Με μεγάλη προσέλευση και έντονο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε στις 09/10/2024 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα το 8ο Trophy-Τροφή Meet-Up με θέμα: «Καινοτόμα εργαλεία και πρωτογενής τομέας ΑΙ, πλατφόρμες και ευκαιρίες» σε συνδιοργάνωση με τo τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη χορηγία της BASF.
Τα Trophy-Τροφή Meet-Ups πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος TrophyΤροφή, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη του διαλόγου για την αγροδιατροφική καινοτομία και τεχνολογία και ευρύτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου στη χώρα μας. Το TrophyΤροφή υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Το πρόγραμμα του 8oυ Meetup ήταν ιδιαίτερα πλούσιο και ασχολήθηκε με τεχνολογικές καινοτομίες που ήδη μετασχηματίζουν τον πρωτογενή τομέα και ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον κ. Ευστάθιο Αναστασόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας και με την παρουσίαση του κου Δημήτρη Σακελλαρίου, Υπεύθυνου Καλλιέργειας Αμπελιού & Digital Excellence Manager της BASF, ο οποίος μίλησε για τις νέες τεχνολογικές τάσεις με έμφαση στο ΑΙ.
Ακολούθησε πάνελ συζήτησης με την θεματική «Παρουσίαση νέων τεχνολογικών τάσεων με έμφαση στο ΑΙ», στο οποίο συμμετείχαν ο κος Αναστάσιος Δάρρας, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο κος Δημήτρης Σακελλαρίου, Υπεύθυνος Καλλιέργειας Αμπελιού της BASF, ο κος Χάρης Μωυσιάδης, Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Future Intelligence και ο κος Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Ιδρυτής και Υπεύθυνος Μάρκετινγκ της One & Olive. Το πάνελ συντόνισε ο κος Σταύρος Παπαδόπουλος, Entrepreneurship Development Manager του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Live Demo της ψηφιακής πλατφόρμας DDS Agrigenius, από τον κο Βασίλη Κωνσταντή, Technical Market Development, BASF.
Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, με θέμα «Πως η καινοτομία οδηγεί τον πρωτογενή τομέα στην επόμενη μέρα», μεταξυ του κ. Φώτη Χατζηπαπαδόπουλο, CEO του SmartAgroHub και του κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, Entrepreneurship Development Director του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων ακολούθησε το 2ο σκέλος της εκδήλωσης, όπου οι συμμετέχοντες, φοιτητές, ερευνητές, επιχειρηματίες και startuppers, έλαβαν μέρος σε ένα ζωντανό εργαστήριο παραγωγής επιχειρηματικών ιδεών και καινοτομίας. Μετά από ψηφοφορία, επιλέχθηκε η ομάδα με την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα, η οποία θα διαγωνισθεί με τις υπόλοιπες ομάδες που έχουν ήδη επιλεγεί από προηγούμενα Trophy-Τροφή Meet-ups, καθώς και με όσες θα προκύψουν από τα υπόλοιπα Meet-ups της χρονιάς για την ανάδειξη της νικήτριας ομάδας για το 2024.
Tα Trophy-Τροφή Meet–ups διοργανώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και αναδεικνύουν τις ευκαιρίες, τις τάσεις, τις βέλτιστες πρακτικές, καθώς και τις προοπτικές του κλάδου της αγροδιατροφής, σε συνεργασία με εταιρίες της αγοράς, ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια.
Υποστηρικτές των Trophy-Τροφή Meet-ups είναι οι efood, envOlve, ΚΕΜΕΛ & Μπύρα Νήσος.
Προγραμματισμός επόμενων Trophy Meet–Ups :
16.10.2024 – Trophy-Τροφή Meet-Up, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) – (με την χορηγία της DS Smith)
Θεματική: «Βιωσιμότητα και πρωτογενής τομέας – τάσεις και ευκαιρίες»
22.10.2024 – Trophy-Τροφή Meet-Up, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Καλαμάτα) – (με την χορηγία της DS Smith)
Θεματική: «Βιωσιμότητα και πρωτογενής τομέας – τάσεις και ευκαιρίες»
23.10.2024 – Trophy-Τροφή Meet-Up Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – (με την χορηγία της Bayer)
Θεματική: «ΑΙ και Πρωτογενής Τομέας. Λύσεις και εξελίξεις»
H τελική εκδήλωση των Trophy-Τροφή Meet–Ups, η οποία θα συγκεντρώσει τα συμπεράσματα της πρωτοβουλίας για το 2024 και όπου θα ανακοινωθεί η νικήτρια ομάδα του 2024, θα πραγματοποιηθεί στις 28/11/2024 στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών.
Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων του ΙΣΝ. Από το 2018, έχει ωφελήσει πάνω από 30.000 νέες και νέους, υλοποιώντας προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο RUTGERS (το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϋ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Τον Οκτώβριο του 2020, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ολόκληρο το ελληνικό αγροδιατροφικό οικοσύστημα. Ταυτόχρονα ο οργανισμός επέκτεινε το δίκτυο συνεργατών, υποστηρικτών και δωρητών με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του διατηρώντας παράλληλα τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο RUTGERS ως στρατηγικό και τεχνικό σύμβουλο. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) παραμένει ο κύριος υποστηρικτής του οργανισμού, ενισχύοντας ενεργά τα περισσότερα από τα προγράμματά του. Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [(ΙΣΝ) (www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει εγκρίνει περισσότερα από $3.7 δισεκατομμύρια, μέσω 5.400 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 134 χώρες ανά τον κόσμο. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση.
Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.