Επικαιρότητα

Η Ελληνική Πρωτοβουλία βοηθάει την οργάνωση HOPEgenesis στη μάχη ενάντια στην υπογεννητικότητα στην Ελλάδα με 30.000 δολάρια

Η HOPEgenesis είναι μία ελληνική μη-κερδοσκοπική εταιρία, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, διευθετώντας κρίσιμα ζητήματα αναφορικά με τα χαμηλά επίπεδα γεννητικότητας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δημογραφικό αδιέξοδο, καθώς υπάρχει μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων που ολοένα αυξάνεται.

Εκτιμάται πως μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί, από τους 10.800.000 κατοίκους που βρίσκεται σήμερα, στους 8.000.000. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών, το 2017, στην Ελλάδα υπήρξαν 88.132 γεννήσεις και 123.079 θάνατοι, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση του πληθυσμού.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative) υποστηρίζει τη HOPEgenesis δωρίζοντας της $30,000 προκειμένου να μπορεί να παρέχει μία ιατρική και ψυχολογική «ομπρέλα» σε όλες τις εγκύους των ακόλουθων έξι νησιών των Δωδεκανήσων: Αρκιοί, Χάλκη, Κάσος, Λειψοί, Πάτμος και Τήλος.

Η HOPEgenesis παρέχει δωρεάν ιατρική θεραπεία στις γυναίκες αυτές, που έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές και τους δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε συνεργαζόμενες ιατρικές μονάδες, όπου θα παρακολουθηθούν, όπως πρέπει, από μία ομάδα Μαιευτήρων – Γυναικολόγων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Η συμβολή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας-THI σε αυτό το πρόγραμμα κατέστη δυνατή μέσα από τα έσοδα του 4ου ετήσιου γκαλά που διοργανώθηκε στο Λονδίνο.

Τα έξι παραπάνω νησιά αριθμούν συνολικά 6.223 μόνιμους κατοίκους. Με βάση τον πληθυσμό τους, θα έπρεπε να έχουν 65 γεννήσεις ανά έτος και συνολικά 195 σε διάστημα τριών ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των γεννήσεων κατά το διάστημα 2015-2017, πριν την παρέμβαση της HOPEgenesis, και για τα 6 νησιά ήταν μόλις 115. Αυτά τα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας υπέδειξαν την ανάγκη για άμεση δράση και υποστήριξη των κατοίκων αυτών των απομακρυσμένων νησιών.

Η HOPEgenesis δραστηριοποιείται σε 354 περιοχές ανά την Ελλάδα και το δίκτυό της με συνεργαζόμενα νοσοκομεία αποτελείται από 18 ιατρικά κέντρα και περισσότερους από 80 ιατρούς. Μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερες από 260 οικογένειες σε περιοχές που ο αριθμός των γεννήσεων είτε ήταν πολύ χαμηλός, είτε ήταν ακόμα και μηδενικός. Η οργάνωση βραβεύθηκε με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018».

Ο κ. George P. Stamas, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Το μέλλον κάθε χώρας εξαρτάται από τις γεννήσεις της και στην Ελλάδα η κατάσταση όσον αφορά την αναλογία γεννήσεων – θανάτων είναι ανησυχητική. Στο THI, ένας από τους ιδρυτικούς μας σκοπούς είναι η παροχή βοήθειας σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα όπως αυτό, και η υποστήριξη σημαντικών ανθρωπιστικών προσπαθειών, όπως του έργου της HOPEgenesis. Μια τέτοιου είδους πρακτική προσέγγιση, που στοχεύει άμεσα στην λύση, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους».

Ο κ. Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων είναι ένα ανησυχητικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι εάν γίνει μη αναστρέψιμο, τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες για την Ελλάδα και το μέλλον της. Το ζήτημα αυτό έχει γίνει πιο έντονο σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι οικογένειες είναι διστακτικές να αποκτήσουν παιδιά όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της έλλειψης των απαραίτητων ιατρικών υποδομών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Ελληνική Πρωτοβουλία πιστεύουμε ότι η HOPEgenesis και οι προσπάθειές της πρέπει να αναγνωριστούν και να υποστηριχθούν».

Ο κ. Στ. Χανδακάς, Πρόεδρος και Ιδρυτής της HOPEgenesis, δήλωσε: «Η συμβολή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είναι ύψιστης σημασίας για εμάς. Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη όταν συνεργαζόμαστε με οργανισμούς, εταιρείες και άτομα που αγκαλιάζουν και συμμετέχουν στις προσπάθειές μας. Με την υποστήριξή τους, έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για την αντιστροφή των αρνητικών δεικτών γεννήσεων στην Ελλάδα και τη σταδιακή αύξηση του ελληνικού πληθυσμού. Μία τέτοιου είδους συμβολή μας δίνει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να φέρουμε πολλές φωνές χαρούμενων παιδιών στη χώρα μας».