ΚΠΙΣΝ: Ζήστε την εμπειρία του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας στο ΚΠΙΣΝ

    Από: Startup Team
KPISN

Από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) εγκαινιάζει τη θεσμική συνεργασία του με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), η οποία ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, με μία σειρά δράσεων: αθλητικά προγράμματα και προπονήσεις, ξεναγήσεις, ομιλίες, σχολικά προγράμματα αλλά και pop-up εκπλήξεις έχουν σχεδιαστεί για να πλαισιώσουν την εβδομάδα του 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας.

«Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις μας με ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, να υποδεχτούμε την κοινότητα του Μαραθωνίου της Αθήνας, αλλά και να μεταφέρουμε το μήνυμά του σε μικρούς και μεγάλους, στους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της, μετατρέποντας ακόμα μία φορά το ΚΠΙΣΝ, που αποτελεί ένα σύγχρονο τοπόσημο της πρωτεύουσας, σε μία ενεργή πλατφόρμα για τη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες στιγμές του τόπου μας» επισημαίνει η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Έλλη Ανδριοπούλου. Και προσθέτει: «Στο ΚΠΙΣΝ έχουμε την τύχη να εκθέτουμε ένα σπουδαίο ιστορικό κειμήλιο, το Ασηµένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal και απονεμήθηκε  στον πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Το κύπελλο απέκτησε σε διεθνή δημοπρασία το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και δεσμεύτηκε να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό, εκθέτοντάς το µόνιµα στο ΚΠΙΣΝ. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, να μοιραζόμαστε την ιστορία του με επισκέπτες και επισκέπτριες από ολόκληρο τον κόσμο.»Οι δράσεις της εβδομάδας 3 έως 10 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και αναλυτικά έχουν ως εξής:

Ξεναγήσεις στο Κύπελλο του Σπύρου Λούη

Δευτέρα 4 έως Κυριακή 10 Νοεμβρίου

Κεντρική Υποδοχή ΚΠΙΣΝ

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή εδώ

Το Ασηµένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη και του απονεµήθηκε το 1896 κατά τη διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυµπιακών Αγώνων στην Αθήνα, εκτίθεται µόνιµα στο ΚΠΙΣΝ, ύστερα από την απόκτησή του από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με σκοπό να το καταστήσει προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τον πρώτο Μαραθώνιο Δρόμο και την ιστορική σημασία του Κυπέλλου μέσα από μία δωρεάν ξενάγηση στο ΚΠΙΣΝ.

Ετοιμαζόμαστε για Μαραθώνιο: run, stretch & prep!

Κυριακή 3 Νοεμβρίου, 09.00-11.00

Ξέφωτο, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή εδώ

Πρωινή προπόνηση τρεξίματος παρέα με την ομάδα του SNFCC Running Team! Η προπόνηση θα περιλαμβάνει διατάσεις και συμβουλές για τη συμμετοχή σας σε μία από τις τρεις διαδρομές της διοργάνωσης του Μαραθωνίου της Αθήνας (5, 10 ή 42 χιλιόμετρα). Μετά το τέλος της προπόνησης θα ακολουθήσει ένα Yoga Run Stretching και πικ νικ στο Ξέφωτο.

SNFCC Running Team

Τρίτη 5 και Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, 19.30-21.00

Στίβος

Ελεύθερη συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας

Στο πλαίσιο του 41ου Μαραθωνίου Αθήνας, το πρόγραμμα του SNFCC Running Team θα εμπλουτιστεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αθλητών/τριών που θα τρέξουν στον αγώνα. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 05/11 και την Πέμπτη 07/11, οι προπονήσεις θα περιλαμβάνουν ένα πλούσιο ασκησιολόγιο με διατάσεις, με στόχο την αποτελεσματική αποθεραπεία των ασκούμενων. Οι προπονήσεις αυτές θα προσφερθούν και στα Αγγλικά.

Συζήτηση: «Όλα για τον Μαραθώνιο»

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, 19.00-20.30

Πύργος Βιβλίων

Ελεύθερη είσοδος με σειρά προτεραιότητας

Με αφορμή τη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας, το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας | Sports Excellence της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ και υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, παρουσιάζει την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 συζήτηση με τίτλο: «Όλα για τον Μαραθώνιο» στον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ.

Σκοπός της συζήτησης είναι η ενημέρωση των προπονητών και των αθλητών μεγάλων αποστάσεων για τη σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση των υψηλών επιδόσεων. Θα συζητηθούν αναλυτικά θέματα απόδοσης, πρόληψης τραυματισμών και σωματικής και ψυχικής προετοιμασίας για τη συμμετοχή σε έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνει ερωτήσεις και να εμπλακεί σε έναν παραγωγικό διάλογο με κορυφαίους επιστήμονες και αθλητές.

Θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συζήτησης και οι ομιλητές εδώ.

Προγράμματα για σχολεία

Την εβδομάδα 3-10 Νοεμβρίου, τα σχολικά προγράμματα του ΚΠΙΣΝ, «τρέχουν» ένα «Μαραθώνιο… για το ΚΠΙΣΝ»! Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν ανακαλύπτουν την ιστορία του Μαραθωνίου και μαθαίνουν για το Κύπελλο του Σπύρου Λούη, μέσα από μια διασκεδαστική διαδρομή γεμάτη μηνύματα, ιστορικά στοιχεία, γρίφους και fun facts για το ΚΠΙΣΝ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της εβδομάδας 3-10 Νοεμβρίου με αφορμή τον Μαραθώνιο της Αθήνας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org και στις σελίδες του στα social media @SNFCC.

 Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το RPBW, παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη του ΙΣΝ, το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Από τη σύλληψη της ιδέας έως και τον Φεβρουάριο του 2026, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει στο ΚΠΙΣΝ συνολικά €633 εκατομμύρια ($764 εκατομμύρια).