπου Δήμος Κρωπίας Δήμος Πηνειού
Δήμος Άνδρου Δήμος Εμμανουήλ Παππά Δήμος Λεβαδέων Δήμος Πρέβεζας
Δήμος Αποκορώνου Δήμος Εορδαίας Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας Δήμος Ρήγα Φεραίου
Δήμος Βέλλου-Βόχας Δήμος Ευρώτα Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας Δήμος Σάμης
Δήμος Βοϊου Δήμος Ικαρίας Δήμος Μυκόνου Δήμος Σουλίου
Δήμος Βόρειας Κέρκυρας Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δήμος Σύρου-Ερμούπολης

 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε σχετικά: «Με το άνοιγμα της πλατφόρμας ntantades.gov.gr και του «Μητρώου Επιμελητών» κάνουμε πράξη μια προεκλογική μας δέσμευση, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που «απαντά» στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και των εργαζομένων. Το Πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» είναι κοινωνική πολιτική, καθώς στηρίζουμε εμπράκτως τους γονείς, και ιδιαίτερα τις μητέρες, που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την απόκτηση των παιδιών τους. Φυσικά το πρόγραμμα αυτό δεν είναι μεμονωμένο, έρχεται σε συνέχεια και άλλων μέτρων που έχουμε λάβει για τη συνολική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Όπως η διεύρυνση των γονικών αδειών που θεσπίστηκε με τον νέο εργασιακό νόμο, το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, τη μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη  και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε πάρει για τις οικογένειες και τους πολύτεκνους. Όλα αυτά δεν είναι λόγια, είναι κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται στην πράξη!».

«Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» που εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήρθε και στη χώρα μας για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στους γονείς και να στηρίξουμε ουσιαστικά τις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν ενεργές στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους», ανέφερε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και πρόσθεσε πως «οι δράσεις που προωθούμε στοχεύουν στην εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, στην επίτευξη της ισότητας ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε ότι «οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα που έρχεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στις σύγχρονες οικογένειες, τη νέα μητέρα, το νέο πατέρα, αλλά και τις μονογονεϊκές οικογένειες που χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», στο πλαίσιο των δράσεων συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Άλλωστε δέσμευση της κυβέρνησης ήταν ότι θα ασκήσει κοινωνική πολιτική, αμβλύνοντας τις ανισότητες και καταφέραμε να την υλοποιήσουμε με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών πόρων, θέτοντας μια νέα διάσταση στον όρο κοινωνική πολιτική».

 

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσουν όσοι θέλουν να εγγραφούν στο «Μητρώο Επιμελητών»

Στο «Μητρώο Επιμελητών» μπορούν να εγγραφούν σε αυτή τη φάση όσες και όσοι μπορούν να εξυπηρετήσουν τους παραπάνω δήμους. Για την εγγραφή τους υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση. Για την εγγραφή τους είναι απαραίτητη η συμπλήρωση ή η ανάρτηση των παρακάτω στοιχείων:

α) Δελτίο ταυτότητας.

β) Άδεια διαμονής ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο σε ισχύ που παρέχει πρόσβαση στην εργασία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τους πολίτες τρίτων χωρών, τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, τους ομογενείς και τους πολίτες κρατών μελών της ΕΕ.

γ) Αντίγραφο τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης ή του Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή ισότιμου τίτλου ή Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5 Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)– Ειδικότητας: Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες, ή ισότιμου τίτλου, πτυχίου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Βρεφονηπιοκομίας ή Προσχολικής Αγωγής ή Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου, ή πτυχίου ΑΕΙ Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου ή  πτυχίου της Ανωτέρας Σχολής Νηπιοβρεφοκόμων του Κέντρου Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» και του ΠΙΚΠΑ Ιωαννίνων.

Εφίσταται δε η προσοχή των ενδιαφερομένων για διάφορα σεμινάρια εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που διαφημίζουν ότι εκπαιδεύουν –με κάποιο κόστος- επιμελητές/τριες για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Ενημερώνουμε τους ενδιαφερομένους ότι τα εν λόγω σεμινάρια δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

δ) Πρόσφατα (εντός τελευταίου τριμήνου) πιστοποιητικά ή γνωματεύσεις ιατρών από δημόσια δομή υγείας, ειδικότητας ψυχιάτρου, για την καλή ψυχική του υγεία, δερματολόγου για τον έλεγχο μεταδοτικών δερματικών ασθενειών και παθολόγου ή ιατρού γενικής ιατρικής για τον έλεγχο αερογενώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

ε) Πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά.

στ) Αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Β1 για αλλοδαπούς που δεν είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής.

ζ) Αντίγραφο  ποινικού μητρώου γενικής χρήσης σε ισχύ.

η) Υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά κατά την αίτηση και σύμφωνα με την οποία δηλώνεται ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η:

  1. «δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας, ούτε έχει απωλέσει το δικαίωμα άσκησης αυτής (εφόσον είναι γονέας),
  2. δεν τελεί υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης,
  3. δεν εκκρεμεί εις βάρος του μήνυση ή έγκληση ενώπιον αρμόδιας αρχής και δεν διώκεται ως φυγόδικος ή φυγόποινος και δεν έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε κακούργημα, για αδικήματα που επισύρουν, σύμφωνα με το άρθρο 1537 ΑΚ, έκπτωση από τη γονική μέριμνα ή για αδικήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας, κατά της προσωπικής ελευθερίας, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αδικήματα του ν. 3500/2006 (Α΄232), καθώς και για αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά ή εμπορία οργάνων.
  4. υποχρεούται να δηλώσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων που καταχωρούνται στο Μητρώο Επιμελητών εντός δέκα ημερών από την επέλευση της μεταβολής».

Οι επιμελητές/τριες μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες φροντίδας βρεφών και νηπίων είτε στο σπίτι τους είτε στην οικία των παιδιών. Σε περίπτωση που παρέχουν τις υπηρεσίες στο σπίτι τους, απαιτείται και η συμπλήρωση ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης, στην οποία δηλώνεται ο αριθμός των ενήλικων συνοικούντων και η σχέση τους με τον/την επιμελητή/τρια.

Κάθε επιμελητής/τρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο: α) μέχρι του αριθμού των 3 παιδιών, για παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους, β) μέχρι του αριθμού των 2 παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.