Επικαιρότητα

Μάρτιος στο Viasat History: Ένα ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη πανούκλα και επιλογές για την Ημέρα της Γυναίκας

Τον Μάρτιο υποδεχόμαστε στο Viasat History την πρεμιέρα μιας επίκαιρης μίνι σειράς ντοκιμαντέρ, την «Επιδημία: η μεγάλη πανούκλα». Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 7 Μαρτίου στις 22:00. Στα τρία επεισόδια της σειράς μαθαίνουμε για την Μεγάλη Πανούκλα που ενέσκηψε στη Μεγάλη Βρετανία το 1665 και σκότωσε συνολικά 200.000 ανθρώπους.

Για την Ημέρα της Γυναίκας (8/3) το Viasat History θα προβάλει δύο μοναδικά ντοκιμαντέρ. Στις 22:00 «Οι γυναίκες που πολέμησαν τον Χίτλερ» προέρχονταν από κάθε κοινωνική τάξη και ήταν πρώην πρότυπα πολιτών του Γ΄ Ράιχ. Μια ομάδα Γερμανίδων που έγιναν μαχήτριες της αντίστασης κατά των ναζί με όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους αψηφώντας την ακραία βία της ναζιστικής Γερμανίας και την τρομερή Γκεστάπο.

Την ίδια μέρα στις 23:05 ρίχνουμε μια ματιά στις προϊστορικές κοινωνίες μέσα από το «Ο γρίφος των οστών: η επανάσταση του φύλου». Το ντοκιμαντέρ αποδομεί τις μέχρι σήμερα κυρίαρχες θέσεις σχετικά με την οργάνωση εκείνων των κοινωνιών και τη θέση που είχαν σε αυτές οι γυναίκες.

Ο γρίφος των οστών: η επανάσταση του φύλου
Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 23:05

Άντρες κυνηγοί, γυναίκες συλλέκτες – αυτή είναι η εικόνα της προϊστορίας. Ο άντρας ως κυνηγός ανέκαθεν θεωρούνταν ότι ήταν εκείνος που συντηρούσε κατά κύριο λόγο την οικογένεια και λέγεται ότι κρατούσε την πρώτη θέση στην ιεραρχία της κοινωνίας ήδη από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας – λάθος, ισχυρίζονται σήμερα πολλοί ερευνητές.

Με βάση τη συγκεκριμένη θεωρία, οι πρώτοι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι το καθεστώς που επικρατούσε κατά τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού ήταν «φυσιολογικό», ωστόσο δεν συγκλίνουν όλες οι ανακαλύψεις σε αυτό το συμπέρασμα. Στο μεταξύ, ολοένα και πληθαίνουν οι παρερμηνείες που έρχονται στο φως. Σήμερα, οι επιστημονικές μέθοδοι που τυπικά χρησιμοποιούνται στις εγκληματολογικές έρευνες συμβάλλουν ώστε οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν νέες πληροφορίες.

Επιδημία: η μεγάλη πανούκλα

Πρεμιέρα Κυριακή 7 Μαρτίου στις 22:00

355 χρόνια προτού εμφανιστεί ο Covid-19, μια άλλη πανδημία ξέσπασε στη Βρετανία· η Μεγάλη Πανούκλα του 1665 σκότωσε 100.000 ανθρώπους στο Λονδίνο -ένας τρομακτικός αριθμός που αντιστοιχούσε στο 25% του πληθυσμού- και επιπλέον 100.000 στην υπόλοιπη χώρα.

Ο γιατρός Ζαντ βαν Τάλικιν, η αρχαιολόγος Ράκσα Ντέιβ και ο δημοσιογράφος Τζον Σάρτζεντ διαπιστώνουν εντυπωσιακά κοινά στοιχεία ανάμεσα στις δύο πανδημίες, ανακαλύπτουν με ποιον τρόπο κρατούσαν οι άνθρωποι τις κοινωνικές αποστάσεις τον 17ο αιώνα, πώς το λοκντάουν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της καραντίνας, και καταλήγουν ότι το ασβέστωμα των σπιτιών -η αγαπημένη μέθοδος καθαριότητας μετά την πανδημία- θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα σημερινά αντιβακτηριδιακά σπρέι.

Ακόμα, αποκαλύπτουν νέα στοιχεία που ανατρέπουν την άποψη ότι οι αρουραίοι και οι ψύλλοι τους ευθύνονταν για τη διάδοση της πανώλης, και παρουσιάζουν στους τηλεθεατές τούς πραγματικούς ενόχους.

Οι γυναίκες που πολέμησαν τον Χίτλερ

Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 22:00

Προέρχονταν από κάθε κοινωνική τάξη και ήταν πρώην πρότυπα πολιτών του Γ΄ Ράιχ. Μια ομάδα Γερμανίδων που έγιναν μαχήτριες της αντίστασης κατά των ναζί με όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους αψηφώντας την ακραία βία της ναζιστικής Γερμανίας και την τρομερή Γκεστάπο.

Η ζωή τους ήταν αβέβαιη και παρά τον κίνδυνο να τις καταδώσουν οι γείτονες ή οι συγγενείς τους, μετέφεραν εμπιστευτικές πληροφορίες, μοίραζαν αντιναζιστικά φυλλάδια και έσωζαν Εβραίους που επρόκειτο να απελαθούν.

Όταν συνελήφθησαν, φυλακίσθηκαν, απελάθηκαν, μερικές από αυτές μάλιστα εκτελέστηκαν. Μετά το 1945 -παρά τις ηρωικές τους πράξεις- αυτές οι γυναίκες ξεχάστηκαν.

Σήμερα όμως, κάποιες από αυτές τις ηρωίδες αναδύονται μέσα από τις σκιές. Μεταξύ άλλων η αξιωματούχος του υπουργείου προπαγάνδας Λιμπερτάς Σούλτσε-Μπόιζεν, η δημοσιογράφος Ρουθ Αντρέας-Φρίντριχ και η φοιτήτρια Ζόφι Σολ.

Τα ημερολόγια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου
Πρεμιέρα Δευτέρα 15 Μαρτίου και στη συνέχεια καθημερινά στις 22:00

Όταν ξέσπασε πόλεμος στην Ευρώπη τον Ιούλιο του 1914, όλοι οι εμπλεκόμενοι πίστευαν ότι θα τελείωνε μέχρι τα Χριστούγεννα. Δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν πόσο λάθος έκαναν.

Μια φαινομενικά ασήμαντη διαμάχη στη Βοσνία σύντομα τους παρέσυρε σαν χιονοστιβάδα στην πρώτη πραγματικά παγκόσμια σύγκρουση. Επρόκειτο για ένα νέο είδος πολέμου, ο οποίος δόθηκε με πρωτόγνωρα μέσα και τεχνολογία. Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι είχαν σκοτωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 1918 και ο πολιτικός κόσμος χαρτογραφήθηκε εκ νέου.

Η σκέψη και η στάση των ανθρώπων άλλαξε για πάντα, και η σύγχρονη εποχή μόλις άρχιζε. Σε αυτό το χάος εγκλωβίστηκαν εκατομμύρια απλοί άντρες, γυναίκες και παιδιά, και η ζωή τους άλλαξε όπως δεν είχαν φανταστεί ποτέ – αυτή είναι η ιστορία τους.