Μία νέα πραγματικότητα αναδύεται στο λιανικό εμπόριο, πραγματικότητα που πηγάζει αφενός από την ευκολία που προσφέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο και αφετέρου από την ευχαρίστηση που προσφέρουν τα παραδοσιακά καταστήματα. Αυτή την πραγματικότητα περιέγραψαν οι ομιλητές στη θεματική συζήτηση «The Future of Consumer Landscape: The Way Forward» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.Το σημαντικό ρόλο που παίζει η μεταφορά στην επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ικανοποιητικής για τον πελάτη καταναλωτικής εμπειρίας αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Καλογεράκης, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της SHOPFLIX, εξηγώντας γιατί ο όμιλος αποφάσισε να επενδύσει σε μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση μεταφορών μετατρέποντάς την σε μία υπερσύγχρονη εταιρεία εξοπλισμένη με τα πλέον προηγμένα ψηφιακά εργαλεία. «Θέλουμε να ελέγξουμε την εμπειρία του πελάτη end to end» είπε.
«Αποφασίσαμε να εξαγοράσουμε μία εταιρεία μεταφορών για να ελέγξουμε όλη τη διαδικασία και να προσφέρουμε την ίδια εξυπηρέτηση σε όλη την χώρα. Πλέον γνωρίζουμε πού βρίσκεται ένα πακέτο στη Ζάκυνθο όπως γνωρίζουμε πού βρίσκεται ένα της Θεσσαλονίκης». Τους λόγους οι εταιρείες λιανεμπορίου έχουν ξεκινήσει να χρεώνουν για την παράδοση των προϊόντων εξήγησε ο κ. Θεόδωρος Γεροστεργιούδης, Chief Operating Officer της Διαμαντής Μασούτης.
Όπως είπε εταιρείες όπως τα σούπερ μάρκετ πρέπει να εξηγήσουν στον πελάτη ότι η ακρίβεια στα προϊόντα και στον χρόνο της παράδοσης απαιτεί επενδύσεις σε τεχνολογία. «Τώρα μπαίνουμε στο μονοπάτι της βιωσιμότητας» συμπλήρωσε.
Στην απαίτηση των καταναλωτών για ασφάλεια και προστασία των συναλλαγών τους αναφέρθηκε ο κ. Βασίλης Κουτεντάκης, επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς, απαίτηση που πηγάζει πλέον και από το γεγονός ότι, όπως ανέφερε, καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος στα ποσά που ξοδεύονται στα ψηφιακά καταστήματα. «Πλησιάζουν στα ποσά που πληρώνονται στα φυσικά καταστήματα» είπε προσθέτοντας ότι «η τράπεζα έχει υποχρέωση να καλύψει όλη την πορεία που ακολουθεί ο πελάτης, είτε στο ψηφιακό είτε στο φυσικό κατάστημα».
Το γεγονός ότι τα φυσικά καταστήματα παραμένουν ισχυρά ανέδειξε ο κ. Δημήτρης Βαλαχής, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Φουρλής, εξηγώντας την απόφαση του ομίλου να συνεχίσει να αναπτύσσει φυσικά καταστήματα εντός και εκτός Ελλάδας. «Πιστεύουμε ότι ο πελάτης έχει απαιτήσεις από το brand και όχι από το κανάλι από το οποίο αγοράζει. Το ταξίδι της αγοράς μπορεί να ξεκινήσει από το φυσικό κατάστημα και να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά και το αντίθετο. Εμείς και στα δύο παρέχουμε τις ίδιες υπηρεσίες».
Για το «υβριδικό κατάστημα» μίλησε η κυρία Βάλια Αρανίτου, καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγώντας ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό καταναλωτικής εμπειρίας σε φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον. «Το υβριδικό κατάστημα θα κυριαρχήσει» εκτίμησε «η βόλτα στα μαγαζιά είναι πιθανόν να ολοκληρώνεται με ηλεκτρονική αγορά».
Η κυρία Αρανίτου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας που ανέδειξαν ότι σήμερα το 65% των Ελλήνων καταναλωτών χρησιμοποιούν και κάρτα, την ώρα πριν την πανδημία το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 45%. Το ποσοστό εκτινάσσεται στους νέους, ωστόσο υπάρχει ακόμα ένα 30% των Ελλήνων που χρησιμοποιεί μόνο μετρητά.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Τάσος Ζάχος, διευθύνων σύμβουλος και αρχισυντάκτης του Fortune.
Η παρακολούθηση του Φόρουμ online είναι δωρεάν με εγγραφή εδώ.
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (def-ix.delphiforum.