Επικαιρότητα

Η Ελλάδα Πρωταγωνιστεί στη Βελτίωση του Ενεργειακού Μέλλοντος της Ευρώπης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Green Alternatives for European Autonomy (GAEA Challenge), ενός προγράμματος ανοιχτής καινοτομίας που στοχεύει στην προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας στην Ευρώπη μέσω καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών. Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες, τόσο σε συμμετοχή όσο και σε ποικιλία προτάσεων.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί μεταξύ των 8 ευρωπαϊκών χωρών που διαμορφώνουν το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης με project leader τη Mantis Beyond Innovation. Η συμμετοχή της στο πρόγραμμα GAEA είναι σημαντική, καθώς ο υψηλός αριθμός επιχειρηματικών προτάσεων και συμμετεχόντων και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας την τοποθετούν σε ηγετική θέση. Πιο συγκεκριμένα, κατατέθηκαν 22 επιχειρηματικές προτάσεις από 80 συμμετέχοντες, από τους οποίους το 41% ήταν γυναίκες.

Η Ελλάδα συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση πράσινων λύσεων και στην ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων στην Ευρώπη, μέσω συνεργασιών με κορυφαίους φορείς και με την υποστήριξη της οργανώτριας εταιρίας Mantis Beyond Innovation και των εταίρων EIT RawMaterials, ΠΑΣΕΠΠΕ, και Sustainability InnoCenter.

Μεγάλη Συμμετοχή και Ποικιλία Ιδεών

Η πρώτη φάση περιλάμβανε διαγωνισμούς παρουσίασης επιχειρηματικών ιδεών (Pitching Competitions) σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, με τη συμμετοχή 703 φοιτητών και ερευνητών. Συνολικά σχηματίστηκαν 303 επιχειρηματικές ομάδες, οι οποίες παρουσίασαν τις προτάσεις τους με στόχο να ενισχύσουν την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Αυτό το πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας προσέφερε σε φοιτητές και νέους επαγγελματίες τη δυνατότητα να λάβουν πολύτιμη ανατροφοδότηση και να εξελιχθούν ως επιχειρηματίες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υποβλήθηκαν περισσότερες από 165 επιχειρηματικές προτάσεις, αριθμός που ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες του προγράμματος. Από αυτές, οι 50 πιο καινοτόμες και πολλά υποσχόμενες προκρίθηκαν στη Φάση 2 του προγράμματος, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Ισχυρή Υποστήριξη στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Ένα σημαντικό σημείο του GAEA Challenge είναι η υποστήριξη στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Το 35% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 41% στην Ελλάδα. Αυτό υποδεικνύει την προσπάθεια του προγράμματος να δώσει χώρο και ευκαιρίες σε γυναίκες επιχειρηματίες να διακριθούν σε έναν τομέα που συχνά κυριαρχείται από άνδρες.

Εκπαίδευση και Καθοδήγηση για Ανάπτυξη Δεξιοτήτων

Η Φάση 1 του GAEA Challenge δεν περιορίστηκε μόνο στις παρουσιάσεις των ιδεών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από 7 εκπαιδευτικά σεμινάρια (Bootcamp Trainings), διάρκειας 14 ωρών, με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων. Τα πρώτα σεμινάρια επικεντρώθηκαν στις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας, όπως η δημιουργία αποτελεσματικών ομάδων και η μεθοδολογία παραγωγής καινοτόμων ιδεών.

Στη συνέχεια, η εκπαίδευση προχώρησε σε πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως η προετοιμασία μιας παρουσίασης επιχειρηματικού σχεδίου (Pitch Deck) και οι βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για την παρουσίαση της ιδέας με επιτυχία. Οι συμμετέχοντες εξοπλίστηκαν με εργαλεία για την έρευνα αγοράς και την κατανόηση των οικονομικών όρων που επηρεάζουν κάθε νεοφυή επιχείρηση, γεγονός που τους βοήθησε να σχεδιάσουν πιο βιώσιμες και στρατηγικά εστιασμένες προτάσεις.

Καθοδήγηση από Έμπειρους Μέντορες

Μετά τα σεμινάρια, οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με περισσότερους από 30 έμπειρους μέντορες, οι οποίοι μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και προσέφεραν καθοδήγηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Αυτή η καθοδήγηση αποτέλεσε ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της στρατηγικής κατεύθυνσης των προτάσεων. Η συνεργασία με τους μέντορες έδωσε στις ομάδες τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα σχέδιά τους με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ακρίβεια, οδηγώντας στην επιτυχή πρόκρισή τους στη δεύτερη φάση του προγράμματος.

Φάση 2: Επώαση και Ανάπτυξη MVP

Τον Σεπτέμβριο του 2024 ξεκίνησε επίσημα η Φάση 2 του προγράμματος, η οποία επικεντρώνεται στην επώαση των 50 προκριθέντων ομάδων της Φάσης 1. Οι ομάδες αυτές θα λάβουν ειδική υποστήριξη από ειδικά καταρτισμένη ομάδα για να αναπτύξουν το Ελάχιστο Βιώσιμο Προϊόν (MVP) τους και να αυξήσουν το Επίπεδο Τεχνολογικής Ετοιμότητας (TRL). Παράλληλα, θα ενισχυθεί το Επίπεδο Επιχειρηματικής Ετοιμότητας (BRL) με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεών τους.

Στα μέσα Ιανουαρίου 2025 θα διεξαχθεί ο ημιτελικός της Φάσης 2, όπου οι ομάδες θα αξιολογηθούν και μέσω του οποίου θα επιλεγούν οι 15 καλύτερες που θα προκριθούν στον τελικό διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2025 στην Αθήνα.

Οι Εταίροι

Το GAEA Challenge υλοποιείται από την Mantis Beyond Innovation, το EIT RawMaterials, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέσω της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία & Κυκλική Οικονομία, τον ΠΑΣΕΠΠΕ και το Sustainability InnoCenter.

Mantis Beyond Innovation

Βασικός πυλώνας της Mantis Beyond Innovation είναι η ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων ως άμεσος βελτιωτικός παράγοντας της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Η Mantis Beyond Innovation υποστηρίζει, μέσω προγραμμάτων ανοιχτής καινοτομίας, νεοφυείς επιχειρήσεις, άτομα με καινοτόμες ιδέες και ερευνητές να αναπτύξουν τις καινοτόμες προτάσεις τους, με στόχο την επίλυση σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί.

EIT RawMaterials

Το EIT RawMaterials παρέχει ένα περιβάλλον συνεργασίας για επαναστατικές και πρωτοποριακές καινοτομίες, συνδέοντας περισσότερους από 300 εταίρους από τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την έρευνα και τις επενδύσεις. Επενδύει επίσης στη μελλοντική γενιά των καινοτόμων για τον τομέα των πρώτων υλών μέσω πρωτοβουλιών που κυμαίνονται από την εκπαίδευση μαθητών μέχρι τα υψηλότερα εφόδια για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Έδρα UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και την Κυκλική Οικονομία (ΕΜΠ)

Η έδρα UNESCO στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της πράσινης καινοτομίας και των πρακτικών της κυκλικής οικονομίας. Επικεντρώνεται στην εφαρμοσμένη έρευνα, την εκπαίδευση και τις διεθνείς συνεργασίες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και τη συμβολή στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Μέσω συνεργασιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στοχεύει να προωθήσει την καινοτομία και να ενδυναμώσει άτομα και επιχειρήσεις να εφαρμόσουν φιλικές προς το περιβάλλον στρατηγικές για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

ΠΑΣΕΠΠΕ

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος) προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, υποστηρίζει τις ανάγκες των μελών του και ενισχύει την εκπαίδευση και την ενημέρωση σε νομοθετικά και τεχνολογικά θέματα.

Sustainability InnoCenter

Το Sustainability InnoCenter (SIC) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βρίσκεται στην Ουψάλα της Σουηδίας. Το SIC χρησιμεύει ως ένας δυναμικός κοινοτικός κόμβος για επίδοξους επιχειρηματίες, καταρτισμένους επαγγελματίες, προοδευτικούς καινοτόμους και ακαδημαϊκά μυαλά, που τους ενώνει ένας κοινός στόχος: να συνεργαστούν σε ευρηματικές πρωτοβουλίες και έννοιες ευθυγραμμισμένες με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Με την ολοκλήρωση της Φάσης 1 και την έναρξη της Φάσης 2, το GAEA Challenge συνεχίζει την πορεία του για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης και τη διαμόρφωση της επόμενης γενιάς επιχειρηματιών που εστιάζουν στη βιώσιμη καινοτομία.

Μάθετε περισσότερα για το GAEA μέσω των παρακάτω κοινωνικών δικτύων:

LinkedIn Facebook Instagram και της επίσημης ιστοσελίδας του προγράμματος: gaeachallenge.eu/phase-1-successfully-completed/.