Με την Ομιλία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης στο κλείσιμο των εργασιών του Forum εκπροσώπησε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων, στην ομιλία του επισήμανε: «Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι υπάρχουν δεκαετίες που δε γίνεται τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες μέσα στις οποίες συμβαίνουν δεκαετίες. Μέσα στις κρίσεις, που περάσαμε τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στη χώρα μας, έχει πολύ μεγάλη σημασία πώς μπορεί κανείς μέσα σε αυτήν την πυκνότητα να μεταβολίζει τα γεγονότα, ώστε να πηγαίνει μπροστά αντί να πηγαίνει πίσω.
Εάν αναρωτηθεί κανείς τι διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο, για να πετύχουμε όσα έχουμε πετύχει, θα έλεγα τρεις λέξεις: Προετοιμασία, προετοιμασία, προετοιμασία. Περίπου ένα χρόνο πριν από τις εκλογές του 2019, ο Πρωθυπουργός έφτιαξε μία ομάδα και, θυμάμαι χαρακτηριστικά, ο ίδιος να επιθυμεί να καταργήσει το υπουργείο, στο οποίο ο ίδιος είχε θητεύσει επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Γιατί έλεγε είχαμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του υπουργείου, αλλά μόνο κατ’ όνομα. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών, το ΕΔΕΤ στο Υπουργείο Παιδείας, η ΗΔΙΚΑ στο Υπουργείο Εργασίας. Η ψηφιακή πολιτική, ενώ είναι οριζόντια, είχε εκτυλιχθεί κάθετα. Καθίσαμε με έναν ήρεμο τρόπο, χωρίς παρωπίδες, να μελετήσουμε δύο πράγματα. Το πεδίο και τον ορίζοντα. Το πεδίο είναι τί είχε γίνει και τί δεν είχε γίνει καλά. Και ο ορίζοντας, δηλαδή να κοιτάξει κανείς τί είχε γίνει σε άλλα κράτη και να διδαχθεί από τα δικά τους λάθη. Παντρεύοντας τον ορίζοντα και το πεδίο, μπορούμε να πετύχουμε μία μεγάλη αλλαγή. Νομίζω ότι κατακτήθηκε ο ορισμός του προβλήματος, δηλαδή ότι η Ελλάδα είναι μία πολύ γραφειοκρατική χώρα και μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες, για να την κάνουμε λιγότερο γραφειοκρατική. Η ιδέα ήταν ότι έπρεπε να κάνουμε έναν κεντρικό σχεδιασμό. Εάν δεν γινόταν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την Τρίτη το πρωί, μετά τις εκλογές, δεν θα γινόταν ποτέ. Και το βασικό ζητούμενο ήταν ο εκάστοτε Υπουργός να διαλειτουργεί τα Μητρώα του Δημοσίου μεταξύ τους. Να τα κάνει να μιλάνε. Κι αυτό ήταν ουσιαστικά εκείνο που οριοθέτησε όλα αυτά τα γεγονότα. Μετρήσαμε τις υπηρεσίες του Δημοσίου που παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες και τις βρήκαμε 501. Σήμερα, 3,5 χρόνια μετά, είναι 1.500. Είχαμε 8,8 εκατομμύρια συναλλαγές το 2018, έχουμε 1,2 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2022. Χωρίς τη συνδρομή του ΣΕΠΕ και των ανθρώπων της πληροφορικής, θα είμασταν στο απόλυτο κενό. Έχουν δημοπρατηθεί περισσότερα από 220 μεγάλα έργα, αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων, πάνω από 400 εκατομμύρια σε ενισχύσεις, 700 εκ. σε έργα ΣΔΙΤ και, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θα έχουμε άλλα 600 εκατομμύρια σε διαγωνισμούς. Όταν θα δημοπρατηθούν και θα ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα, θα μιλάμε για μία άλλη Ελλάδα».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, αφού επεσήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι, πλέον, κορυφαία προτεραιότητα και αποτελεί άμεση αναγκαιότητα η ψηφιοποίηση κάθε τομέα της οικονομίας, της Πολιτείας, αλλά και κάθε πτυχής της ζωής μας, τόνισε: «Σε σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήσαμε, με την πολύ σημαντική υποστήριξη της Πολιτείας, ένα ψηφιακό «σπριντ», χωρίς προηγούμενο, προτάσσοντας την ψηφιακή τεχνολογία ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας. Παράλληλα, η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας πάλεψε, στάθηκε όρθια και παρείχε ζωτικής σημασίας στήριξη και στην κοινωνία και στην οικονομία. Ο κλάδος μας διατηρεί ένα ισχυρό αποτύπωμα, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, μετά το τεράστιο brain drain και τα ταλέντα που χάσαμε, και κύκλο εργασιών €13,3 δισ. το 2021, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η αναπτυξιακή δυναμική της ψηφιακής βιομηχανίας για τη χώρα, είναι σαφώς ενισχυμένη, και, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της μελέτης που έκανε η Deloitte για τον ΣΕΠΕ, έχει επισπευσθεί, προσδοκώντας να ανακάμψουμε πλήρως μέχρι το 2025, επανερχόμενοι στο επίπεδο που είμασταν πριν την άνευ προηγουμένου δωδεκαετή οικονομική κρίση».
Τόνισε, επίσης, ότι «σε μια σύγχρονη παγκόσμια οικονομία, η οποία βασίζεται σε ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές, η ανάγκη πλήρους ένταξης στην ψηφιακή εποχή δεν είναι πλέον μία επιλογή αλλά μία αναγκαιότητα, για το μέλλον και την ευημερία κάθε σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας». Στη συνέχεια, παρουσίασε τις τρεις βασικές κατευθύνσεις για την επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου, ο οποίος θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και την ανάπτυξη, μέσα από τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας: «Η πρώτη αφορά στην τάχιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο ολοκληρώνεται σε 4 χρόνια, όσο και του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 2027, αλλά και όλων των υπόλοιπων εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων. Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στις προσπάθειες, που πρέπει να καταβάλει η χώρα μας, προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις με κίνητρα για την τεχνολογική καινοτομία, τόσο για τις νέες όσο και για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Και η τρίτη κατεύθυνση αφορά στην ανάγκη υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η εξασφάλιση ανταγωνιστικών συνθηκών αμοιβών, αλλά και ένα πιο ελκυστικό οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον, αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, θα αποτελέσουν μια σημαντική παράμετρο για την αντιστροφή του “brain drain” σε “brain gain”». Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον κλάδο μας είναι μια πραγματικότητα, π.χ. προγραμματιστές, τεχνικοί ασφάλειας, σχεδιασμού, κ.λπ.. Έλλειψη, η οποία, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε νωρίτερα, φθάνει τους 7.500 ειδικούς στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ετησίως έως το 2030. «Θα πρέπει να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις, με κίνητρα για νέες αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν καινοτομία και επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν με έδρα τη χώρα μας, προσελκύοντας αυτό το ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε η κυρία Παπαρίδου ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί το πάνελ «Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης – Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της επόμενης μέρας». Κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων ήταν πως ο ρόλος του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας για την κοινωνία και την οικονομία είναι, πλέον, πιο κομβικός από ποτέ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σημαντικές προκλήσεις, που έχουν έλθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, με τις συνεχείς, εξωγενείς κρίσεις, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες του κλάδου. Ταυτόχρονα, όμως, αναδύεται και μία σειρά από ευκαιρίες για τον κλάδο, κορυφαία στελέχη του οποίου βρέθηκαν επί σκηνής για να τις συζητήσουν.
Κατά την τοποθέτηση του το Εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της Profile Software, κύριος Ευάγγελος Αγγελίδης, τόνισε πως όσο μπαίνουν νεότεροι άνθρωποι στην παραγωγική εργασία θα υπάρχει εξέλιξη και οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν τις υπηρεσίες πιο φιλικές, με μικρότερα κόστη – κάποια ζητήματα είναι θέματα εκπαίδευσης. Παράλληλα, σχολίασε ότι η πανδημία «επιτάχυνε τα ψηφιακά αντανακλαστικά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτή η τάση θα συνεχίσει και θα ενταθεί, όσο μπαίνουν νέοι άνθρωποι στον στίβο εργασίας».
Ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος-Dixons South East Europe, κύριος Γιάννης Βασιλάκος, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι, αν και αναγκαία, η ψηφιακή μετάβαση έχει κόστος και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις. «Μόνο μέσα από τη συνεχή ανάπτυξη μπορούμε να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τις επενδύσεις μας στην ψηφιακή μετάβαση. Αλλά για να επιτευχθεί αυτή, χρειάζεται στήριξη».
Στο πλαίσιο του ίδιου θέματος ο Εμπορικός Διευθυντής Kyndryl Ελλάδας και Κύπρου, κύριος Φώτης Κοσμάτος, επεσήμανε την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Τόνισε δε ότι είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να εστιάσουν στο πώς – με πιο εύκολο τρόπο – θα βγουν στην αγορά, εξυπηρετώντας τους πελάτες τους.
Ο Γενικός Διευθυντής της Lenovo Ελλάδας & Κύπρου, κύριος Παναγιώτης Μακρυνιώτης, τόνισε ότι πλέον η τάση μετά από το “device as a service» κινείται προς το «everything as a service». «Το 92% των ΙΤ leaders θα κάνουν μια επένδυση «as a service» μέσα στα επόμενα χρόνια. Είναι ανάγκη να μεταλαμπαδεύσουμε την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, ώστε να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε ακόμη και στο metaverse».
Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της Epsilon Net, κύριος Παντελής Μάνης, τόνισε ότι πλέον υπάρχει ένας μικρός μόνο αριθμός επιχειρήσεων, που δεν έχουν επενδύσει ακόμη στην ψηφιακή τους ολοκλήρωση. Όπως τόνισε, υπάρχει σήμερα ακόμη μια εναπομείνασα δυσπιστία των ελληνικών εταιρειών για τη μετάβασή τους στο Cloud: «Αντιμετωπίσαμε δυο προκλήσεις τα τελευταία χρόνια: η μια ήταν η απραξία που υπήρχε επί μία δεκαετία στα έργα υποδομών και τώρα έχουμε ξανά τις επενδύσεις στο cloud».
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις του Εκτελεστικού Μέλους Δ.Σ. & CEO του Ομίλου SOFTONE, κυρίου Πάνου Μαρτίνη, ο οποίος τόνισε ότι η πιο σημαντική πρόσκληση σήμερα είναι πώς, «στο σημερινό περιβάλλον αβεβαιότητας», θα μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές επενδύσεις που έχουν κάνει, ώστε να αποκομίσουν ουσιαστικά οφέλη. «Να μην σταματήσουμε στη μέση του μαραθωνίου. Είχαμε καλή εκκίνηση, κάνουμε καλό χρόνο, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Επικεφαλής του Τμήματος Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας Ελλάδας & Κύπρου της Samsung Electronics Hellas, κύριος Άρης Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε ότι η σωστή διαχείριση μιας πιθανής παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης θα είναι η μεγάλη πρόκληση του 2023. «Με τον σωστό προγραμματισμό, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση».
Τέλος, ο General Manager της DELL TECHNOLOGIES Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, κύριος Aleksandar Preradovic, ανέπτυξε την άποψη ότι η επόμενη ημέρα στην ψηφιακή οικονομία είναι συνδεδεμένη με το cloud, εκτιμώντας ότι τα Data analytics και το cyber security θα είναι οι δύο μεγάλες ευκαιρίες του 2023.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight, μπορείτε να αναζητήσετε στο deforum.sepe.gr.