Την επίσημη έναρξη του φετινού TEDxPatras «BridgingWithin» για το main stage κήρυξε, ως οικοδεσπότης και για αυτή τη χρονιά, ο Γιάννης Σαρακατσάνης με το γνωστό χιούμορ και το απαράμιλλο, δυναμικό του στιλ. Τον μοναδικό παρουσιαστή διαδέχθηκε στην κατάφωτη σκηνή η ορχήστρα Νυκτών εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Πάτρας, στήνοντας μουσικές γέφυρες που προσέφεραν στο κοινό την ιδανική μετάβαση προς την πρώτη ομιλήτρια, Φύλλις Γαβριηλίδου (Phyllis Gabriel).
«Όποιος γνωρίζει τον εαυτό του, ορίζει το μέλλον του». Ποιος επιλέγω να είμαι; Τι κάνω και γιατί; Σε ποιον απευθύνομαι; Τα τρία παραπάνω ερωτήματα ως πυξίδα για κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση πρότεινε στο κοινό του TEDxPatras η πρώτη ομιλήτρια και ιδρύτρια του community προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας “Growth Academy”. Η Φύλλις Γαβριηλίδου τόνισε την καθοριστική σημασία που έχουν η αίσθηση αυτονομίας, η επάρκεια και η ικανότητα του σχετίζεσθαι, ως προαπαιτούμενα για την εσωτερική μας κινητοποίηση. «Χρειάζεται να νιώθουμε ότι μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε και χτίζουμε επάρκεια και ικανότητες. Και χρειάζεται να νιώθουμε ότι τόσο εμείς όσο και όσα κάνουμε είναι σε σύνδεση με τον κόσμο γύρω μας. Ότι ανήκουμε».
Την αίσθηση του ανήκειν εντός του αστικού τοπίου και τον εκδημοκρατισμό της τέχνης με την τοποθέτησή της στον δημόσιο χώρο προσέγγισε με την ομιλία του ο Βασίλης (Bilos) Μανθόπουλος. Εστιάζοντας στη σύνδεση των κοινοτήτων μέσω της τέχνης των τοιχογραφιών, ο εικαστικός μίλησε για την πόλη ως ζωντανό οργανισμό, που γεννιέται, διαμορφώνεται και εξελίσσεται στη βάση της αλληλεπίδρασής με εκείνους που τον κατοικούν. Εντός αυτού του διαύλου ανταλλαγής και επικοινωνίας, ποιες είναι οι πιθανές «γεφυρωτικές» δυνατότητες της τέχνης των τοιχογραφιών; Αντλώντας από την προσωπική του εμπειρία , ο Βασίλης Μανθόπουλος μοιράστηκε το δικό του «BridgingWithin» μέσα από την αφήγηση της διαδικασίας με την οποία αποκτούν οι graffiti writers τον δικό τους, μοναδικό τρόπο αντίληψης του αστικού περιβάλλοντος. «Η δημόσια τέχνη είναι διαθέσιμη σε όλους. Και ο δημόσιος χώρος μια μοναδική γέφυρα, όπου οι ιδέες μπορούν να αναδειχθούν, να αμφισβητηθούν και να συζητηθούν».
Μια ακόμα γέφυρα, ικανή να συνδέσει την επιστημονική έρευνα με την επιθυμία των πολιτών για δημόσια ευημερία παρουσίασαν από τη σκηνή του TEDxPatras 2023 οι Anne Kathrine Overgaard και Thomas Kaarsted. Οι συνιδρυτές του Κέντρου Επιστήμης των Πολιτών στο Πανεπιστήμιο Νότιας Δανίας (SDU Citizen Science Knowledge Center) προέβαλαν τα στοιχεία της συμπερίληψης, της συμβολής και του διαλόγου ως δομικά υλικά αυτής της γέφυρας, που μπορεί να ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινότητες για έναν κοινό σκοπό και να εξασφαλίσει πως οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα λειτουργήσουν λαμβάνοντας υπόψιν όσα οι πολίτες εκφράζουν ασκώντας τα δικαιώματά τους και συμμετέχοντας στη δημοκρατία.
Το πρώτο session του TEDxPatras 2023 έκλεισε με το κοινό να έχει διασχίσει το πρώτο κομμάτι της γέφυρας που συνδέει το «πριν» και το «μετά» μιας εμπειρίας TEDx. Πριν το επόμενο μέρος του ταξιδιού στο main stage, οι 1.300 συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να πλοηγηθούν μεταξύ των προγραμματισμένων Fireside chats, των Workshops και των δράσεων που έχει προετοιμάσει το Experience Team.