Η κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό και τον εγκλεισμό των ανθρώπων στα σπίτια έχει συγκλονίσει τον κόσμο παγκοσμίως αφού αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ενώ αυτές που επιτελούν έργο συνεχίζουν να λειτουργούν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.
Το ότι έκλεισαν πολλά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ που θα επικεντρωθούμε περαιτέρω αποτελεί ένα πλήγμα για την οικονομική τους κατάσταση. Όμως όλες αυτές οι εταιρίες δεν σταμάτησαν την δουλειά τους και το κοινωφελές έργο τους, αφού επικεντρώνονται περισσότερο στην κατασκευή και παροχή επιπλέον ιατρικού υλικού που στόχο έχει να βοηθήσει την κοινωνία και να εξοπλίσει τα νοσοκομεία, για την πανδημία του κορονοϊού.
Αρχικά θα αναφερθούμε στην γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, η οποία σήμερα ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες σχετικά με την κίνηση της να ξεκινήσει την παραγωγή μασκών προσώπου για ιατρικούς λόγους. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της εταιρίας χρειάστηκαν λιγότερο από εφτά μέρες για την προσαρμογή του τμήματος με σκοπό την παραγωγή της πρώτης κατασκευασμένης μάσκας.
Η GM επεσήμανε ότι μέχρι τις 8 Απριλίου θα έχει παράξει 20.000 μάσκες, ενώ θα ήθελε σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθημερινά να παράγει περίπου 50.000 μάσκες την ημέρα. Ως γνωστών οι μάσκες καλύπτουν το πρόσωπο. Αποτελούν ζωτικό και απαραίτητο κομμάτι του εξοπλισμού του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης, αφού τους προστατεύουν από την μετάδοση σταγονιδίων που προκαλούν ιούς, οι οποίοι με την σειρά τους μεταδίδονται από τους ασθενείς με τον βήχα και το φτέρνισμα.
Η GM για την παραγωγή των μασκών απευθύνθηκε σε εξειδικευμένους συνεργάτες της παγκοσμίως προκειμένου να δημιουργήσουν με την βοήθεια τους αυτήν τη γραμμή παραγωγής στο χρονικό διάστημα ρεκόρ της μια εβδομάδα περίπου. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία προμηθεύτηκε υλικό από την υπάρχουσα αλυσίδα εφοδιασμού της GM, αλλά και πρώτες ύλες (βίδες, υφάσματα κτλ) από την JR Automation στην Ολλανδία και το Esys Automation στο Auburn Hills του Michigan.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρίας έλαβε ISO Class 8 για την ποιότητα των προϊόντων της στο εργοστάσιο παραγωγής στο Warren. Για αυτό το λόγο η GM και η UAW θα κάνουν πρόσληψη δύο ντουζίνες εθελοντές για να εργαστούν στην νέα γραμμή συναρμολόγησης.
Ο γενικός διευθυντής της GM, Karsten Garbe δήλωσε ότι: « Οι πρώτοι που καλέσαμε ήταν αυτοί που δουλεύουν χρόνια με υφάσματα που παράγονται σε βιομηχανία. Σε μερικές μέρες η εταιρία εξοπλίστηκε και όλα τα άτομα απέκτησαν την τεχνογνωσία αλλά και πλήρεις γνώσεις επί του θέματος».
H GM φέρνει τα πάνω-κάτω στην αγορά παγκοσμίως αφού διατίθεται να προσφέρει 50.000 μάσκες προσώπου την ημέρα.
Την ίδια ώρα που η GM δημιουργούσε από το μηδέν σχετικές μονάδες παραγωγής και συναρμολόγησης ιατρικών μασκών, ο Τραμπ την προηγούμενη Παρασκευή (27/3) υπογράφοντας προεδρικό διάταγμα, της έδωσε εντολή να παράγει αναπνευστήρες και να λειτουργεί με βάση τις συμφωνίες και τους νόμους.
Ιδιαίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι: «Η General Motors πρέπει αμέσως να ανοίξει το εργοστάσιό που είχε βλακωδώς εγκαταλείψει στο Λορντστάουν του Οχάιο ή κάποιο άλλο εργοστάσιο και να αρχίσει να κατασκευάζει αναπνευστήρες τώρα! Ford ξεκινήστε γρήγορα με τους αναπνευστήρες. Ανοίξτε αμέσως το εργοστάσιο που βλακωδώς κλείσατε στο Οχάιο ή οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο. Και ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ ΤΩΡΑ!!!!!!»
Βέβαια η GM ήδη είχε ξεκινήσει τόσο την παραγωγή ιατρικών μασκών όσο και εκείνη των αναπνευστήρων. Χίλια άτομα από την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την κατασκευή αναπνευστήρων της Ventec Life Systems στο εργοστάσιο της GM στο Kokomo, Indiana, που είχε κλείσει, τον προηγούμενο μήνα λόγω του κορονοϊού.
Στόχος είναι η παραγωγή 10.000 αναπνευστήρων τον μήνα σύμφωνα με τις συνεργαζόμενες εταιρίες, ενώ δεν διευκρινίζεται το πόσο θα κρατήσει αυτή η συνεργασία τους. H γνωστή Αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία έχει προβεί σε μια τεράστια συλλογική προσπάθεια συνεργαζόμενη με εταιρίες σε όλη την χώρα για την παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού, το οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.
Αξιέπαινες όμως είναι και οι αντίστοιχες ενέργειες των Ford και GE που ένωσαν τις δυνάμεις τους και στις οποίες χορηγήθηκε άδεια σχεδίασης και παραγωγής αναπνευστήρων από την Airon Corp.
Στόχος είναι η παραγωγή 1.500 αναπνευστήρων Airon μέχρι τέλη Απριλίου, 12.000 μέχρι τέλη Μαΐου και 50.000 μέχρι τον Ιούλιο.
Πέρα από την GM και την Ford με την GE, πολλοί άλλοι κολοσσοί εργάζονται για να προσφέρουν στην κοινωνία κυρίως ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό σε αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές. Πιο αναλυτικά, η Tesla δημιούργησε αναπνευστήρες για ενισχύσει τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, η Apple έφτιαξε μια εφαρμογή σχετική με τον κορονοϊό ενώ δώρισε και 10 εκ. χειρουργικές μάσκες. Ενώ με την σειρά της η Google επίσης μοίρασε χειρουργικές μάσκες.
Ευχή όλων να περάσει η πανδημία του κορονοϊού πολύ σύντομα με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα σε όλο τον κόσμο.