Με SMS στα κινητά τους θα ειδοποιούνται οι καταναλωτές για τα προϊόντα που λήγουν
Η πλήρης αναδιαμόρφωση του ΄δικτύου των στάσεων του ΟΑΣΘ, και των λεωφορειογραμμών οι οποίες σε ορισμένα σημεία αλλοεπικαλύπτονται , η αναδιοργάνωση του χρονικού προγράμματος των δρομολογίων του ΟΑΣΘ , το οποίο δεν τηρείται σήμερα για πολλούς λόγους, αλλά και η ανανέωση του στόλου του με ηλεκτρικά σύγχρονα λεωφορεία που θα εκτελούν περισσότερα δρομολόγια είναι οι βασικοί άξονες των προτάσεων για την βελτίωση των συγκοινωνιών που έκαναν φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ.
Η εργασία παρουσιάστηκε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Έξυπνες πόλεις, Βιώσιμες υποδομές» που διοργανώθηκε από τη καθηγήτρια πληροφορικής περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ Παρασκευή Μεντζέλου.
Μεταξύ των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση και ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΟΑΣΘ Αθανάσιος Σκορδάς , ο οποίος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι στις 29 Φεβρουαρίου ο στόλος του ΟΑΣΘ θα ενισχυθεί με 110 ηλεκτρικά λεωφορεία.
Η εφαρμογή Keep it
Η έξυπνη διαχείριση αποβλήτων τροφίμων που παρουσίασαν φοιτήτριες του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ, είναι μια εφαρμογή που ονομάστηκε «keep it» και ειδοποιεί τους καταναλωτές για την ημερομηνία λήξης των προϊόντων που έχουν αγοράσει από το super market και μπορούν να κομποστοποιηθούν.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η εφαρμογή του τομέα «Έξυπνης Υγείας» που παρουσίασαν φοιτητές του τμήματος . Σύμφωνα μ αυτή ενημερώνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας ο ιατρός για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, τον παρακολουθεί και τον ειδοποιεί για την όποια αλλαγή στη δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής του.
Ασύρματη φόρτιση στους δρόμους και ενέργεια από τον ήλιο ενώ οδηγείς.
Στις νέες σύγχρονες πόλεις όπως τις οραματίζονται και τις σχεδιάζουν οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΔΙΠΑΕ, η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων γίνεται μέσω πηνίων που έχουν ενσωματωθεί στο οδόστρωμα, έτσι το αυτοκίνητο φορτίζεται ενώ κινείται.
Στο οδόστρωμα έχουν ενσωματωθεί ειδικά ανθεκτικά ηλιακά πάνελ τα οποία συγκεντρώνουν ενέργεια , τα πεζοδρόμια είναι θερμαινόμενα , τα φώτα στις λεωφόρους λειτουργούν με αισθητήρες και οι ευαίσθητες ομάδες πολιτών ενημερώνονται με SMS για την κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έτσι ώστε να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους.
Πολλές από τις νέες τεχνολογίες ενσωματώνονται ήδη στην καθημερινότητά μας. Ήδη πολλοί δήμοι έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα που λειτουργούν με αισθητήρες, διαχειρίζονται εξ αποστάσεως δημόσιους χώρους και πανεπιστήμια όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης έχουν αναπτύξει πιλοτικές εφαρμογές αυτοματισμού και ΙοΤ.
Οι έξυπνες πόλεις έχουν έξυπνους πολίτες
Η έξυπνη διαχείριση των υδάτων στην Ελλάδα- μία ακόμη εργασία που παρουσιάστηκε- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την συλλογή και αξιοποίηση βροχής, τα υδροπονικά συστήματα με την τεχνολογία blockchain, και με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Όσο για τις ΑΠΕ που αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας στις σύγχρονες πόλεις, η διαχείρισή τους προϋποθέτει την αποθήκευσή της και την εξ αποστάσεως διαχείρισή τους ανάλογα με τις ανάγκες ενέργειας που πρέπει να καλυφθούν.
Αυτό που προϋποθέτουν όμως οι έξυπνες πόλεις είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Οι σύγχρονες έξυπνες πόλεις προϋποθέτουν ενεργούς έξυπνους πολίτες «ψηφιακά εγγράμματους» που έχουν αναπτύξει δεξιότητες ΤΠΕ και λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο βουλευτής ΝΔ Α Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας , ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης των φοιτητών του τμήματος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει η ΠΚΜ με το ΔΙΠΑΕ και τις δράσεις ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον στη Δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης που αναπτύσσεται τώρα, και στις οποίες πήραν μέρος οι φοιτητές του τμήματος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νίκος Τζόλλας αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο της ψηφιακής διακυβέρνησης στη νέα ψηφιακή εποχή και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στα ερευνητικά κέντρα της Θεσσαλονίκης για συνεργασία.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Α Αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.
O Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Ευάγγελος Κεραμάρης μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην πιστοποίηση που επιτεύχθηκε αλλά και στο ζήτημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Περιβάλλοντος που είναι βασική προτεραιότητα για το τμήμα.
Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητας ΔΙΠΑΕ
Ο Μηχανικός Αυτοματισμού ΕΔΙΠ ΔΙΠΑΕ υπ Διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΙΠΑΕ Δημήτρης Βούλτσιος παρουσίασε το μοναδικό στο είδος του στη ΝΑ Ευρώπη Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητας, το οποίο λειτουργεί στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ και έχει εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα. Στο περιβάλλον του Εργαστηρίου το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ ( ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους Τομείς της Έρευνας της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ )οι χρήστες μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο χώρο με ασύρματη σύνδεση και να βιώσουν την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας» Το Εργαστήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ερευνητικές δραστηριότητες θετικών, κοινωνικών και ιατρικών επιστημών.
Η πετυχημένη εκδήλωση στην οποία παρουσιάζονται οι εργασίες φοιτητριών και φοιτητών του τμήματος με διαφορετική θεματική κάθε χρονιά διοργανώνεται από το 2019 και έχει γίνει θεσμός με την ευθύνη και οργάνωση της καθηγήτριας Περιβαλλοντικής Πληροφορικής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ Παρασκευής Μεντζέλου.