Ειδικότερα, από αύριο θα αρχίσει να ισχύει ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εξειδικεύει συγκεκριμένες διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2366 “για τις υπηρεσίες πληρωμών” (PSD2).
Ως εκ τούτου, θα εφαρμόζονται στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών. Όπως ενημερώνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι νέες αυτές απαιτήσεις ασφαλείας θα αφορούν καταρχήν τις ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS).
Με βάση τους νέους κανόνες για τις ανέπαφες συναλλαγές θα απαιτείται, πλέον, από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση και των συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό. “Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε απλά τις οδηγίες που θα δείτε στην οθόνη του τερματικού”, αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Στο μεταξύ, στις μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον “ηλεκτρονικού εμπορίου” (e-commerce) θα απαιτείται από τον εκδότη της κάρτας (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ.), η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του. Πιο συγκεκριμένα, για να επιτευχθεί η ισχυρή ταυτοποίηση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά παράγοντες ασφαλείας, όπως ενδεικτικά δακτυλικό αποτύπωμα, κωδικοί e-banking, PIN κάρτας, Password, μοναδικός κωδικός μιας χρήσης με μήνυμα SMS (SMS OTP), push notification στο κινητό τηλέφωνο, κ.λπ.
Υπόλοιπες συναλλαγές
Όπως εξηγεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι τράπεζες-μέλη της, έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις. Οι πελάτες-καταναλωτές των τραπεζών έχουν λάβει ή θα λάβουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λεπτομερή ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες συνεργασίας τους.
Στην Ελλάδα, σήμερα, το 28% της συνολικής λιανικής κατανάλωσης διενεργείται μέσω πληρωμών με κάρτες. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε το 2018 στα 31,5 δι. ευρώ έναντι 26,5 δι. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ και το τρέχον έτος η τάση είναι ανοδική. Σε επίπεδο αριθμού συναλλαγών με κάρτες να σημειωθεί ότι αυτός ανήλθε το 2018 περίπου στα 900 εκατ., έναντι 620 εκατ. το 2017, καταγράφοντας αύξηση 41%.
Οι Έλληνες καταναλωτές όχι μόνο χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους, αλλά κάνουν χρήση τους ακόμη και για αγορές αξίας μικρότερης των 2 ευρώ. Συγκεκριμένα, τρεις στις δέκα συναλλαγές είναι αξίας έως και 10 ευρώ, το 15% των συναλλαγών έχουν αξία κάτω από 5 ευρώ, ενώ το 5% των συναλλαγών είναι micro payments (κάτω από 2 ευρώ).
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Cardlink, σήμερα περισσότερες από μία στις δύο συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα (το 55%) γίνονται ανέπαφα, με τη μέση αξία της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 20 ευρώ (το 2018 από 21 ευρώ το 2017).
Πηγή: startupper.gr