HETiA: Πώς οι μικρές high-tech εταιρείες θα πάνε στην επόμενη… πίστα

    Από: Startup Team
hitech

Τη σημασία των συνεργιών και των συνεργασιών στο κομμάτι του high-tech υπογράμμισαν οι ομιλητές, στο πλαίσιο του Emerging Tech Forum, το οποίο διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά από την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA).

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας τη θεματική «High-Tech Alliances: Shaping the Future of Emerging Technologies», ο συντονισμός της οποίας έγινε από την Κωνσταντίνα Τσιάπαλη, Μέλος ΔΣ της HETiA και Managing Director της EMNIA, κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις για την επόμενη ημέρα και την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη του εγχώριου οικοσυστήματος.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα του Μάνου Μακρομάλλη, προέδρου του SEKEE, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού οργάνου, στο οποίο θα υπάγονται όλοι οι φορείς που μοιράζονται κοινές αξίες και κοινούς στόχους. Άλλωστε, στόχος όλων αυτών των επιμέρους φορέων είναι η προώθηση της καινοτομίας και των αναδυόμενων τεχνολογιών, οι οποίες εφαρμόζονται σε προϊόντα σε επίπεδο είτε κατανάλωσης, είτε εταιρειών, είτε δημόσιας διοίκησης.

Από την πλευρά της, η Μπέττυ Χαραλαμποπούλου, CEO της Geosystems και Μέλος ΔΣ της EVIDITE, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου οικοσυστήματος, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ανάπτυξης τμημάτων, τα οποία θα εξασφαλίζουν μοναδικά χαρακτηριστικά και τα οποία θα αξιολογούνται αναλόγως από την παγκόσμια αγορά. Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρέπεμψε στο ελληνικό πρόγραμμα μικρο-δορυφόρων, το οποίο έβαλε καινούριους πυλώνες στην Ελλάδα και το οποίο έφερε ανθρώπους που επένδυσαν στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξανδρος Τριγγλίμας, Διευθύνων Σύμβουλος, Critica Pharmaceuticals & Μέλος ΔΣ της H-Bio, εξήγησε ότι το βασικό ζητούμενο των τεχνολογικών start-up είναι η χρηματοδότηση. Όπως εξήγησε, μιλάμε για μικρές εταιρείες, οι οποίες έχουν εξαιρετικές ιδέες, αλλά δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν scale up. Ειδικά για το τελευταίο, διευκρίνισε ότι απαιτείται να ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι, προκειμένου να θεωρηθούν επιτυχημένες. «Σκεφτείτε τα χελωνάκια που μόλις γεννιούνται στην αμμουδιά, αλλά το 90% δεν φτάνει στη θάλασσα», τόνισε, με γλαφυρό τρόπο, υπενθυμίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικές ιδέες, εξαιρετικές εταιρείες, αλλά και εξαιρετικοί επιστήμονες.

Τέλος, ο Θανάσης Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Uteco και Μέλος ΔΣ της HEMEXPO, υπερθεμάτισε ότι, πέραν της αξιοπιστίας, της ποιότητας, της εξειδίκευσης και της τεχνογνωσίας, πρέπει να εστιάσουμε και στα μικρά πράγματα. «Κάθε εταιρεία πρέπει να αποκτά μικρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», έσπευσε να προσθέσει, δίνοντας έμφαση, παράλληλα, στην ανάγκη ενίσχυσης της Έρευνας & Ανάπτυξης, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού, για το οποίο πρέπει να δουλέψουμε «out of the box». Καταλήγοντας, δεν παρέλειψε να επισημάνει την έλλειψη σε κέντρα πιστοποίησης, καθώς και να επαναλάβει την ανάγκη ανάπτυξης του πνεύματος της σύμπραξης.