Επικαιρότητα

Ο κοροναϊός “απειλεί” τα κέρδη α΄ τριμήνου προειδοποιούν περισσότερες από 400 εταιρείες

Μέχρι στιγμής συνολικά 421 εταιρείες παγκοσμίως έχουν επισημάνει ότι η ραγδαία εξάπλωση του κινεζικού κοροναϊού θα μπορούσε να πλήξει τα οικονομικά τους αποτελέσματα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων μέσω επεξεργασίας της φυσικής ομιλίας, Amenity Analytics.

Ειδικότερα, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, περίπου 421 επιχειρήσεις -394 εκ των οποίων έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ- είχαν αναφερθεί στο πρόβλημα του κοροναϊού κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεών τους για την κερδοφορία πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων. Με βάση τα στοιχεία, οι εταιρείες αναφέρθηκαν στον κοροναϊό συνολικά 2.210 φορές.

Στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων, από την Apple και τη Nike έως τη Starbucks και τη McDonald’s, μεταξύ άλλων, προειδοποίησαν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο κοροναϊός στις δραστηριότητές τους στην Κίνα -και κατ’ επέκταση στα κέρδη τους το επόμενο τρίμηνο- ως απόρροια των προσωρινών “λουκέτων” που βάζουν στα καταστήματά τους στην κινεζική αγορά.

Από το σύνολο των επιχειρήσεων που προειδοποίησαν για τις αρνητικές επιπτώσεις του κοροναϊού στη δραστηριότητά τους, τον κώδωνα του κινδύνου σήμανε πιο δυνατά η εταιρεία Yum China -από τις μεγαλύτερες αλυσίδες γρήγορου φαγητού στη χώρα, που αντιπροσωπεύει brands όπως η Pizza Hut, η Taco Bell και η KFC- καθώς αναφέρθηκε στο θέμα τουλάχιστον 45 φορές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για την κερδοφορία της.

Οι εταιρείες διαχείρισης καζίνο και ξενοδοχείων είναι επίσης μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν αισθανθεί εντονότερα τις αρνητικές επιπτώσεις του κοροναϊού, καθώς έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν μέρος των δραστηριοτήτων τους: για παράδειγμα, κατά την τηλεδιάσκεψή της με τους αναλυτές η Las Vegas Sands αναφέρθηκε στον κοροναϊό 27 φορές, ενώ από τη μεριά της η Wynn Resorts δήλωσε ότι χάνει έως και 2,6 εκατ. δολάρια ημερησίως, λόγω πάντα του ιού.

Στα “θύματα” του κοροναϊού περιλαμβάνονται επίσης οι εταιρείες πολυτελών αγαθών, λόγω της εξασθένισης της ζήτησης από την Κίνα (σ.σ. η χώρα αποτελεί αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πολυτελών ειδών, μετά την αμερικανική): στις εταιρείες του χώρου που αναφέρθηκαν περισσότερο στον κοροναϊό κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεών τους συγκαταλέγοντας η LVMH (19 αναφορές), η Capri Holdings (17 φορές) και η Estee Lauder (14 αναφορές).

Οι εταιρείες κρουαζιέρας, που έχουν επίσης πληγεί σε μεγάλο βαθμό καθώς ο κοροναϊός έχει “προσβάλει” και την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, προειδοποίησαν για τις αρνητικές επιπτώσεις στα προγραμματισμενα δρομολόγιά τους: η Royal Carribean Cruises, για παράδειγμα”, αναφέρθηκε στον κοροναϊό 22 φορές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής της με τους αναλυτές.

Σημειώνεται ότι ο κοροναϊός έχει ήδη προσβάλει περισσότερα από 37.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 811 ανθρώπους (σ.σ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κινεζικών αρχών έως το Σάββατο), αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε την Παρασκευή ότι ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων στην Κίνα έχει αρχίσει να επιβραδύνεται σε έναν βαθμό.

Η UBS China Economics εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 3,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, αλλά θα ανακάμψει κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, ο κοροναϊός θα περικόψει το ΑΕΠ της Κίνας στο σύνολο του 2020 στο 5,4%, σε αντίθεση με την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης που κάνει λόγο για ανάπτυξη 6%, σύμφωνα με την έκθεση της UBS China Economics.

Πολύ πιο απαισιόδοξος εμφανίζεται ο κορυφαίος οικονομολόγος Ed Hyman, πρόεδρος της Evercore ISI, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNBC δήλωσε ότι “βλέπει” 0% αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα κατά το πρώτο τρίμηνο. “Η Κίνα πραγματικά κατεβάζει ταχύτητα και αυτό προκαλεί σίγουρα ανησυχία στον κόσμο”.

Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 322 εταιρείες του δείκτη S&P 500 που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τα κέρδη τους για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ποσοστό 70,5% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, έναντι 18,9% που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των αναλυτών (σε ένα τυπικό τρίμηνο, το 65% των επιχειρήσεων ανακοινώνει αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών και το 20% κατώτερα), σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Ενόσω όμως ο κοροναϊός της Ουχάν συνεχίζει την εξάπλωσή του στην Κίνα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο, αυξάνεται και ο αριθμός των επιχειρηματικών κολοσσών που “απαντούν” στο πρόβλημα αναστέλλοντας ορισμένες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και περιορίζοντας τις μετακινήσεις, και όχι μόνο.

*Τα ανωτέρω δεδομένα παρείχε η Amenity Analytics, εταιρεία τεχνολογίας που εστιάζει στην επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας προκειμένου να παρέχει αναλύσεις για τις “αποκαλύψεις” που γίνονται κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων των επιχειρήσεων με τους αναλυτές για την κερδοφορία τους. Στο πλαίσιο των αναλύσεών της, η Amenity ανέπτυξε ένα αναλυτικό μοντέλο που εστιάζει στις αναφορές που σχετίζονται με τον κοροναϊό, παρέχοντας στοιχεία από τις τηλεδιασκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 20 Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Πηγή: Capital.gr